Σερένα Γουίλιαμς: Μια αποχώρηση που αντηχεί εκκωφαντικά στα προβλήματα των γυναικών

Οχι μόνο στον αθλητισμό αλλά στον στίβο της καριέρας γενικότερα.
via Associated Press

Η Σερένα Γουίλιαμς το είπε ξεκάθαρα: Δεν είναι πραγματικά δίκαιο. Ενας άνδρας αθλητής δεν θα ήταν ποτέ αναγκασμένος να κάνει την ίδια επιλογή.

Αλλά μετά από μια σπουδαία καριέρα που άλλαξε και υπερέβη το άθλημά της, η Γουίλιαμς, η οποία γίνεται 41 τον επόμενο μήνα, είπε στον κόσμο ότι σύντομα θα απομακρυνθεί από το τένις για να επικεντρωθεί στην απόκτηση ενός δεύτερου παιδιού και να κάνει την κόρη της, Ολύμπια, μεγάλη αδερφή.

Η εξήγησή της σε ένα μακροσκελές δοκίμιο στη Vogue είχε απήχηση στις γυναίκες στον αθλητισμό και όχι μόνο, πολλές από τις οποίες μπορούν να συσχετιστούν πολύ καλά με τα λόγια της και με την ιδέα ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα όταν είσαι γυναίκα.

Πολλοί παρατήρησαν ότι τα επιτεύγματα της Γουίλιαμς, που περιελάμβαναν την κατάκτηση ενός τίτλου όταν ήταν έγκυος δύο μηνών, την είχαν κάνει να φαίνεται υπεράνθρωπη. Ομως, ακόμη και για τις απλές γυναίκες υπάρχει η προσδοκία να συνδυάζουν απρόσκοπτα την εργασία και τη μητρότητα.

«Η κοινωνία κάνει τις γυναίκες να πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν τα πάντα ταυτόχρονα – να είναι οι καλύτερες μητέρες και στην κορυφή του κλάδου τους», λέει η Σέρι Ράντολφ, καθηγήτρια ιστορίας στο Georgia Tech και ιδρυτής μιας φεμινιστικής δεξαμενής σκέψης για τις αφροαμερικανές μητέρες.

«Αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται στην πραγματικότητα για τις περισσότερες γυναίκες», προσθέτει. «Αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενες μητέρες είναι απλώς καταπονημένες, προσπαθώντας να εργαστούν στο υψηλότερο επίπεδο δύο απαιτητικών θέσεων – της μητρότητας και του επαγγέλματός τους».

Εξηγώντας πώς η κόρη της λαχταρούσε να γίνει μεγάλη αδερφή, η Γούιλιαμς σημείωσε ότι δεν ήθελε να μείνει ξανά έγκυος ως αθλήτρια: «Πρέπει να είμαι με τα δύο πόδια μέσα στο τένις ή με τα δύο πόδια έξω».

«Πιστέψτε με», έγραψε η τενίστρια που έχει κατακτήσει 23 Grand Slam, «ποτέ δεν ήθελα να έχω να διαλέξω μεταξύ τένις και οικογένειας. Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο. Αν ήμουν άντρας δεν θα το έκανα αυτό και θα ήμουν εκεί έξω παίζοντας και κερδίζοντας την ώρα που η γυναίκα μου θα έκανε τη σωματική εργασία για να διευρύνει την οικογένειά μας. Ισως θα ήμουν περισσότερο ένας Τομ Μπρέιντι, αν είχα αυτή την ευκαιρία», είπε, αναφερόμενη στον 45χρονο σούπερ σταρ του αμερικανικού φουτμπόλ (NFL) που πρόσφατα αποσύρθηκε και στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφασή του 40 ημέρες αργότερα.

Το θέμα έχει απασχολήσει και στον στίβο. Οι Αμερικανίδες σπρίντερ Αλισον Φέλιξ και Αλίσια Μοντάνο αποχώρησαν από τη συμφωνία τους με τη Nike για τις ρήτρες συμβολαίου που μείωναν τις αμοιβές τους, όταν έμειναν έγκυες.

Η τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης σπρίντερ, Σάνια Ρίτσαρντ-Ρος, αποσύρθηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 πριν κάνει οικογένεια με τον σύζυγό της, πρώην αμυντικό του NFL, Ααρον Ρος.

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα αλλά το πρόβλημα για τις γυναίκες στον αθλητισμό - και όχι μόνο - εξακολουθεί να υφίσταται και η Σερένα Γουίλιαμς το ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο.

Δημοφιλή