ΔΙΕΘΝΕΣ
24/04/2019 10:29 EEST

Σαουδική Αραβία: 37 αποκεφαλισμοί κρατουμένων τη Μ. Τρίτη

Aναμένεται να υποδαυλίσουν περαιτέρω τις εντάσεις με το Ιράν.

ASSOCIATED PRESS

Η Σαουδική Αραβία αποκεφάλισε τη Μ. Τρίτη 37 κρατουμένους- οι περισσότεροι εκ των οποίων σιίτες- για εγκλήματα που φέρονται να σχετίζονται με τρομοκρατία. Επίσης, καρφώθηκαν σε στύλο και εκτέθηκαν δημοσίως το πτώμα και το κομμένο κεφάλι ενός σουνίτη εξτρεμιστή, προς παραδειγματισμό.

Οι εκτελέσεις αναμένεται να υποδαυλίσουν περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Ο Σαουδάραβας αντικαθεστωτικός Αλί Αλ- Αχμέντ, που ηγείται του Gulf Institute στην Ουάσινγκτον, ταυτοποίησε 34 από τους εκτελεσθέντες ως σιίτες, με βάση τα ονόματα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Είναι η μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση σιιτών στην ιστορία του βασιλείου» είπε.

Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε πως η πλειονότητα αυτών που εκτελέστηκαν ήταν σιίτες. Η οργάνωση είπε πως καταδικάστηκαν «μετά από στημένες δίκες» που βασίστηκαν σε ομολογίες οι οποίες αποσπάστηκαν μέσω βασανιστηρίων.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων μέσα σε μια ημέρα στη Σαουδική Αραβία από τις 2 Ιανουαρίου 2016, όταν το βασίλειο εκτέλεσε 47 άτομα για εγκλήματα σε σχέση με τρομοκρατία, στη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση κρατουμένων από τις σαουδαραβικές αρχές από το 1980.

Μεταξύ αυτών που εκτελέστηκαν πριν από τρία χρόνια ήταν τέσσερις σιίτες, περιλαμβανομένου του επιφανούς κληρικού Νιμρ αλ Νιμρ, ο θάνατος του οποίου προκάλεσε αντιδράσεις από το Πακιστάν ως το Ιράν και τη λεηλασία της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη. Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας- Ιράν δεν έχουν αποκατασταθεί, και η πρεσβεία παραμένει κλειστή.