Το μεγάλο μυστικό για να κάνουμε τις άνοστες ντομάτες πεντανόστιμες

Για όσους αισθάνονται ότι δεν έχουν γεύση σκέτες οι ντομάτες, ένα απλό συστατικό που έχουμε ήδη στο ντουλάπι μας μπορεί να αλλάξει τα πάντα.
BURCU ATALAY TANKUT via Getty Images

Μια τέλεια φέτα ντομάτας πρέπει να έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, να είναι σφιχτή και ζουμερή. Δυστυχώς, είναι πολύ συνηθισμένο να κόβουμε μια ντομάτα, και να είναι νερουλή, γλοιώδη και γεμάτη με σπόρους.

Πόσοι ανάμεσα μας γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχει ένα απλό κόλπο που μπορεί να μετατρέψει μια άνοστη ντομάτα σε πολύ καλύτερη; Και μάλιστα το κλειδί είναι ήδη στο ντουλάπι μας.

Είτε κόβουμε σε ροδέλες ντομάτες για μπιφτέκια, για σαλάτα Caprese ή σάντουιτς ντομάτας, ας δώσουμε στον εαυτό μας περίπου 10-15 λεπτά πριν από το γεύμα για να ετοιμάσουμε τις ντομάτες μας αλατίζοντάς τις ελαφρά. Το αλάτι κάνει πολύ περισσότερα από το να τους δίνει καλύτερη γεύση – κάνει κάτι πολύ πιο «επιστημονικό» από αυτό. Το αλάτι όχι μόνο απομακρύνει το ανεπιθύμητο υγρό, αλλά και δημιουργεί μια πιο πυκνή φέτα.

Όπως εξήγησε ο Τζ. Κέντχι Λόπεζ-Αλτ από το blog για τους λάτρεις του φαγητού Serious Eats, «το αλάτισμα αντλεί υγρό από τις ντομάτες μέσω της διαδικασίας όσμωσης — δηλαδή, την τάση ενός υγρού (χυμός ντομάτας) να «μεταναστεύει» σε μια μεμβράνη (τα κυτταρικά τοιχώματα της ντομάτας) από μια περιοχή χαμηλής συγκέντρωσης διαλυμένης ουσίας (εντός των κυττάρων) σε μια περιοχή υψηλής συγκέντρωσης διαλυμένης ουσίας (εκτός των κυττάρων).

Και όταν αφαιρούμε το περιττό νερό από την ντομάτα, συμπυκνώνεται η γεύση της, κάνοντας την πιο «ντοματένια».

Να πως θα πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα:

  1. Κόβουμε τις ντομάτες με ένα οδοντωτό μαχαίρι

  2. Τις ξαπλώνουμε σε χαρτοπετσέτες ή σε μια μεταλλική σχάρα πάνω από ένα ταψί (το τελευταίο είναι πιο, φιλική προς το περιβάλλον, επιλογή, ενώ μπορούμε να συλλέξουμε τους χυμούς ντομάτας αν θέλουμε να τους ξαναχρησιμοποιήσουμε αργότερα).

  3. Πασπαλίζουμε ελαφρά την κορυφή κάθε φέτας με μια πρέζα αλάτι. Συνιστούμε χοντρό αλάτι - είναι πιο εύκολο να το τσιμπήσουμε με τα δάχτυλά μας από το εξαιρετικά λεπτό επιτραπέζιο αλάτι και είναι πιο λεπτό από το θαλασσινό αλάτι, το οποίο μπορεί να προσθέσει μια ανεπιθύμητη τραγανή γεύση.

  4. Αφήνουμε τις ντομάτες να ξεκουραστούν για 7-8 λεπτά. Θα πρέπει να δούμε σταγόνες υγρού να ανεβαίνουν στην επιφάνεια, οπότε μπορούμε να ταμπονάρουμε τις κορυφές με μια χαρτοπετσέτα. (Αυτή είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να αφαιρέσουμε το υπερβολικό αλάτι, ειδικά αν προσέχουμε τα επίπεδα νατρίου μας).

  5. Γυρίζουμε τις φέτες ντομάτας και επαναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία από την αντίθετη πλευρά, ταμπονάροντας ξανά μετά από άλλα 7-8 λεπτά.

1
Oh Sweet Basil
Three-Cheese Marinated Tomato Salad
2
Half Baked Harvest
Heirloom Tomato, Basil and Manchego Toast
3
How Sweet Eats
Heirloom Tomato Salad with Buttermilk Ranch and Crispy Shallots
4
Half Baked Harvest
Buttered Brie And Heirloom Tomato Toast With Honey, Thyme And Walnuts
5
How Sweet Eats
Sweet Corn, Peach and Tomato Salad with Crispy Quinoa
6
How Sweet Eats
Grilled Sourdough With Buttery Herbs, Heirloom Tomatoes + A Honey Drizzle
7
How Sweet Eats
Heirloom Tomato, Avocado And Burrata Salad On Grilled Garlic Toast
8
Half Baked Harvest
Heirloom Tomato And Zucchini Galette With Honey And Thyme
9
A Beautiful Mess
Tomato + Basil Salad
10
Half Baked Harvest
Tomato, Salami And Chunky Arugula-Basil Pesto Bruschetta
11
Minimalist Baker
Heirloom Tomato Panzanella Salad

Αν κόβουμε τις ντομάτες μας σε ροδέλες για τη σαλάτα (σε αντίθεση με τις στρογγυλές φέτες), μπορούμε να δοκιμάσουμε μια εναλλακτική μέθοδο: Ρίχνουμε τις ροδέλες σε ένα σουρωτήρι, αλατίζουμε ελαφρά, τις αφήνουμε να καθίσουν για 15-20 λεπτά και τις κουνάμε για να στραγγίσουν τα περιττά υγρά τους. Τώρα οι ντομάτες μας είναι πεντανόστιμες.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ