Προσφυγή κατά Μπολοσνάρο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την αποψίλωση του Αμαζονίου

ΜΚΟ τον κατηγορεί για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αφού συνειδητά και υπέρ συμφερόντων καταστρέφει το τροπικό δάσος.
Εκχωρήσεις γης για μετατροπή σε χωράφια μέσα στο δάσος του Αμαζονίου
Εκχωρήσεις γης για μετατροπή σε χωράφια μέσα στο δάσος του Αμαζονίου
via Associated Press

Η αποψίλωση του Αμαζονίου στη Βραζιλία έχει αυξηθεί ραγδαία από τότε που ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Ζαΐρ Μπολσονάρο και το μέγεθος αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της κλιματικής αλλαγής, κατήγγειλε μια περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση.

Η αυστριακή ΜΚΟ AllRise προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορώντας τον ακροδεξιό πρόεδρο ότι «διευκολύνει και επιταχύνει» την καταστροφή του Αμαζονίου με πολιτικές που ευνοούν την αποψίλωση των δασών, την καταπάτηση γαιών και την επέκταση των παράνομων ορυχείων .

«Ο Μπολσονάρο τροφοδοτεί τη μαζική καταστροφή του Αμαζονίου έχοντας πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων», κατήγγειλε ο ιδρυτής της ΜΚΟ Γιοχάνες Βέσεμαν.

Η εξέλιξη αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά καταγγελιών σε βάρος του Μπολσονάρου από το 2019 οπότε εξέλεγη στην προεδρία της Βραζιλίας, αν και είναι η πρώτη που συνδέει την καταστροφή του Αμαζονίου με την κλιματική αλλαγή και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εξήγησε η AllRise.

Άλλες προσφυγές εναντίον του Βραζιλιάνου προέδρου αφορούν τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία covid-19 και τις πολιτικές του που επηρεάζουν τους αυτόχθονες.

Η Μοντ Σαρλίβ, ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρος που βοήθησε την AllRise να συντάξει την προσφυγή της, εκτίμησε ότι αυτή θα αποτελέσει τεστ για το αν το ΔΠΔ έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει «θανάτους που οφείλονται στην περιβαλλοντική καταστροφή».

Σύμφωνα με την προσφυγή, η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου που προκλήθηκε από την αποψίλωση του Αμαζονίου την περίοδο που ήταν πρόεδρος ο Μπολσονάρου ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερους από 180.000 θανάτους παγκοσμίως ως το τέλος του αιώνα.

Αν το ΔΠΔ δεχθεί να εξετάσει την προσφυγή, αυτό ίσως αποτρέψει άλλους ηγέτες κρατών να υιοθετήσουν αντίστοιχα επιβλαβείς για το περιβάλλον πολιτικές, δήλωσε η Σαρλίβ.

Αν την απορρίψει, «τότε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο νόμος είναι ανεπαρκής». Αν η νομοθεσία δεν καλύπτει «μια ακραία κατάσταση όπως αυτή στη Βραζιλία, τότε πρέπει να αλλάξει».