Πρώτος γιατρός στο Τέξας: Παραβίασα το νόμο για τις αμβλώσεις - Γιατί πήρε το ρίσκο

Προσφυγή σε βάρος του από κατάδικο που θέλει την αμοιβή των 10.000 δολαρίων. Τώρα ο νόμος τίθεται σε δοκιμασία.
via Associated Press

Σε δοκιμασία αποφάσισε να βάλει ένας γυναικολόγος στο Τέξας, το νέο δρακόντειο νόμο που απαγορεύει την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα κύησης χωρίς να εξαιρεί καν περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, δηλαδή πρακτικά στο 85%-90% των περιπτώσεων. Ο γιατρός αποφάσισε να παραβιάσει το νόμο με απώτερο στόχο, όπως δηλώνει, η υπόθεση του να φτάσει ενώπιον του Δικαστηρίου και να κριθεί η συνταγματικότητά του.

Η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σε αυτή κρίνονται δύο βασικά ζητήματα: αφενός, εάν ο νόμος παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση που αναγνωρίζεται από το 1973 με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αφετέρου η ιδιομορφία του νόμου που εκχωρεί την επιβολή αυτού στον πολίτη.

Αυτό καθώς ο νόμος, που κατά πολλούς νομικούς γυρίζει τις ΗΠΑ πίσω στην εποχή της Άγριας Δύσης, την επικηρύξεων και των κυνηγών κεφαλών, ορίζει πως εάν κάποιος προχωρήσει στη ιατρική πράξη ή με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο βοηθήσει στην τέλεση της, δεν διώκεται αυτεπαγγέλτως αλλά μπορεί να κατατεθεί μήνυση από έναν οποιονδήποτε πολίτη, και τότε η υπόθεση πάει στο Δικαστήριο. Εάν δε ο μηνυτής κερδίσει, αμείβεται από την πολιτεία του Τέξας και με 10.000 δολάρια.

Αυτή μάλιστα, ήταν και η ιδιαιτερότητα του νόμου που οδήγησε στην άρνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αποφανθεί επί προσφυγής κατά αυτού και επίσης είναι αυτή η ιδιαιτερότητα του νόμου που προκαλεί ανησυχία σε πολλούς νομικούς. Αυτό καθώς όπως υποστηρίζουν, εάν ο νόμος τελικά εφαρμοστεί μπορεί να υπάρξουν άλλοι, ανάλογης μορφής, που θα περιορίζουν με τον ίδιο τρόπο άλλα δικαιώματα πολιτών.

Το ρίσκο του δρ. Άλαν Μπράιντ

Το μεγάλο ρίσκο ανέλαβε να πάρει ο γιατρός Άλαν Μπράιντ από το Σαν Αντόνιο του Τέξας ο οποίος παραδέχθηκες πως έκανε άμβλωση σε μια έγκυο γυναίκα που είχε υπερβεί τις έξι εβδομάδες κύησης.

Ο δρ. Μπράιντ σε άρθρο του στην Washington Post εξηγεί, πως στόχος του δεν ήταν μόνο να πράξει το καθήκον του, φροντίζοντας για την ανάγκη αυτής της γυναίκας, αλλά και να «βεβαιωθεί ότι η πολιτεία του Τέξας δεν θα ξεφύγει» σε ό,τι αφορά αυτό τον κατάφωτα αντισυνταγματικό νόμο τον οποίο όπως λέει αποφάσισε να «θέσει σε δοκιμασία» .

Και όπως φαίνεται να έχει την ευκαιρία του.

Ένας άνδρας από το Αρκάνσας, που ουδεμία σχέση έχει με τη γυναίκα που υπεβλήθη στην άμβλωση ή τον δρ. Μπράιντ προσέφυγε νομικά κατά του τελευταίου, βάσει του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος του Τέξας.

Ο Όσκαρ Στίλεϊ είναι ένας πρώην δικηγόρος ο οποίος καταδικάστηκε για φορολογική απάτη το 2010, καταδικασμένος σε ποινή φυλάκισης 15 ετών την οποία πλέον εκτίει υπό κατ′ οίκον περιορισμό.

Όπως δήλωσε στην Washington Post, ο ίδιος δεν είναι αντίθετος στις αμβλώσεις αλλά είναι πεπεισμένος πως ο νόμος θα πρέπει να εξεταστεί από το δικαστήριο.

«Εάν ο νόμος δεν είναι καλός, γιατί πρέπει να περάσουμε μια μακρά χρονικά περίοδος για να διαπιστώσουμε εάν δεν χρησιμεύει σε τίποτα και δεν μπορεί να σταθεί;».

Έρμαια σε κάθε τυχοδιώκτη και ακραίο για 10.000 $

Ο Στίλεϊ, υπέβαλε την καταγγελία στο πολιτειακό δικαστήριο της κομητείας Μπέξαρ στο Σαν Αντόνιο ενώ όπως λέει, εάν καταφέρει να κερδίσει και τα 10.000 δολάρια που δίνει η Πολιτεία για τέτοιες υποθέσεις, ακόμη καλύτερα.

«Εάν η πολιτεία του Τέξας αποφάσισε ότι θα δίνει 10.000 δολάρια, γιατί να μην πάρω αυτές τις 10.000», είπε, αναδεικνύοντας με τη φράση αυτού, όλη την προβληματική της κατασκευής αυτού του νόμου που καθιστά κάθε ιατρό, μέλος ΜΚΟ που βοηθά γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή άμβλωση ή ακόμη και έναν συγγενή ή φίλη μιας εγκύου που θα την βοηθήσει, έρμαιο σε κάθε τυχοδιώκτη ή ακραίο.

Ο δρ.Μπράιντ δεν έχει σχολιάσει την προσφυγή, αλλά ο Μαρκ Χέρον από το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων, που εκπροσωπεί τις κλινικές του Μπράιντ, δήλωσε στην Washington Post πως αφού έγινε η αρχή, τώρα θα ακολουθήσουν και άλλες προσφυγές. «Αρχίζουμε να βλέπουμε τι θα συμβεί και η η αρχή έγινε με μια προσφυγή από πολίτη εκτός της Πολιτείας του Τέξας».

Όπως έχουν επισημάνει επιφανείς νομικοί, ο νόμος του Τέξας μπορεί να αποβεί καταχρηστικός αφού ο καθένας μπορεί να μηνύσει τον οποιονδήποτε για όποιο λόγο χωρίς η κυβέρνηση να ασκεί τον ρυθμιστικό ρόλο που οφείλει σε ό,τι αφορά την επιβολή των νόμων, και φυσικά να βγάλει λεφτά.

Η απειλή προσφυγών από πολίτες έχει αναγκάσει κλινικές στο Τέξας να περιορίσουν άμεσα τις υπηρεσίες άμβλωσης που παρείχαν και να συμμορφωθούν με το νόμο. Οι δε γυναίκες αναγκάζονται πλέον να ταξιδέψουν εκτός Πολιτείας για να τερματίσουν την κύηση και το κόστος για πολλές εξ αυτών είναι απαγορευτικό.

Πρακτικά, ο νόμος του Τέξας απαγορεύει την άμβλωση στο 85% με 90% των περιπτώσεων ενώ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Pew Research Center τον Μάιο, περίπου το 59% των Αμερικανών δηλώνουν ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις.

Πηγές: The Washington Post, HuffPost US, Pew Research Center, Reuters