Σήματα «συμμόρφωσης» προς την Ε.Ε. στέλνει στο Ην. Βασίλειο ο ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μ. Μπαρνιέ

Σήματα «συμμόρφωσης» προς την Ε.Ε. στέλνει στο Ην. Βασίλειο ο ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μ. Μπαρνιέ
Niall Carson - PA Images via Getty Images

O επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το Brexit, Mισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι για να καταλήξουν οι συνομιλίες σε επιτυχημένη συμφωνία αποχώρησης και μεταβατική περίοδο, θα πρέπει η χώρα να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι μία άλλη δικαιοδοσία, πέραν αυτής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα προσδιορίζει το νόμο και θα επιβάλλει την ερμηνεία του στους θεσμούς της ΕΕ», τόνισε ο Γάλλος πολιτικός σε συνάντηση νομικών της ΕΕ στη Λισσαβώνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico.

Πέραν αυτού, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο σε ό,τι αφορά μία μελλοντική εμπορική συμφωνία: «Εάν θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις για μια μελλοντική σχέση πριν την αποχώρηση της Βρετανίας, θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες», ανέφερε επαναλαμβάνοντας ότι από το Λoνδίνο αναμένεται περισσότερη σαφήνεια σε σειρά ζητημάτων.

Επέκρινε δε, την αρνητική στάση της Βρετανίας απέναντι στη θέση της ΕΕ ως «παιχνίδι απόδοσης κατηγοριών» (blame game) επισημαίνοντας ότι η Βρετανία δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε μία σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων μετά το Brexit. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Η.Β. ότι θα αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να είναι σε θέση να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ.


Δημοφιλή