QatarGate: Αντίστροφη μέτρηση για την απολογία της Καϊλή – Οι πιθανότητες να αφεθεί ελεύθερη

Και κατά πόσο η στάση του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της.
Vladimir Rys via Getty Images

Ενώπιον του προδικαστικού τμήματος αναμένεται να βρεθεί αύριο, Πέμπτη, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, λίγες μόλις ημέρες αφού ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι ανέλαβε την ευθύνη, με βάση τα δημοσιεύματα.

Η στάση του αυτή μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της Εύας Καϊλή και το δικαστήριο να την αφήσει ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή και χωρίς καθόλου όρους, αναφέρουν πηγές.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για το QatarGate συνεχίζονται, με τα δημοσιεύματα βελγικών και ιταλικών εφημερίδων να αναφέρουν ότι η ευρωβουλευτής, αμέσως μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, επιχείρησε να ειδοποιήσει τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος Αντόνιο Παντσέρι και δύο ευρωβουλευτές, ενώ, κάλεσε και τον πατέρα της για να εξαφανίσει τα μετρητά.

Κατά τη La Repubblica η Εύα Καϊλή είπε ακόμα ότι γνώριζε για τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι και τις βαλίτσες γεμάτες χρήματα στο σπίτι της.

«Η κα Καϊλή ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνώριζε ή ότι συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της. Η κα Καιλή δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό διαμέρισμα» δήλωσε ο δικηγόρος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Και καθώς πλησιάζει η ώρα να εμφανιστεί και η Εύα Καϊλή στο δικαστήριο μετά τις ομολογίες των υπολοίπων κατηγορουμένων, η αδελφή της, Μανταλένα, διαψεύδει στην Corriere della Sera οποιαδήποτε εμπλοκή στο σκάνδαλο και υποστηρίζει ότι δεν πήρε χρήματα από το ευρωκοινοβούλιο.

Για την ύπαρξη δικτύου, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με πρωτεργάτη τον Παντσέρι, μίλησε στην ΕΡΤ η πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και υποψήφια για την προεδρία της Πορτογαλίας, Άνα Γκόμες.

Ο Τζόρτζι ήταν το δεξί χέρι του Παντσέρι σύμφωνα με την Γκόμες, ενώ εκτιμά ότι η Καϊλή δεν είναι το επίκεντρο της επιχείρησης. Μάλιστα σημείωσε οτι αμέσως μετά τις συλλήψεις, δήλωσε στην πορτογαλική τηλεόραση, ότι εάν εμπλέκεται ο Παντσέρι, δεν έχει να κάνει μόνο με το Κατάρ, έχει να κάνει και με το Μαρόκο.

Την ίδια ώρα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ξεκινά έλεγχο για την παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου, στο περιβάλλον των δικαστικών ή συνηγόρων που ασχολούνται με το σκάνδαλο που συγκλονίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς οι αποκαλύψεις σχετικά με τις καταθέσεις Καϊλή και Παντσέρι θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε εξαφάνιση στοιχείων της έρευνας για το QatarGate, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σ. Μισέλ: Το σκάνδαλο Qatargate είναι επιζήμιο για την αξιοπιστία της ΕΕ

Το σκάνδαλο διαφθοράς «Qatargate» που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «δραματικό και επιζήμιο για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στο Politico.

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι ανησυχεί πολύ για τις κατηγορίες της βελγικής αστυνομίας για εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά εναντίον νυν και πρώην μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Πρέπει πρώτα να πάρουμε μαθήματα από αυτό και να καταλήξουμε σε μια δέσμη μέτρων για να αποφύγουμε τέτοια πράγματα, για να αποτρέψουμε τη διαφθορά στο μέλλον» σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Politico.

Eπιπροσθέτως, επισήμανε ότι το σκάνδαλο «καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για εμάς να επικεντρωθούμε στις οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις που επηρεάζουν τις ζωές των ευρωπαίων πολιτών αυτή τη στιγμή».

Πηγή: ΕΡΤ News

Δημοφιλή