Ρέμπραντ: Ο γιος του μυλωνά που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών

Μία διαδικτυακή αφήγηση για τη ζωή, το έργο και τη σχέση του κορυφαίου δημιουργού με το Άμστερνταμ.
Sepia Times via Getty Images

Στις 15 Ιουλίου του 1606 θα γεννηθεί στο Λάιντεν ο Ρέμπραντ φαν Ράιν.

Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο γιος ενός μυλωνά και μιας φουρνάρισσας θα καταφέρει να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας της Τέχνης, χαράσσοντας την προσωπική του μοναδική πορεία και κάνοντας ακόμη και σήμερα πολλούς να αναφέρονται σε αυτόν ως το μεγαλύτερο ζωγράφο όλων των εποχών.

Καθώς οι Κάτω Χώρες διανύουν τον «Χρυσό» 17ο αιώνα τους, το Άμστερνταμ αναδύεται ως ένα από τα πιο σπουδαία οικονομικά, εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα της οικουμένης.

Αυτή είναι η πόλη με την οποία θα συνδεθεί ο Ρέμπραντ.

Εκεί θα δημιουργήσει την οικογένεια του και θα βιώσει τον πλούτο, τη δόξα, την αναγνώριση.

Εκεί θα τον χτυπήσει η τραγωδία, ο πόνος και η φτώχεια.

Εκεί θα φιλοτεχνήσει τα περισσότερα από τα μοναδικά του έργα.

Η ζωγραφική του αποτελεί μια πορεία με σκοπό την αποκάλυψη των μυστικών της ανθρώπινης ψυχής, ενώ οι μεγαλοφυείς του συλλήψεις βασισμένες σε ένα εξαιρετικά πλούσιο θεματολόγιο αποτελούν καινοτόμες και πρωτόγνωρα ρηξικέλευθες τομές.

Βιβλικές σκηνές, μυθολογικά θέματα, μαθήματα ανατομίας, σύνδικοι και αστοί, πορτρέτα και μια τεράστια σειρά αυτοπροσωπογραφιών, ένα σφαγμένο βόδι, μια πρόωρα χαμένη γυναίκα και μια συναρπαστική νυχτερινή περίπολος αποτελούν μερικά μόνο από τα αριστουργήματα του.

Η πολιτιστική διαδικτυακή πλατφόρμα Rembrandt and the Cat εγκαινιάζει την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, το πρόγραμμα της νέας χρονιάς με τη διάλεξη «Το Άμστερνταμ του Ρέμπραντ φαν Ράιν», αφηγητή τον Τάσο Παπαδόπουλο και ελεύθερη συμμετοχή, επιχειρώντας να προσεγγίσει τη ζωή, το έργο και τη σχέση του Ρέμπραντ με το Άμστερνταμ.

Info

«Το Άμστερνταμ του Ρέμπραντ φαν Ράιν»

Τρίτη 5 Ιανουαρίου

Ωρα: 19:00

Συμμετοχή: ελεύθερη

Για κρατήσεις info@thessalonikiwalkingtours.com