ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/09/2018 08:00 EEST | Updated 13/09/2018 09:22 EEST

Στο «ασφαλιστικό του Πινοσέτ» και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων συμβασιούχων ποντάρει το Μαξίμου για να ασκήσει πίεση στη ΝΔ

sooc

Το ασφαλιστικό του Πινοσέτ και οι 80.000 απολύσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο είναι η «μαύρη τρύπα» του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει της ανόδου του στη ΔΕΘ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Και πάνω σε αυτά τα δύο θέματα η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα πιέσει ασφυκτικά τον πρόεδρο της ΝΔ, δίνοντας εξ αντικειμένου αυξημένο πολιτικό ρόλο στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί μία καθαρή εικόνα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Και  η εικόνα της ΝΔ να είναι του κόμματος που θα φέρει στην Ελλάδα το ασφαλιστικό του Πινοσέτ και σχεδιάζει την απόλυση 80.000 συμβασιούχων από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (δήμους, περιφέρειες κ.α.).

Σε αντίστιξη θα είναι η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα αποκατάστασης των αδικιών από την περίοδο του μνημονίου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να μην κοπούν οι συντάξεις το 2019. Μάλιστα στο πλαίσιο της υλοποίησης των εξαγγελιών του πρωθυπουργού σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών. 

Την πολιτική αποστολή έχει αναλάβει η Εφ. Αχτσιόγλου. Η υπουργός Εργασίας αναμένεται να κληθεί να τοποθετηθεί και για το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ που- κατά την κυβέρνηση πάντοτε - σχεδιάζει η ΝΔ, αλλά και για την δήλωση Χατζηδάκη, ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Σημειώνεται ότι υπάρχουν σχεδόν 80.000 συμβασιούχοι, περίπου 30.000 έκτακτοι υπάλληλοι και περίπου 2.500 μετακλητοί (οι τελευταίοι αποχωρούν από την υπηρεσία, θεωρητικά, όταν αποχωρήσει το πολιτικό πρόσωπο που τους τοποθέτησε).

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost