Ροχίγκια της Μιανμάρ κατέθεσαν αγωγή κατά του Facebook - Ζητούν 150δις δολάρια για ρητορική μίσους

Οι αναρτήσεις και τα σχόλια μίσους σε βάρος τη μειονότητας συνέβαλαν στην επιχείρηση γενοκτονίας σε βάρος τους.
Εκτοπισμένοι Ροχίγκια στο Μπαγκλαντές
Εκτοπισμένοι Ροχίγκια στο Μπαγκλαντές
Allison Joyce via Getty Images

Πρόσφυγες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ κατέθεσαν αγωγή κατά της Meta Platforms Inc, (Facebook), για 150 δισεκατομμύρια δολάρια υποστηρίζοντας πως η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης δεν ανέλαβε δράση κατά της ρητορικής μίσους σε βάρος τους, κάτι που συνέβαλε στη εκδήλωση βίαιων επιθέσεων ή ακόμη και της επιχειρούμενης γενοκτονίας, σύμφωνα με τις έρευνες που διεξάγονται.

Η ομαδική προσφυγή κατατέθηκε στη Καλιφόρνια τη Δευτέρα από τα δικηγορικά γραφεία Edelson PC και Fields PLLC και στο κείμενο της αγωγής τονίζεται πως οι αποτυχίες της εταιρείας στον έλεγχο του περιεχομένου και του σχεδιασμού της πλατφόρμας της συνέβαλαν στη εκδήλωση βία σε βάρος της κοινότητας των Ροχίνγκια, στον πραγματικό και όχι μόνο στον διαδικτυακό κόσμο.

Σε μια συντονισμένη δράση, Βρετανοί δικηγόροι κατέθεσαν επίσης προειδοποιητική επιστολή στην έδρα του Facebook στο Λονδίνο.

Το Facebook δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο σχετικά με την αγωγή.

Η εταιρεία στο παρελθόν ανέφερε πως «άργησε να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την παραπληροφόρηση και το μίσος» σε βάρος των Ροχίγκια στη Μιανμάρ και ότι έκτοτε έχει λάβει μέτρα για να καταπολεμήσει τέτοια φαινόμενα. Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν ήταν η απαγόρευση πρόσβασης του στρατού από το Facebook και το Instagram μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Το Facebook δηλώνει ότι δεν φέρει ευθύνη για περιεχόμενο που δημοσιεύεται από χρήστες βασιζόμενο σε νόμο των ΠΑ για το Διαδίκτυο, γνωστό ως Section 230, που προβλέπει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τρίτα μέρη.

Στην αγωγή όμως αναφέρεται πως θα επιδιωχθεί η εφαρμογή της νομοθεσία της Βιρμανίας εάν η εναγόμενη Facebook επικαλεστεί το άρθρο 230.

Παρόλο που τα αμερικανικά δικαστήρια μπορούν να εφαρμόσουν το ξένο δίκαιο σε περιπτώσεις όπου οι εικαζόμενες βλάβες και δραστηριότητες από εταιρείες πραγματοποιήθηκαν σε άλλες χώρες, δύο εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν από το Reuters είπαν ότι δεν γνωρίζουν να υπήρξε κάποια επιτυχής έκβαση για την εφαρμογή δικαίου ξένης χώρας σε περιπτώσεις εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως εξηγεί ο Ανουπάμ Τσάντερ καθηγητής στο Νομικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν, η επίκληση του νόμου της Βιρμανίας δεν είναι «ακατάλληλη» ωστόσο εκτίμησε ότι «είναι απίθανο να έχει αίσια έκβαση», αφού «θα ήταν παράξενο για το Κογκρέσο να έχει αποκλείσει ενέργειες βάσει του νόμου των ΗΠΑ, αλλά να επιτρέψει στην υπόθεση να προχωρήσει σύμφωνα με το ξένο δίκαιο».

Περισσότεροι από 730.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια εγκατέλειψαν την πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ τον Αύγουστο του 2017 μετά από την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, που σύμφωνα με τους πρόσφυγες περιλάμβανε μαζικές δολοφονίες και βιασμούς. Οργανώσεις που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα τεκμηρίωσαν δολοφονίες αμάχων και πυρπόληση χωριών.

Οι αρχές της Μιανμάρ λένε ότι πολεμούν μια εξέγερση και αρνούνται ότι διέπραξαν φρικαλεότητες ενώ οι διώξεις και οι φρικαλεότητες έλαβαν χώρα ενώ της χώρας ηγείτο η κάτοχος Νόμπελ Αούνγκ Σαν Σου κι.

via Associated Press

Το 2018, οι ερευνητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν ότι η χρήση του Facebook είχε παίξει βασικό ρόλο στη διάδοση ρητορικής μίσους που πυροδότησε τη βία.

Μια έρευνα του Reuters εκείνο το έτος, που αναφέρεται στην καταγγελία των ΗΠΑ, βρήκε περισσότερα από 1.000 παραδείγματα αναρτήσεων, σχολίων και εικόνων στο Facebook που επιτίθενται στους Ροχίνγκια και σε άλλους μουσουλμάνους.

Τις κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων διερευνά και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενώ τον Σεπτέμβριο, ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ διέταξε το Facebook να δημοσιοποιήσει αρχεία λογαριασμών που συνδέονται με τη βία κατά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, τους οποίους είχε προλάβει να "κλείσει" η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης.

Η νέα ομαδική αγωγή αναφέρεται και στους ισχυρισμούς της πρώην εργαζόμενης στο Facebook, Φράνσις Χόγκεν η οποία κατέθεσε και στο αμερικανικό Κογκρέσο υποστηρίζοντας πως το Facebook δεν ελέγχει το καταχρηστικό περιεχόμενο ουτε καν σε σε χώρες όπου μπορεί προκαλέσει το μεγαλύτερο κακό.