Το Χόλιγουντ πάγωσε με την απεργία, όχι όμως οι ανεξάρτητες παραγωγές και οι σταρ

Πρώτη λίστα με 39 ανεξάρτητες παραγωγές -που δεν έχουν καμία σχέση με τα μεγάλα στούντιο και τις πλατφόρμες- και πήραν «πράσινο φως» από το Σωματείο.
Μάθιου Μακόναχι και Αν Χάθαγουεϊ φωτογραφίζονται για την ταινία «Serenity», 11 Ιανουαρίου 2019, Λος Άντζελες. (Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)
Μάθιου Μακόναχι και Αν Χάθαγουεϊ φωτογραφίζονται για την ταινία «Serenity», 11 Ιανουαρίου 2019, Λος Άντζελες. (Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)
via Associated Press

Το Σωματείο των Αμερικανών Ηθοποιών SAG-AFTRA έδωσε την έγκριση του σε 39 ανεξάρτητες παραγωγές οι οποίες μπορούν να αρχίσουν ή να συνεχίσουν γυρίσματα κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Πρόκειται για παραγωγές οι οποίες επιβεβαιωμένα δεν συνδέονται με τις εταιρείες της AMPTP, τη Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης που εκπροσωπεί πάνω από 350 αμερικανικές εταιρείες παραγωγής, όπως η Disney και η Paramount, τηλεοπτικά δίκτυα όπως το Fox και το NBC και κολοσσοί του streaming όπως το Netflix και η Amazon. Ως γνωστό, η AMPTP ανέλαβε για λογαριασμό των μελών της τις διαπραγματεύσεις με το Σωματείο των Ηθοποιών που οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα την κήρυξη της απεργίας.

Στην πρώτη αυτή λίστα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το SAG-AFTRA την Τρίτη 18 Ιουλίου, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, δύο ταινίες της ανεξάρτητης Α24, το «Mother Mary», στην οποία πρωταγωνιστούν η Αν Χάθαγουεϊ και η Μικέιλα Κόελ, και το «Death of a Unicorn», με πρωταγωνιστές τον Πολ Ραντ και την Τζένα Ορτέγκα, τα γυρίσματα της οποίας ξεκινούν σύντομα στην Ουγγαρία. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, η Α24 δεν είναι μέλος της AMPTP.

Στη λίστα είναι επίσης, το crime thriller «The Rivals of Amziah King» με τον Μάθιου Μακόναχι, η ταινία δράσης «Flight Risk» σε σκηνοθεσία Μελ Γκίμπσον με πρωταγωνιστή τον Μαρκ Γουόλμπεργκ, το «Dust Bunny» με τους Μαντς Μίκελσεν και Σιγκούρνι Γουίβερ, η κωμωδία δράσης «Bride Hard» με τη Ρέμπελ Γουίλσον, η μουσική βιογραφική ταινία «The Yellow Tie» με τον Τζον Μάλοβιτς και η τέταρτη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς για τη ζωή του Ιησού, «The Chosen».

Κάποιες από τις παραγωγές αυτές έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ωστόσο έπρεπε να λάβουν την έγκριση του Σωματείου προκειμένου οι ηθοποιοί να έχουν το «πράσινο φως» για την προώθηση τους χωρίς να παραβιάζουν την απεργία.

Οι ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής, τα πρότζεκτ των οποίων περιλαμβάνονται στην πρώτη αυτή λίστα -σημειώνεται ότι έχουν υποβληθεί εκατοντάδες παρόμοιες αιτήσεις και το SAG-AFTRA θα επικαιροποιεί τη λίστα καθημερινά, δίνοντας προτεραιότητα σε παραγωγές που έχουν ήδη ολοκληρώσει γυρίσματα- αποδέχονται τους όρους μίας ενδιάμεσης συμφωνίας με το Σωματείο για αύξηση 11% στον βασικό μισθό, όπως είχε προταθεί στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση του 2020.

Ο Ντάνκαν Κράμπτρι Άιρλαντ, εκτελεστικός διευθυντής του Σωματείου και επικεφαλής διαπραγματευτής του SAG-AFTRA δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη ότι οι ηθοποιοί ενθαρρύνονται ενεργά να συμμετέχουν σε τέτοιες παραγωγές. Όπως είπε, εάν οι ανεξάρτητες παραγωγές είναι σε θέση να προχωρήσουν με τους όρους του Σωματείου, αυτό αποδυναμώνει το επιχείρημα των στούντιο ότι οι απαιτήσεις του συνδικάτου είναι «μη ρεαλιστικές».

Με πληροφορίες από Variety, Indiewire

Δημοφιλή