Συμβιβασμοί και παράθυρο ευκαιρίας από τις Βρυξέλλες

Τα θετικά, τα αρνητικά και οι προοπτικές.
STEPHANIE LECOCQ via Getty Images

Άλλο ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στη μακρά ιστορία των ευρωπαϊκών συμβιβασμών. Όπως αναμενόταν, με τα εμπόδια και τις δυσκολίες που είχαν προβλεφθεί.

- Μεγάλη πρόοδος το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη προχώρησε σε ανάληψη κοινού χρέους.

- Η απόρριψη της επιθυμίας των ”φειδωλών” για δυνατότητα veto και η αντικατάστασή της από το ”χειρόφρενο έκτακτης ανάγκης” συνιστά εξίσου θετική εξέλιξη.

- Για την Ελλάδα, το ποσό των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια (ποσό συνδιαμορφούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τον προσεχή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027) μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή αναπτυξιακής επανεκκίνησης, ΑΝ το ελληνικό κράτος κινηθεί έξυπνα και με σχέδιο και όχι ψηφοθηρικά και κοντόφθαλμα.

- Στα αρνητικά, η τραγική ειρωνεία της απόρριψης εν τη γενέσει του ενός ”ταμείου υγείας” (ενώ η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή την πανδημία)

- Για πολλοστή φορά κατέστησαν πασιφανείς οι διαμετρικά αντίθετες οπτικές γωνίες (και νοοτροπίες) υπό τις οποίες βλέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα συγκεκριμένα ”μπλοκ” κρατών μελών.

- Αρνητική εξέλιξη το ”χάδι” απέναντι στην Ουγγαρία και την Πολωνία ως προς τη στάση τους σχετικά με το κράτος δικαίου. Θα μπορούσε να υπάρξει μία πιο ηχηρή και σαφής στάση από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

Υ.Γ.: Είμαστε πολύ μακριά από μία φεντεραλιστική Ευρώπη ”συμφωνιών κυρίων”, που πολλοί ίσως θα επιθυμούσαμε. Ωστόσο, καθώς ισχύει το ”ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οφείλει κάθε κράτος να παλεύει μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο με τα όπλα που το πλαίσιο αυτό τού παρέχει και φυσικά με την πολιτική οξυδέρκεια που οφείλουν να επιδεικνύουν οι εκπρόσωποί του. Τα όπλα αυτά δεν είναι λίγα ούτε και ευκαταφρόνητα, αν υπάρχει σχέδιο, προγραμματισμός και άνθρωποι με γνώση και οξυδέρκεια. Το πολύ πρόσφατο παρελθόν μάς επιβεβαιώνει τι μπορεί να συμβεί όταν αυτά, τα καθόλου δεδομένα στοιχεία, λείπουν από το κάδρο.

Δείτε αναλυτικά τα συμπεράσματα εδώ

Δημοφιλή