Ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία ενώ συνεχίζονται τα δημοψηφίσματα του Κρεμλίνου

Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν ως ψευδή τα δημοψηφίσματα, που αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τρίτη.
Alexander Ermochenko via Reuters

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέα πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις το Σάββατο, καθώς οι ψηφοφορίες των δημοψηφισμάτων που διοργάνωσε το Κρεμλίνο συνεχίζονταν σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την προσάρτησή τους από τη Μόσχα.

Ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια, Ολεξάντρ Σταρούχ, είπε ότι οι Ρώσοι στόχευαν εγκαταστάσεις υποδομών και ένας πύραυλος έπληξε πολυκατοικία, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Επίσης, χτυπήθηκαν και άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα ζημιές σε κτίρια με κατοικίες και πολιτικές υποδομές.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε πως η Ρωσία στόχευε το φράγμα Πετσενίχι στον ποταμό Σιβέρσκι Ντόνετς στη βορειοανατολική Ουκρανία μετά από πλήγματα σε ένα φράγμα κοντά στο Κρίβι Ριχ, με αποτέλεσμα υπερχείλιση του ποταμού Ίνχουλετς. «Οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν κατά μήκος και των δύο ποταμών» είπαν οι Βρετανοί. «Καθώς οι Ρώσοι διοικητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα επιχειρησιακά τους προβλήματα, πιθανότατα προσπαθούν να χτυπήσουν τις πύλες φραγμάτων για να πλημμυρίσουν σημεία διέλευσης των Ουκρανών».

Εν μέσω των συγκρούσεων οι ψηφοφορίες συνεχίζονταν στα δημοψηφίσματα του Κρεμλίνου σε κατεχόμενες περιοχές- τις οποίες η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι απορρίπτουν ως ψευδείς και χωρίς νομική ισχύ.

Στην πενθήμερη ψηφοφορία σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, που άρχισε την Παρασκευή, αξιωματούχοι συνοδευόμενοι από αστυνομικούς μετέφεραν κάλπες σε σπίτια και έστηναν κινητά εκλογικά κέντρα, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Οι ψηφοφορίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τρίτη. Ψηφοφορίες γίνονταν επίσης στη Ρωσία, όπου πρόσφυγες και άλλοι κάτοικοι των περιοχών αυτών έριχναν τις ψήφους τους.

Alexander Ermochenko via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει πει ότι η Μόσχα θα δεχτεί τη βούληση των κατοίκων, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη πως το Κρεμλίνο επιδιώκει να προσαρτήσει γρήγορα τις περιοχές μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι πρόκειται για μια παράνομη προσπάθεια της Μόσχας να αποσπάσει μεγάλο τμήμα της χώρας, όπως το 2014 στην Κριμαία, πριν την προσάρτησή της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς στις κατεχόμενες περιοχές να υπονομεύσουν τα δημοψηφίσματα, καθώς και να αποφύγουν την επιστράτευση της Μόσχας που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει πει ότι η μερική επιστράτευση που διέταξε ο Πούτιν θα αποφέρει επιπλέον 300.000 στρατιώτες, με το προεδρικό διάταγμα αφήνει περιθώρια για ευρύτερη κινητοποίηση. Κάποια ΜΜΕ έχουν πει ότι οι ρωσικές αρχές στην πραγματικότητα θέλουν να επιστρατεύσουν πάνω από ένα εκατομμύριο, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.

Διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης έλαβαν χώρα σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και άλλες ρωσικές πόλεις, τις οποίες διέλυσε η αστυνομία, συλλαμβάνοντας πάνω από 1.300 άτομα. Παράλληλα πολλοί Ρώσοι προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα, αγοράζοντας πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια ή σχηματίζοντας μεγάλες ουρές αυτοκινήτων στα σύνορα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Πήγαινε στην αρχική σελίδα