Η εξαφάνιση των τροπικών δασών- Κάθε έξι δευτερόλεπτα χάνεται έκταση ίση με γήπεδο ποδοσφαίρου

38.000τ.χλμ χάθηκαν το 2019 κυρίως στον Αμαζόνιο και τη Βραζιλία. Αύξηση 50% στις αρχές του 2020. Η δε πανδημία μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.
luoman via Getty Images

Ο πλανήτης «έχασε» τη χρονιά πέρασε 3,8 εκατομμύρια εκτάρια (δηλαδή 38.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) τροπικού, πρωτογενούς δάσους ή αλλιώς κατά τη διάρκεια του 2019 εξαφανιζόταν έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κάθε έξι δευτερόλεπτα.

Η απώλεια αυτή αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης των 11.9 εκατομμυρίων εκταρίων (119.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων) που χάθηκαν πέρυσι αναφέρει η έκθεση του Global Forest Watch (GFW).

Τα πρωτογενή δάση περιγράφονται ως ”μερικά από τα πυκνότερα, πιο άγρια και πιο σημαντικά για το οικοσύστημα, δάση” στον κόσμο και παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αποθήκευση άνθρακα και στη βιοποικιλότητα.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν στη Νότια Αμερική, η Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία όπως αναφέρει η έκθεση αναφέρει αναλύοντας δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Βάσει αυτών η πρωτογενής απώλεια δασών ήταν 2,8% μεγαλύτερη το 2019 από ό, τι το 2018.

ASSOCIATED PRESS

Οι ειδικοί μάλιστα ανησυχούν πως η πανδημία κορονοϊού μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά αποψίλωσης των τροπικών δασών.

Το GFW παρακολουθεί τις αλλαγές στη χρήση γης, στο κλίμα και στην βιοποικιλότητα σε όλο τον κόσμο μέσω εργαλείων παρακολούθησης και χαρτογράφησης δεδομένων ανοιχτού κώδικα.

Η ανάλυση επικεντρώθηκε στα πρωτογενή δάση, τα οποία ”μόλις χαθούν ... μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες ή και χιλιετίες για να αναπτυχθούν ξανά”, σύμφωνα με ανάρτηση στον ιστότοπο του GFW από την Μικαέλα Γουάιζ Παγκόσμιου Ινστιτούτου Έρευνας και την Ελίζαμπεθ Γκολντμαν.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει η έκθεση, το ποσοστό απώλειας αυτών των δασών παραμένει υψηλό, τις δύο τελευταίες δεκαετίες ”παρά τις προσπάθειες για να μπει ένα φρένο στη αποψίλωση”. Το 2019 ήταν η τρίτη χρονιά με το υψηλότερο ποσοστό αποψίλωσης την τελευταία 20ετία.

H Βραζιλία ήταν η χώρα που κατέγραψε την υψηλότερη απώλεια, 1,3 εκατομμύρια εκτάρια (13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) τροπικού δάσους το 2019, περίπου δηλαδή το 1/3 επί του συνόλου, με τον πρόεδρο της χώρας, Ζαϊρ Μπολσονάρο να κατηγορείται σε διεθνές επίπεδο για την ρητορική του στο θέμα, τις επίσημες πολιτικές που προωθεί όσο και την ενθάρρυνση των εγκληματικών δραστηριοτήτων παράνομων υλοτόμων, μεταλλωρύχων, κτηνοτρόφων.

NurPhoto via Getty Images

Σύμφωνα με τα δεδομένα που τηρεί το National Institute for Space Research (INPE) το πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε αύξηση κατά 50% της αποψίλωσης των τροπικών δασών στη Βραζιλία, συγκρητικά με την ίδια περίοδο το 2019.

Σε ότι αφορά τη συνολική απώλεια δέντρων, η Βολιβία είχε τη χειρότερη χρονιά το 2019 αφού χάθηκαν 80% περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά θέμα που συνδέεται με την αλλαγή νομοθεσιών που ενθαρρύνει την γεωργία σε συγκεκριμένες περιοχές.

Οι δε καταστροφικές πυρκαγιές σε Βραζιλία, Βολιβία, Ινδονησία και Αυστραλία επηρέασαν σημαντικά το συνολικό ποσοστό απώλειας δασών το 2019, αν και κατά την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώνεται πως σε ό,τι αφορά την απώλεια των τροπικών δασών, οι φωτιές είναι ταυτόχρονα «αιτία αλλά και σύμπτωμα» του προβλήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, το 30% των πυρκαγιών στη Βραζιλία πέρυσι ήταν σε περιοχές που είχαν καεί και στο παρελθόν.

Την μεγαλύτερη απώλεια καταγράφουν πάντως κατά σειρά οι : Βραζιλία, Λ.Δ. του Κογκό, Ινδονησία, Βολιβία, Περού, Μαλαισία, Κολομίας Λάος, Μεξικό, Καμπότζη. Η διαφορά όμως μεταξύ πρώτης και δεύτερης χώρας αφού η Βραζιλία έχασε τρεις φορές μεγαλύτερη έκταση από τη Λ.Δ. του Κογκό.

ASSOCIATED PRESS

Η έκθεση εστιάζει και στην περίπτωση της Αυστραλίας που δεν ανήκει βέβαια στη ζώνη των τροπικών περιοχών αλλά το 2020 κατέγραψε απώλειες ρεκόρ λόγων των πυρκαγιών που μαίνονταν επί μακρόν στα τέλη ου 2019 και το 2020. που τράβηξαν την προσοχή του κόσμου στα τέλη του 2019 και το 2020. Τα δέντρα που χάθηκαν είναι έξι φορές περισσότερα από από αυτά το 2018 ενώ η πραγματική έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε δεν έχει πλήρως αποκαλυφθεί αφού οι φωτιές δεν είχαν σβήσει το 2020.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Γουάιζ πανδημία κορονοϊού πιθανότατα θα έχει αντίκτυπο στην αποψίλωση των δασών. Όπως εξηγεί στο CNN αν και είναι πολύ νωρίς για ποσοτικοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές πληροφορίες περί εκμετάλλευσης της κατάστασης που επικρατεί λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας- κυρίως στην Λατινική Αμερική και πρωτίστως στη Βραζιλία- από όσους επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες διαπράττοντας περιβαλλοντικά εγκλήματα σ τις ευαίσθητες αυτές, όσο και πολύτιμες περιοχές.

Οι ερευνητές ανησυχούν ότι οι κυβερνήσεις ενδέχεται να χαλαρώσουν τα μέτρα την προστασία του περιβάλλοντος στο όνομα της οικονομικής ανάκαμψης. Ο Φράνσις Σέιμουρ, συνεργάτης της Γουάιζ στο World Resources Institute, προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω εκμετάλλευση των δασών όσο οι άνθρωποι σε πληγείσες περιοχές χάνουν το εισόδημά τους.

Δημοφιλή