Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη: Προς άγραν φίλων και επενδυτών

Αυξημένες προσδοκίες του Ελληνα πρωθυπουργού για την έκβαση των επαφών με Τραμπ και επενδυτές.
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 18.30 ώρα Νέας Υόρκης (01:30 ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδας) και στην ελληνική αποστολή υπάρχει η προσδοκία ότι μπορεί να προκύψουν θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για την κατάσταση που επικρατεί στη ΝΑ Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα ενώ θα εστιάσουν στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί με λεπτομέρειες στο μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, προκειμένου να διερευνήσει το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Μία πιθανή θετική αντιμετώπιση από τον Ντόναλντ Τραμπ σε όσα του παραθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να ανάψει το πράσινο φως σε επενδυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Δεν είναι μυστικό ότι μία από τις βασικές στοχεύσεις της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, είναι και η πραγματοποίηση επαφών με ξένους ηγέτες και επενδυτικά funds, με απώτερο σκοπό την αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Για τον ίδιο λόγο, λίγο πριν από την συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs στην οποία, ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής της Goldman, Ντέϊβιντ Σόλομον, θα παραστούν 30 CEO’s κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων, ενώ νωρίτερα θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς και αυτή με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Σκοτ Μόρρισον.

Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι η ανάδειξη των ελληνικών θέσεων γύρω από τα εθνικά θέματα, καθώς και η βελτίωση της εικόνας της χώρας και η ενίσχυση της αξιοπιστίας της στη διεθνή σκηνή, ώστε να υπάρξει έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον.