ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2019 11:12 EEST

Εξετάσεις DNA για τους μετανάστες που εισέρχονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό

Γρήγορο τεστ και αποτελέσματα σε 90 λεπτά.

JULIO CESAR AGUILAR via Getty Images

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) των ΗΠΑ διερευνά τις επόμενες κινήσεις σχετικά με την πραγματοποίηση εξετάσεων DNA σε μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ από τη νότια συνοριακή γραμμή με το Μεξικό.

Όπως αναφέρει το CNN το σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και στόχος ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτό μέσω εξετάσεων DNA να επιβεβαιώνεται η ταυτότητα μεταναστών που ισχυρίζονται ότι είναι μέλη της ίδιας οικογένειας που προσπαθεί να εισέλθει στις ΗΠΑ. Απώτερος στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Η άμεση εξέταση (rapid DNA testing) γίνεται μέσω λήψης επιχρίσματος, ενώ κατά μέσο όρο τα αποτελέσματα της μπορούν να γίνουν γνωστά μέσα σε περίπου 90 λεπτά.

Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα προσωπικό της υπηρεσίας Συνοριακής Ασφάλειας (ICE) είχε αναπτυχθεί στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ προκειμένου να εντοπίζει περιπτώσεις παράνομης διακίνησης ανθρώπων, αλλά και να εντοπίζει πλαστά έγγραφα.

Συνολικά στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί 130 στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας ενώ μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα έχουν πραγματοποιηθεί συνεντεύξεις με 562 οικογένειες οι οποίες διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους πλαστά έγγραφα. Συνολικά εντοπίστηκαν περισσότερες από 250 ψεύτικες οικογένειες.

Στο μεταξύ ο Τραμπ υποστηρίζει ότι ο χρονικός περιορισμός της διάρκειας κράτησης των παιδιών μεταναστών μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για νέους μετανάστες, καθώς εγγυάται την απελευθέρωση τους, ωθώντας μερικούς από τους μετανάστες να προσποιούνται ότι είναι μέλη κάποιας μεταναστευτικής οικογένειας.

Η προοπτική μιας συνέντευξης ή πιο πρόσφατα μιας εξέτασης DNA οδήγησε μερικούς από τους μετανάστες που προσποιήθηκαν ότι ανήκουν σε κάποια οικογένεια να παραδεχτούν ότι στην πραγματικότητα δεν είχαν κάποια συγγενική σχέση, σύμφωνα με την Έρικς.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, οι μετανάστες παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν οικογενειακή σχέση μεταξύ τους, η ICE ανέφερε τους ενήλικους μετανάστες για την έναρξη διαδικασίας άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον τους, ενώ παρέδωσε τους ανήλικους που αυτοί συνόδευαν για φροντίδα στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.

Στις αρχές του μήνα, πράκτορες της υπηρεσίας επιτήρησης των συνόρων συνέλαβαν έναν άντρα από την Ονδούρα που προσπαθούσε να διασχίσει τον ποταμό Ρίο Γκράντε από το Μεξικό προς το Τέξας, έχοντας μαζί του ένα βρέφος ηλικίας έξι μηνών, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν σε δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας του Τέξας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέκριναν τον άντρα με τα στοιχεία Αμίλκαρ Γκουίζα-Ρέγες και διαπίστωσαν ότι είχε μαζί του πλαστά έγγραφα, ενώ ομολόγησε ότι το βρέφος δεν ήταν δικό του.

Η περίπτωση αυτή βέβαια, χαρακτηρίστηκε ως σπάνια, με δεδομένο ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να περάσουν στις ΗΠΑ και παραπλανητικά τα παρουσιάζουν ως δικά τους, είναι συνήθως, μέσης εφηβικής ηλικίας.

Πηγές: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ