ΔΙΕΘΝΕΣ
03/04/2019 09:53 EEST

Σε ανοιχτή κόντρα ο Τραμπ με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας

Ο Τραμπ κατηγορεί την FED ότι πλήττει την αμερικανική οικονομία.

Bloomberg via Getty Images

Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του πρόεδρο της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ. 

«Μάλλον σε φορτώθηκα» φέρεται να είπε σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal ο Ντόναλντ Τραμπ στον Πάουελ ο οποίος ηγείται του ανεξάρτητου θεσμού  που χαράσσει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ πολλαπλασιάζονται.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα και δημόσια επικρίνει με οξύτητα την κεντρική τράπεζα διότι αύξησε τα κατευθυντήρια επιτόκιά της πέρυσι. Ο Τραμπ κατηγόρησε τη Federal Reserve ότι πλήττει την αμερικανική οικονομία και το χρηματιστήριο την Παρασκευή.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στη συνομιλία του με τον Πάουελ σε μια από τις πολλές συναντήσεις με συμβούλους του για τη χάραξη πολιτικής την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ο πρόεδρος της Fed έγινε στόχος των επικρίσεων του Ρεπουμπλικάνου, ανέφερε η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, επικαλούμενη πηγή που δεν κατονόμασε, παρούσα στη συνάντηση.

Ο Πάουελ είχε μια «σύντομη συνδιάλεξη» με τον Τραμπ την 8η Μαρτίου, ανέφερε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι δύο άνδρες δείπνησαν για μιάμιση ώρα τον Φεβρουάριο. Τότε, ο Πάουελ διαβεβαίωσε πως δεν συζήτησαν θέματα νομισματικής πολιτικής και ότι οι αποφάσεις για αυτή βασίζονται σε «προσεκτική, αντικειμενική, όχι πολιτική, ανάλυση».

Ο Λευκός Οίκος δεν είχε κανένα σχόλιο να κάνει για το δημοσίευμα. Πάντως, αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει την άποψη του Τραμπ για το πώς ενεργεί ο Πάουελ σημείωσε πως δεν θα τον εξέπληττε εάν ο μεγιστάνας πράγματι είπε αυτό που αναφέρει η εφημερίδα.

Οι προκάτοχοι του Τραμπ απέφευγαν επιμελώς να σχολιάζουν, τουλάχιστον δημόσια, την πολιτική της Fed, αλλά ο Ρεπουμπλικάνος έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, που επέλεξε ο ίδιος. Ο Τραμπ έχει εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο να απομακρύνει τον Πάουελ, κατά ορισμένα δημοσιεύματα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)