«Σεισμός» στη Ρωσία από τον θάνατο της κόρης του «Ρασπούτιν του Πούτιν», Αλεξάντερ Ντούγκιν

Σε εξέλιξη οι έρευνες- η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
.
.
INVESTIGATIVE COMMITTEE OF RUSSI via via REUTERS

H κόρη ενός υπερεθνικιστή Ρώσου διανοούμενου που ζητά η Ρωσία να «απορροφήσει» την Ουκρανία σκοτώθηκε σε κάτι που θεωρείται βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο έξω από τη Μόσχα το βράδυ του Σαββάτου, ανέφεραν την Κυριακή ερευνητές των ρωσικών αρχών.

Η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του γνωστού διανοούμενου Αλεξάντερ Ντούγκιν σκοτώθηκε αφού εκρηκτική συσκευή φέρεται να εξερράγη στο Toyota Land Cruise όπου βρισκόταν, αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS ανέφερε πως ο Αντρέι Κράσνοφ, ο οποίος γνώριζε τη Ντούγκινα, είπε ότι το αυτοκίνητο ανήκε στον πατέρα της και πιθανότα στόχος ήταν ο ίδιος.

Πατέρας και κόρη βρίσκονταν σε φεστιβάλ έξω από τη Μόσχα και ο Ντούγκιν αποφάσισε να αλλάξουν αυτοκίνητα την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τη ρωσική κυβερνητική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta.

Βίντεο που συνόδευε την ανακοίνωση έδειχνε ερευνητές να συλλέγουν συντρίμμια και θραύσματα από το σημείο όπου έλαβε χώρα η έκρηξη. Ερευνητές είπαν πως εκρηκτική συσκευή που βρισκόταν κάτω ή δίπλα από το αυτοκίνητο πυροδοτήθηκε πριν το όχημα πάρει φωτιά.

Ερευνητές, που χαρακτήρισαν τη Ντάρια Ντούγκινα ως δημοσιογράφο και ειδική σε πολιτικά θέματα, είπαν ότι είχαν αρχίσει έρευνα για φόνο και εξέταζαν τα στοιχεία για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Όπως είπαν, εξετάζονταν όλα τα ενδεχόμενα ως προς το ποιος μπορεί να ευθύνεται.

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Ντούγκιν

.
.
MOSCOW NEWS AGENCY via via REUTERS

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν από παλιά τάσσεται υπέρ της ενοποίησης όλων των ρωσόφωνων και άλλων περιοχών σε μια μεγάλη νέα ρωσική αυτοκρατορία. Ο ίδιος επιθυμεί η αυτοκρατορία αυτή να περιλαμβάνει την Ουκρανία, όπου ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν πριν από μήνες, στο πλαίσιο αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η επιρροή του Ντούγκιν, που είναι σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ, στον Πούτιν είναι αντικείμενο εικασιών, καθώς πολλοί θεωρούν ότι είναι μεγάλη, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο ίδιος δεν είναι κρατικός αξιωματούχος, ωστόσο είναι μια φιγούρα ισχυρού συμβολισμού στη ρωσική πολιτική, καθώς η αντιδυτική, υπερεθνικιστική ιδεολογία του θεωρείται πως είναι η κυρίαρχη πολιτική ιδεολογία στη Ρωσία και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της επεκτατικής πολιτικής του Πούτιν. Κάποιοι τον αποκαλούν «εγκέφαλο του Πούτιν» ή «Ρασπούτιν του Πούτιν», και συνέβαλε στην άνοδο της ιδέας της «Νέας Ρωσίας» (Novorossiya) που η Μόσχα χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την προσάρτηση της Κριμαίας και τη στήριξη προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Ο ίδιος παρουσιάζει τη Ρωσία ως μια χώρα παραδοσιακών αξιών, ευσέβειας και απολυταρχικής ηγεσίας και αποστρέφεται τις φιλελεύθερες αξίες της Δύσης.

Η Ντούγκινα, που είχε επίσης το επώνυμο Πλατόνοβα και, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ, ήταν 30 ετών, υποστήριζε τις ιδέες του πατέρα της και εμφανιζόταν στη ρωσική τηλεόραση για να υποστηρίξει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση τον Μάρτιο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε πει ότι η Ντούγκινα, αρχισυντάκτρια της ιστοσελίδας United World International, που είχε γράφει ότι η Ουκρανία θα «πέθαινε» αν εντασσόταν στο ΝΑΤΟ, είχε ενταχθεί σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ.

Το φεστιβάλ «Παράδοση» στο οποίο είχαν πάει η Ντούγκινα και ο πατέρας της παρουσιάζεται ως οικoγενειακή εκδήλωση για φιλότεχνους και λαμβάνει χώρα στο Ζαχάροβο, όπου ζούσε κάποτε ο ποιητής Αλεξάντερ Πούσκιν.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν online ο Ντούγκιν φαίνεται να παρακολουθεί το σημείο της έκρηξης σε κατάσταση σοκ, καθώς καταφθάνουν οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε ισχυρισμούς περί ουκρανικής εμπλοκής στο περιστατικό: «Τονίζω με έμφαση πως η Ουκρανία, φυσικά, δεν έχει σχέση με αυτό, επειδή δεν είμαστε κράτος εγκληματίας, όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε κράτος τρομοκράτης» είπε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αποσχιθείσας αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησε ήδη την Ουκρανία, γράφοντας στο Telegram πως «οι τρομοκράτες του ουκρανικού καθεστώτος, προσπαθώντας να εξοντώσουν τον Αλεξάντερ Ντούγκιν, ανατίναξαν την κόρη του...σε ένα αυτοκίνητο». Από πλευράς του ο αναλυτής Σεργκέι Μάρκοφ, πρώην σύμβουλος του Πούτιν, είπε στο RIA Novosti ότι πιθανότατα στόχος ήταν ο Ντούγκιν αντί για την κόρη του και «είναι προφανές πως οι πιο πιθανοί ύποπτοι είναι οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών και η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας».

Γενικότερα θεωρείται πως τέτοιου είδους περιστατικά θα προκαλέσουν ανησυχία σε αξιωματούχους στη Μόσχα, ειδικά στον απόηχο σειράς επιθέσεων στην κατεχόμενη Κριμαία και σε σημεία σε ρωσικό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Επίσης, το συμβάν αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα την κατάσταση ως προς τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα