Ρωσία: Εκκενώνονται χιλιάδες σπίτια εξαιτίας της υπερχείλισης ποταμών στα Ουράλια (Εικόνες)

Περισσότεροι από 7.700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν στη ρωσία κι άλλοι 100.000 στο γειτονικό Καζακστάν.
via Associated Press

Σχεδόν 3.000 σπίτια πλημμύρισαν στη ρωσική πόλη Όρενμπουργκ και στην γύρο περιοχή της δυτικής Σιβηρίας, όταν η στάθμη του ποταμού Ουράλη ανέβηκε μισό μέτρο πάνω από το σημείο υπερχείλισης, καθώς τα χιόνια που λιώνουν στα Ουράλια έχουν προκαλέσει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών.

Περισσότεροι από 7.700 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους στη ρωσία κι άλλοι 100.000 στο γειτονικό Καζακστάν, καθώς βρίσκονται κοντά στους ποταμούς Ουράλης και Τομπόλ.

via Associated Press
Anadolu via Getty Images
via Associated Press

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη στο Όρενμπουργκ, όπου η στάθμη του νερού στον Ουράλη, τον τρίτο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, είχε αυξηθεί κατά 50 εκατοστά νωρίς σήμερα το πρωί, μερικές ώρες αφού έφτασε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ, στο κρίσιμο ύψος των 9,3 μέτρων.

«Η νύχτα ήταν ανήσυχη», δήλωσε ο πρώτος αντιδήμαρχος του Όρενμπουργκ Αλεξέι Κουντίνοφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ειδικοί λένε πως δεν έχουν έρθει ακόμα τα χειρότερα για το Όρενμπουργκ, μια πόλη περίπου 550.000 κατοίκων. Η στάθμη των υδάτων του Ουράλη, ο οποίος διαρρέει τη Ρωσία και το Καζακστάν και χύνεται στην Κασπία, μπορεί να ανέβει μέχρι αύριο, Πέμπτη, άλλα 70 εκατοστά.

Ο ποταμός Ουράλης έσπασε το σαββατοκύριακο ένα αναχωματικό φράγμα στην πόλη Ορσκ στην περιφέρεια του Όρενμπουργκ, διοικητικό κέντρο της οποίας είναι η πόλη Όρενμπουργκ.

via Associated Press
via Associated Press

Στην Κουργκάν, μια πόλη στον ποταμό Τομπόλ, στο νότιο τμήμα των Ουραλίων, σειρήνες ειδοποίησαν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν αμέσως.

Περιφεριακοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα νερά των πλημμυρών θα συνεχίσουν να υψώνονται για τρεις ημέρες και προέβλεψαν ότι «η κατάσταση θα είναι δύσκολη» μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Τοπικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν διακόψει την κυκλοφορία σε δρόμους στην περιφέρεια ώστε να μεταφερθεί γρήγορα χώμα για την ενίσχυση ενός φράγματος στην περιοχή, καθώς η πρόβλεψη για τις πλημμύρες έχει επιδεινωθεί και η στάθμη των υδάτων του Τομπόλ ανέβηκε σε μικρό χρονικό διάστημα κατά 23 εκατοστά.

Δημοφιλή