ΔΙΕΘΝΕΣ
17/10/2019 12:37 EEST | Updated 17/10/2019 16:35 EEST

Επετεύχθη συμφωνία για το Brexit

Το γεγονός επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Associated Press

Σε συμφωνία για το Brexit κατέληξαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για το Brexit», δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», συμπλήρωσε.

«Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που φέρνει πίσω τον έλεγχο - τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το NHS (σ.σ.: το εθνικό σύστημα υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε επίσης πως είναι επιτέλους η ώρα να ολοκληρωθεί το «διαζύγιο» και να προχωρήσουν ομαλά οι διαδικασίες.   

«Μια συμφωνία είναι πάντα καλύτερη από μια μη συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

 Το γεγονός επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω twitter.

 

Όσοι δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία 

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας από την πλευρά του δηλώνει ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα την Πέμπτη  ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

«Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα [ούτε] αναφορικά με τον ΦΠΑ», είχαν ανακοινώσει η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς.

Παρόμοια όμως ήταν και η στάση του ηγέτη των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον. «Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε.

Ηδη, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) , το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) απορρίπτουν την νέα συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση του Τζόνσον, καθιστώντας αβέβαιη την έγκρισή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Αλλά και ο ευρωφοβικός λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος του Brexit, τάχθηκε κατά της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι «ειλικρινά» πιστεύει ότι πρέπει να απορριφθεί.

«Θα δεχόμουν περισσότερο μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, που είναι, ειλικρινά, πολύ κακή για εμάς, ή θα προτιμούσα μία αναβολή και εκλογές; Επιλέγω την δεύτερη εκδοχή».

Xωρίς όμως την υποστήριξη των δέκα βουλευτών του DUP και αρκετών μελών των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον πιθανότατα θα χρειαστεί τη στήριξη ορισμένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος που θα ταχθούν με την κυβέρνηση αψηφώντας τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Ήδη 19 υποστηρικτές των Εργατικών δήλωσαν πως είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τη συμφωνία.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο άκουσμα της είδησης τόνισε: «Η συμφωνία που έκλεισε ο πρωθυπουργός είναι ακόμα χειρότερη από αυτή της Μέι. Υπάρχει κίνδυνος οι προτάσεις αυτές να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ουσιαστικά ανοίγουμε το δρόμο για την εξαγορά του Εθνικού Συστήματος Υγείας από αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες».

«Η συμφωνία δεν θα ενώσει τη χώρα αλλά θα τη διασπάσει περισσότερο. Γι′ αυτό και πρέπει να απορριφθεί. Η καλύτερη λύση είναι ένα ακόμα δημοψήφισμα», πρόσθεσε.

Ικανοποίηση στην Ιρλανδία

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός χαιρέτισε, από την πλευρά του, τη συμφωνία ως μια «μοναδική λύση» για τη Βόρεια Ιρλανδία που σέβεται τη μοναδική ιστορία και γεωγραφία της περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των Βρετανών.

«Είναι καλή για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Οχι σκληρά σύνορα. Η οικονομία σε όλο τνησί και μεταξύ Ανατολής και Δύσης μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί», έγραψε ο Λίο Βαράντκαρ σε ανάρτησή του στοTwitter.

Σημειώνεται πως η στερλίνα σημείωσε άλμα άνω του 1%, με τις βρετανικές μετοχές να κάνουν ράλι ύστερα από την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας. Στις 12:45 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα κατέγραψε άνοδο κατά 0,86% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2942 δολάριο και κατά 0,60% έναντι του ενιαίου νομίσματος στις 86,01 πένες.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών

Η είδηση της ημέρας είναι «η επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.

«Τη μελετάμε και θα διαμορφώσουμε τη γνώμη μας, αλλά ήδη γνωρίζουμε κομμάτια αυτής της συμφωνίας και στο βαθμό που τα γνωρίζουμε, είναι μια καλή είδηση», είπε η Μέρκελ. «Το γεγονός ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είναι μάλλον χαρούμενος εδώ είναι πολύ σημαντική ένδειξη».

«Είναι πολύ ενθαρρυντική είδηση ότι υπάρχει μια συμφωνία», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

«Τώρα πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες. Αλλά από μόνο του είναι πολύ ενθαρρυντικό», είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε δήλωσε: «Η μπάλα είναι και πάλι στην πλευρά του βρετανικού Κοινοβουλίου…Ελπίζω να περάσει αυτή τη φορά».

«Ελπίζω ότι είμαστε τώρα στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες ―για παράδειγμα εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου», πρόσθεσε ο Ρίνε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών δήλωσε: «Ανέκαθεν ήμασταν υπέρ μιας συντεταγμένης εξόδου», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τη διαδικασία με αυτή τη συμφωνία».

Αναφέρεται πως ο Βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση στο Κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια οι βουλευτές θα συζητήσουν εάν θα εγκρίνουν τη νέα του συμφωνία για το Brexit ή η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν αργότερα σήμερα Πέμπτη εάν θα προχωρήσουν με τη συνεδρίαση του Σαββάτου, που θα είναι η πρώτη σαββατιάτικη συνεδρίαση από το 1982. Εάν εγκριθεί, η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου θα ξεκινήσει στις 11:30 ώρα Ελλάδας, δήλωσε ο Ρις-Μογκ.

 

Δείτε στη συνέχεια το κείμενο της συμφωνίας: