ΕΕ: Πρέπει να πάρουμε σοβαρά την απειλή Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων

Για «επικίνδυνη στιγμή» έκανε λόγο ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Yves Herman via Reuters

Η ΕΕ πρέπει να λάβει σοβαρά τις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ είπε στο BBC πως ο πόλεμος έχει φτάσει σε μια «επικίνδυνη στιγμή». Τα σχόλιά του λαμβάνουν χώρα ενώ η Ρωσία πραγματοποιεί μερική επιστράτευση και κινείται για να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στο πεδίο της μάχης, καθώς έχουν απωθηθεί από την ουκρανική αντεπίθεση. «Σίγουρα είναι μια επικίνδυνη στιγμή, επειδή ο ρωσικός στρατός έχει βρεθεί στη γωνία, και η αντίδραση του Πούτιν- η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων- είναι πολύ άσχημη» είπε ο Μπορέλ.

Επτά μήνες από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναλυτές συμφωνούν πως οι δυνάμεις του Πούτιν δεν βρίσκονται σε καλή θέση, μα ο Μπορέλ είπε ότι πρέπει να επιτευχθεί «διπλωματική λύση», η οποία «διατηρεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Αλλιώς, μπορούμε να τελειώσουμε τον πόλεμο, μα δεν θα έχουμε ειρήνη, και θα έχουμε άλλο έναν πόλεμο» πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στις απειλές Πούτιν για χρήση «πολλαπλών καταστροφικών όπλων» και περί «χρήσης όλων των διαθέσιμων μέσων», συν την προειδοποίηση πως «δεν μπλοφάρει», ο Μπορέλ σχολίασε ότι «όταν κάποιος λέει ότι δεν πρόκειται για μπλόφα, πρέπει να τον παίρνεις στα σοβαρά».

Ο Μπορέλ απέρριψε τους προβληματισμούς πως οι προμήθειες όπλων της ΕΕ κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη προς την Ουκρανία, καθώς και οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Πούτιν και των συμμάχων του. Ωστόσο παραδέχτηκε πως η αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου αποτελεί λόγο ανησυχίας.