Σε ελληνική κινηματογραφική εταιρεία παραγωγής το Ευρωπαϊκό βραβείο Eurimages

Σημαντική διάκριση για τους Γιώργο Καρναβά και Κωνσταντίνο Κοντοβράκη από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

Μια μεγάλη διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο, έρχεται αυτή τη φορά μέσω του Γιώργου Καρναβά και του Κωνσταντίνου Κοντοβράκη της Heretic, οι οποίοι, όπως μόλις ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, θα έχουν την τιμή να παραλάβουν το περίοπτο Eurimages Co-Production Award – Prix Eurimages, την ύψιστη διάκριση για Ευρωπαίο κινηματογραφικό παραγωγό, στα επερχόμενα 31α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Το Βραβείο που απονέμεται από το Eurimages, επίσημο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής, θεσπίστηκε το 2007 θέλοντας να αναδείξει «τον αποφασιστικό ρόλο των συμπαραγωγών στην ανάπτυξη διεθνών δεσμών και ανταλλαγών». Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, η φετινή βράβευση των Ελλήνων παραγωγών “αναγνωρίζει τον σημαντικό τους ρόλο στην ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία καθώς και την συμβολή τους στην ανάπτυξη και προώθηση του κλάδου των συμπαραγωγών και κατ΄επέκταση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω βραβείο απονέμεται σε Έλληνες παραγωγούς καθώς και ότι πρόκειται για τους νεώτερους παραλήπτες του στην ιστορία του θεσμού.

Ο Γιώργος Καρναβάς και ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης ίδρυσαν τη Heretic το 2013 με εξαρχής σαφή διεθνή προσανατολισμό. Από τότε μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει υλοποιήσει και συμμετάσχει σε περισσότερα από 35 κινηματογραφικά project ως παραγωγός, συμπαραγωγός και sales agent.

«Νιώθουμε ειλικρινά ευγνώμονες απέναντι στο Eurimages και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Για εμάς αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο μια προσωπική διάκριση αλλά κυρίως μια ύψιστη αναγνώριση για όλους τους συνεργάτες μας στα χρόνια αυτά που κάνουμε ταινίες. Είναι πραγματικά σπουδαίο και συγκινητικό» δηλώνουν ο Γιώργος Καρναβάς και ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης.

Η φετινή τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στη Σεβίλλη της Ισπανίας και θα μεταδωθεί απευθείας από τα σημαντικότερα ΜΜΕ της Ευρώπης.

Συγχαρητήριο μήνυμα Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και ο εθνικός εκπρόσωπος στο Eurimages, Τίμων Κουλμάσης, συγχαίρουν τους Γιώργο Καρναβά και Κωνσταντίνο Κοντοβράκη (Heretic) για τη διάκρισή του με το ετήσιο Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαίου Παραγωγού (Eurimages Coproduction Award) το οποίο πρόκειται να τους απονεμηθεί κατά τη διάρκεια των European Film Awards στη Σεβίλλη στις 15 Δεκεμβρίου 2018, όπως ανακοινώθηκε από το Eurimages σήμερα. Οι βραβευμένοι παραγωγοί έχουν υποστηριχθεί τέσσερις φορές από το Eurimages τα τελευταία χρόνια (O ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ, PARI, ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΕΣ, SUMENDIA). Το εν λόγω βραβείο απονέμεται για πρώτη φορά σε Έλληνες παραγωγούς και αποτελεί μια ουσιαστική αναγνώριση της εξαιρετικής δουλειάς που πραγματοποιήθηκε την τελευταία δεκαετία στον εγχώριο κινηματογράφο, σε συνθήκες όπως γνωρίζουμε ιδιαίτερα δύσκολες.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενίσχυσης των Κινηματογραφικών και Οπτικοακουστικών Συμπαραγωγών (Eurimages) του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι το αρμόδιο όργανο για τον ορισμό του εκπροσώπου της χώρας. Η διάκριση αυτή επισημαίνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2005 έως το 2011 χρηματοδοτήθηκα 3 συμπαραγωγές με ελληνική πλειοψηφική συμμετοχή και 4 με ελληνική μειοψηφική συμμετοχή, στη συνέχεια την περίοδο 2012 έως 2016 υποστηρίχθηκαν 5 συμπαραγωγές με ελληνική πλειοψηφική συμμετοχή και 8 συμπαραγωγές με ελληνική μειοψηφική συμμετοχή και τους τελευταίους 18 μήνες, από τον Μάρτη του 2017 ως τον Οκτώβρη του 2018, έχει πραγματοποιηθεί αλματώδης ανάπτυξη με 6 συμπαραγωγές με ελληνική πλειοψηφική συμμετοχή και 5 με ελληνική μειοψηφική συμμετοχή να έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από το Eurimages.

Οι παραπάνω αξιοσημείωτες επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο οφείλονται στο ταλέντο, τη δημιουργικότητα και την απαιτητική εργασία των δημιουργών-σκηνοθετών, αλλά και των παραγωγών τους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των σχεδίων και μαρτυρά με τον καλύτερο τρόπο το ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας. Τους ευχαριστούμε για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη τους.