Ραγδαίες εξελίξεις με το ρωσικό τάνκερ στην Κάρυστο: Τι ζήτησε το Πρωτοδικείο Χαλκίδας

Εκδόθηκαν προσωρινές διαταγές για εγγυητικές επιστολές προκειμένου να αρθεί η προσωρινή απαγόρευση απόπλου του τάνκερ
via Associated Press

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση με το κατασχεμένο Ρωσικό τάνκερ Lana με σημαία Ιράν με το Πρωτοδικείο Χαλκίδας να ζητά την κατάθεση δύο εγγυητικών επιστολών προκειμένου να δοθεί ελευθεροπλοϊα στο πλοίο.

Τι ζήτησε το Πρωτοδικείο Χαλκίδας

Σύμφωνα με τους συνηγόρους της εταιρείας ρυμουλκών που παρείχαν υπηρεσίες στο ρωσικό δεξαμενόπλοιο, το δικαστήριο μετά από αίτημα που κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Lana» ζητώντας άρση της προσωρινής απαγόρευσης, εξέδωσε την Παρασκευή δύο προσωρινές διαταγές, που αφορούν την κατάθεση δύο εγγυητικών επιστολών ποσού 1.474.200 ευρώ και 392.000 ευρώ εντός πέντε εργάσιμων ημερών, προκειμένου να αρθεί η προσωρινή απαγόρευση απόπλου του ρωσικού τάνκερ και να δοθεί ελευθεροπλοϊα από το λιμεναρχείο Καρύστου.

Σύμφωνα με νομικούς εκπροσώπους της εταιρείας ρυμουλκών, η προσωρινή απαγόρευση απόπλου και μεταβολής της πραγματικής και νομικής κατάστασης του δεξαμενόπλοιου «Lana» είχε διαταχθεί μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας για οφειλές. Είχαν αναφέρει εξάλλου ότι η προσωρινή απαγόρευση αφορούσε το πλοίο και όχι το φορτίο αυτού.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες το εφετείο Χαλκίδας, μετά από προσφυγή της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Lana είχε άρει την κατάσχεση μέρους του φορτίου πετρελαίου από το ρωσικό δεξαμενόπλοιο που είχε γίνει κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών δικαστικών αρχών προς τις ελληνικές.

Επρόκειτο για μία ποσότητα 60.000 μετρικών τόνων crude oil από τους συνολικά 104.134 τόνους που μετέφερε το «Lana» στις δεξαμενές του και είναι αυτήν τη στιγμή φορτωμένο σε άλλο δεξαμενόπλοιο που παραμένει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Πειραιά.

Eως σήμερα πάντως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πού και πώς θα μεταφορτωθεί η ποσότητα πετρελαίου που θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana».

Κατασχεμένο τάνκερ στην Κάρυστο: Ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση των 2 ελληνικών πλοίων από το Ιράν;

Και αυτή η δικαστική εξέλιξη «δείχνει» το δρόμο για τη λήξη του θρίλερ με τα ελληνικά δεξαμενόπλοια που παραμένουν υπό ιρανικό έλεγχο.

Οι Ιρανοί ουσιαστικά είχαν μιλήσει για αντίποινα στην υπόθεση του δεξαμενόπλοιου Pegas, με ρωσική σημαία, μήκους 250 μέτρων που δεσμεύτηκε με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στα μεσα Απριλίου.

Ο επικεφαλής της αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης εξέδωσε την απόφαση με βάση τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε πλοία ρωσικών συμφερόντων και αφορούσε μόνο το πλοίο και όχι το φορτίο. Το πλοίο εμφανιζόταν να ανήκει σε τράπεζα της Ρωσίας που εντασσόταν στις κυρώσεις.

Πηγή: dikastiko.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή