Συντρίμμια το σπίτι της Ελνάζ Ρεκαμπί, της ιρανής αθλήτριας που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ

Oι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν από την αρχή τους φόβους τους για την ασφάλειά της όταν επέστρεφε στην Τεχεράνη.
.
.
Associated Press

Κατεδαφίστηκε το σπίτι της οικογένειας της Ιρανής ορειβάτισσας Ελνάζ Ρεκαμπί, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IranWire.

Η Ρεκάμπι διαγωνίστηκε χωρίς το χιτζάμπ της στη Νότια Κορέα τον Οκτώβριο, ακριβώς τη στιγμή που οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις σάρωναν το Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Ορισμένοι Ιρανοί διαδηλωτές θεώρησαν την Ρεκαμπί σύμβολο της εθνικής εξέγερσης που ζητούσε μεγαλύτερες ελευθερίες για τις γυναίκες. Ωστόσο, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν φόβους για την ασφάλειά της όταν επέστρεψε στην Τεχεράνη.

Πλάνα που έλαβε το CNN από το IranWire δείχνουν την κατεστραμμένη κατασκευή, ενώ ο άνδρας που γυρίζει το βίντεο περιγράφει τί έχει συμβεί στο σπίτι. Στο βίντεο φαίνεται και ο αδερφός της Ρεκαμπί, ο Νταβούντ, να κλαίει γοερά. Ο Νταβούντ Ρεκαμπί είναι και ο ίδιος πρωταθλητής αναρρίχησης με δέκα χρυσά μετάλλια στο όνομά του.

Ο άνδρας που βιντεοσκοπεί, η ταυτότητα του οποίου παραμένει ανώνυμη δηλώνει εκτός κάμερας: «Αυτό είναι η ζωή σε αυτή τη χώρα. Μια πρωταθλήτρια που δούλεψε σκληρά για να κάνει τη χώρα της περήφανη βλέπει το σπίτι της να γκρεμίζεται. Δεν ξέρω τί να πω.

Το στιγμιότυπο της Ρεκάμπι να φορά μια κορδέλα με τα μαλλιά της αλογοουρά, ενώ αγωνιζόταν στη Σεούλ, έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η ίδια έγινε διεθνής πρωτοσέλιδο. Όταν επέστρεψε στο Ιράν, βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα πλήθη να την υποδέχονται και να την αποκαλούν ηρωίδα στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί της Τεχεράνης.

Η ορειβάτισσα τότε είχε γράψει στον λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram: «Είμαι απεριόριστα ευγνώμων για την υποστήριξή σας. Για όλο τον λαό του Ιράν, τους πιο αξιοπρεπείς ανθρώπους του πλανήτη, αθλητές και μη.»

Η Ρεκάμπι ωστόσο είχε ισχυριστεί τόσο στον λογαριασμό της στο Instagram όσο και σε συνεντεύξεις της στο κρατικό μέσο IRNA ότι είχε διαγωνιστεί «κατά λάθος» χωρίς το χιτζάμπ της, το οποίο επιβάλλεται από το Ιράν σε γυναίκες που εκπροσωπούν τη χώρα στο εξωτερικό.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το εάν τα σχόλια της Ρεκαμπί έγιναν υπό πίεση.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή