ΔΙΕΘΝΕΣ
23/07/2021 10:39 EEST | Updated 23/07/2021 10:43 EEST

«Σύνδρομο Αβάνας»: 100 πράκτορες της CIA και συγγενείς τους μεταξύ των θυμάτων

«Υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα ότι το σύνδρομο προκαλείται σκόπιμα και ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτό»

Larry Downing via Reuters

Περίπου 100 αξιωματικοί της CIA και μέλη των οικογενειών τους συγκαταλέγονται μεταξύ των περίπου 200 Αμερικανών αξιωματούχων και συγγενών τους, που έχουν υποφέρει από το «σύνδρομο της Αβάνας», υποστήριξε την Πέμπτη ο αρχηγός της CIA, Γούιλιαμ Μπερνς, αναφερόμενος στο μυστηριώδες σύνολο συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν ημικρανίες και ζάλη.

Ο Μπερνς δήλωσε σε συνέντευξη του στο NPR (National Public Radio) ότι η υπηρεσία του εντείνει τις προσπάθειες να προσδιορίσει την αιτία του συνδρόμου και τι είναι αυτό που εν τέλει το προκαλεί.

Επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα σε άλλα βήματα, ανέθεσε σε έναν ανώτερο αξιωματικό, που κάποτε ήταν επικεφαλής στο «κυνήγι» του Οσάμα Μπιν Λάντεν, να ηγηθεί μιας ειδικής ομάδας που ερευνά το σύνδρομο. Παράλληλα, τριπλασίασε το μέγεθος της ιατρικής ομάδας που συμμετέχει στην έρευνα.

Η υπηρεσία έχει επίσης συντομεύσει από οκτώ σε δύο εβδομάδες το χρόνο αναμονής για εισαγωγή στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed σε άτομα που συνδέονται με τη CIA.

Το σύνδρομο της Αβάνας, με συμπτώματα όπως ζάλη, ναυτία, ημικρανίες και απώλεια μνήμης, ονομάζεται έτσι επειδή αναφέρθηκε για πρώτη φορά από Αμερικανούς αξιωματούχους που έδρευαν στην αμερικανική πρεσβεία της Κούβας το 2016.

Σύμφωνα με τον Μπερνς, μια επιτροπή της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ το Δεκέμβριο διαπίστωσε ότι μια λογική εξήγηση για το τι μπορεί να προκαλεί το σύνδρομο είναι οι ακτίνες «κατευθυνόμενης ενέργειας».

Υπάρχει «πολύ ισχυρή πιθανότητα» ότι το σύνδρομο προκαλείται σκόπιμα και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για αυτό, υποστήριξε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προβεί σε οριστικά συμπεράσματα εν αναμονή περαιτέρω ερευνών

Η Μόσχα, πάντως, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της.