ΤΟ BLOG
24/10/2020 10:29 EEST | Updated 24/10/2020 10:29 EEST

Προβλήματα για την Τουρκία

Η Τουρκία επιδιώκει να εμπλέκεται σε κρίσεις (τις οποίες τροφοδοτεί ή εντείνει), οπότε οι εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα είναι προβληματικές για αυτή

ASSOCIATED PRESS

Αρνητικά νέα σήμερα για την Τουρκία αλλά…

Η Τουρκία επιδιώκει να εμπλέκεται σε κρίσεις (τις οποίες τροφοδοτεί ή εντείνει), οπότε οι εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα είναι προβληματικές για αυτή:

α) η συμφωνία Σουδάν-Ισραήλ,

β) η πίεση για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (από ΗΠΑ, Γαλλία, σε μικρότερο βαθμό για την ώρα από Ρωσία)

γ) η εύθραυστηκατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, όπου θα γίνουν προσπάθειες, που ίσως να αποδυναμώσουν τον ρόλο της Τουρκίας, ιδίως αν κάποια στιγμή αρχίσει η αποχώρηση των μισθοφόρων,

δ) στη χθεσινή του παρέμβαση ο Στόλτενμπεργκ «άδειασε» την Τουρκία για το Ορούτς Ρέις (δεν αλλάζει κάτι, ούτε ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν αλλά δείχνει μία τάση).

Επίσης, ο Ερντογάν ανέβασε την ένταση με τις ΗΠΑ (μάλλον στη λογική της προειδοποίησης προς τον Μπάιντεν για το τι θα αντιμετωπίσει αν δεν λάβει υπόψη του τις τουρκικές ευαισθησίες).

Και με τη Ρωσία, όμως, η πορεία αν δεν είναι συγκρουσιακή, οπωσδήποτε, το κλίμα έχει επιβαρυνθεί. Ακόμη και η επίσκεψη Λαβρώφ στην Αθήνα θα χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμισμα στην τουρκική υπερκινητικότητα στον Καύκασο.

Και η Γερμανία μπορεί να μην εκδηλώνεται, αλλά προβληματίζεται σοβαρά για την περιφρόνηση που της επιφυλάσσει ο Ερντογάν.

Παράλληλα, βέβαια, το περιβάλλον προσώρας ευνοεί την Τουρκία, όπως, εξάλλου προσπαθεί να ελιχθεί αξιοποιώντας την αμηχανία/ατολμία της Δύσης και τη λογική που τη διακατέχει πως “να δώσουμε κάτι στην Τουρκία για να αποφύγουμε τα χειρότερα”. Επίσης, η Τουρκία είναι προφανώς μεγάλο μέρος του προβλήματος αλλά υποχρεωτικά και μέρος της λύσης, ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.