Σε δημοπρασία σπάνιο βιβλίο μαγειρικής του Άντι Γουόρχολ: «Η ομελέτα της Γκρέτα Γκάρμπο»

Οι συνταγές - παρωδία γράφτηκαν το 1959 και η χειροποίητη έκδοση κυκλοφόρησε συνολικά σε 34 αντίτυπα.
Bonhams

Ένα σπάνιο -και ως τούτου άγνωστο- βιβλίο μαγειρικής του Άντι Γουόρχολ, στο οποίο ο πάπας της ποπ αρτ, επί της ουσίας παρωδεί τις πληθωρικές συνταγές της δεκαετίας του 1950, βγαίνει σε online δημοπρασία σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων που διοργανώνει ο οίκος Bonhams στην Νέα Υόρκη, στις 22 - 30 Μαρτίου.

Ο Γουόρχολ δημιούργησε το βιβλίο συνταγών με τίτλο «Wild Raspberries» (Άγρια Σμέουρα) με την επιστήθια φίλη του και διάσημη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, Σούζι Φράνκφουρτ το 1959, προτού γίνει διάσημος με τις κονσέρβες σούπας Campbell’s και τα μπουκάλια της Coca Cola (που τον ανέδειξαν σε σταρ πρώτου μεγέθους το 1962).

Οι δύο φίλοι σατιρίζουν την haute cuisine της εποχής με συνταγές όπως για παράδειγμα, «Η ομελέτα της Γκρέτα Γκάρμπο», την οποία «πρέπει να απολαμβάνετε πάντα μόνοι σε ένα δωμάτιο με κεριά».

Ο Γουόρχολ ανέλαβε την εικονογράφηση, η Φράνκφουρτ τα κείμενα - παρωδία, η μητέρα του Τζούλια την καλλιγραφική απόδοση των κειμένων (με ορθογραφικά λάθη τα οποία γίνονταν σκοπίμως), ενώ τέσσερις πιτσιρικάδες, μαθητές σχολείου, γείτονες του Γουόρχολ που ζούσαν στον επάνω όροφο, ανέλαβαν να χρωματίσουν τις εικόνες.

Μόλις 34 αντίτυπα κατάφερε να ολοκληρώσει η απίθανη αυτή συντροφιά, τα περισσότερα από τα οποία Γουόρχολ και Φράνκφουρτ χάρισαν τα Χριστούγεννα σε φίλους τους.

Κάποια λίγα πωλήθηκαν από το αγαπημένο τους Serendipity καφέ (και παγωτατζίδικο) στο Μανχάταν.

Το αντίτυπο που βγαίνει σε δημοπρασία φέρει την υπογραφή του Γουόρχολ για την δημοσιογράφο μόδας DD Ryan και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου αναμένεται να πωληθεί από 25.000 - 42.000 ευρώ.

Πηγή: Bonhams

Πήγαινε στην αρχική σελίδα