Σε σοβαρή μα σταθερή κατάσταση ο Ρόμπερτ Φίτσο: Ο δράστης έδρασε μόνος του, λένε οι αρχές

«Αυτό το άτομο δεν είναι μέλος δεξιού ή αριστερού ριζοσπαστικοποιημένου κόμματος»
via Associated Press

Οι σλοβακικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του άνδρα που φέρεται να προέβη σε απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, λέγοντας πως έδρασε μόνος του σε μια επίθεση με πολιτικό κίνητρο, που άφησε τον πρωθυπουργό σε σοβαρή μα σταθερή κατάσταση.

Οι φιλορωσικές θέσεις του Φίτσο έχουν συμβάλει στον βαθύ διχασμό στη μικρή ευρωπαϊκή χώρα στα σύνορα με την Ουκρανία, και η επίθεση την Τετάρτη σόκαρε τη χώρα, μα και όλη την ήπειρο, εν όψει των ευρωεκλογών. Ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος Πίτερ Πελεγκρίνι και η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Καπούτοβα κάλεσαν τους πολίτες να μειώσουν τη σκληρή ρητορική που χαρακτηρίζει τον πολιτικό διάλογο στη χώρα, κάποιοι σύμμαχοι του Φίτσο στοχοποίησαν τα ΜΜΕ επειδή, όπως είπαν, συνέβαλαν στην πόλωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σούταϊ Έστοκ κάλεσε τους δημοσιογράφους να «αναλογιστούν» το πώς είχαν καλύψει τις πολιτικές του Φίτσο. Αναφέρθηκε στον ύποπτο- που κατηγορείται για απόπειρα φόνου εκ προμελέτης- ως «μοναχικό λύκο» που δεν ανήκει σε κάποια πολιτική ομάδα, αν και όπως είπε η επίθεση είχε πολιτικό κίνητο. «Μπορώ να επιβεβαιώσω πως αυτό το άτομο δεν είναι μέλος δεξιού ή αριστερού ριζοσπαστικοποιημένου κόμματος» είπε ο Έστοκ.

Ο 59χρονος Φίτσο ήταν σε σοβαρή μα σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με γιατρούς και στελέχη του νοσοκομείου. Ο Πελεγκρίνι είπε ότι μίλησε στον Φίτσο και ότι η κατάστασή του παρέμενε πολύ σοβαρή. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός παρέμενε στην εντατική, αφού είχε περάσει πέντε ώρες στο χειρουργείο.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου δύο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του που συγκλόνισε την Ευρώπη, δήλωσε από πλευράς του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν στο ουγγρικό δημόσιο δίκτυο ραδιοφωνίας. «Προσευχόμαστε για τον πρωθυπουργό και στηρίζουμε ηθικά την Σλοβακία», σημείωσε ο Ορμπάν.

«Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στη δουλειά. Ο Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου», πρόσθεσε.

Ακόμη κι αν αναρρώσει, ο Φίτσο θα μείνει εκτός εργασίας για μήνες σε μια κρίσιμη στιγμή ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις αρχές του ερχόμενου μήνα, σημείωσε επίσης ο Ούγγρος ομόλογός του.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκλογική διαδικασία που θα αποφασίσει όχι μόνον για το ποια θα είναι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά μαζί με τις εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να κρίνει την πορεία του πολέμου και της ειρήνης στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ορμπάν.

«Σε αυτήν την κατάσταση θα χρειαζόμασταν πάρα πολύ τον Ρόμπερτ Φίτσο και μια φιλειρηνική Σλοβακία», κατέληξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν η πρώτη Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη για πάνω από 20 χρόνια και καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Πολιτικοί αναλυτές και βουλευτές δηλώνουν ότι εξέθεσε ένα όλο και πιο έντονο και πολωτικό πολιτικό κλίμα τόσο στην Σλοβακία όσο και σε όλη την Ευρώπη.

Στο μεταξύ Σλοβάκοι ιατροί θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα για να εκτιμήσουν την κατάσταση της υγείας του Φίτσο και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί για νοσηλεία από την Μπάνσκα Μπίστριτσα στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, μετέδωσαν σλοβακικά μέσα ενημέρωσης χωρίς να επικαλεστούν πηγές για την πληροφορία αυτή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters -BBC- Associated Press

Δημοφιλή