O Τραμπ εργαλειοποιεί την έφοδο του FBI για να ενισχύσει την προεδρική του υποψηφιότητα για το 2024

Ο πρώην πρόεδρος μέσα από βίντεο ισχυρίζεται ότι είναι θύμα θεσμικών δυνάμεων που προσπαθούν να τον καταστρέψουν.
Οι υποστηρικτές του Τραμπ συγκεντρώνονται έξω από τον Πύργο Τραμπ αφότου ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι πράκτορες του FBI έκαναν έφοδο στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς, στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 9 Αυγούστου 2022.
Οι υποστηρικτές του Τραμπ συγκεντρώνονται έξω από τον Πύργο Τραμπ αφότου ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι πράκτορες του FBI έκαναν έφοδο στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς, στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 9 Αυγούστου 2022.
David Dee Delgado via Reuters

Λίγες ώρες αφότου κατήγγειλε την έφοδο του FBI στο σπίτι του στη Φλόριντα ως πολιτική δίωξη, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε ένα βίντεο προεκλογικού χαρακτήρα που αποτελεί ισχυρότερη ένδειξη πως σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι ενέργειες του FBI στο σπίτι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα τη Δευτέρα έφεραν τον Τραμπ στην αγαπημένη του θέση, αυτή του ”θύματος” καθότι τις χρησιμοποιεί ως ”πάτημα” για να ισχυριστεί ότι αποτελεί θύμα θεσμικών δυνάμεων που προσπαθούν να τον καταστρέψουν με απώτερο στόχο να συσπειρώσει γύρω του τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους σε μια στιγμή που η επιρροή του στο κόμμα φαίνεται να αποδυναμώνεται.

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του την Τρίτη δεν έχασαν χρόνο προσπαθώντας να προκαλέσουν θυμό και πάθος στους υποστηρικτές του, ενώ προσπάθησαν επίσης να αλιεύσουν από αυτούς δολάρια.

«Δεν υπάρχει βουνό στο οποίο δεν μπορούμε να ανέβουμε, δεν υπάρχει κορυφή που δεν μπορούμε να φτάσουμε, δεν υπάρχει καμία πρόκληση που δεν μπορούμε να πετύχουμε», είπε ο Τραμπ στο νέο βίντεο, το οποίο περιλάμβανε μια εκτεταμένη κριτική στην κυβέρνηση του Μπάιντεν. «Δεν θα λυγίσουμε, δεν θα σπάσουμε, δεν θα υποχωρήσουμε».

Το βίντεο ακολούθησαν εκκλήσεις για συγκέντρωση κεφαλαίων με φόντο την έφοδο

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, πράκτορες του FBI μπήκαν στο σπίτι του Τραμπ στο πλαίσιο έρευνας για τον εντοπισμό διαβαθμισμένων εγγράφων από τον Λευκό Οίκο μετά την λήξη της προεδρικής του θητείας το 2021.

Η οικογένεια του Τραμπ είπε ότι συνεργάστηκε με τις αρχές και οποιαδήποτε ποινική ευθύνη παραμένει ασαφής.

Η Aλίσα Φάρα Γκρίφιν, πρώην κορυφαία συνεργάτιδα του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είπε στο CNN την Τρίτη ότι εάν το αποτέλεσμα της εφόδου εγγράφων αποδειχτεί φιάσκο στα μάτια της κοινής γνώμης, η οργή μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων θα μπορούσε να βοηθήσει τον Τραμπ να εξασφαλίσει το χρίσμα για την προεδρική υποψηφιότητα του κόμματός τους.

Ο Τραμπ, 76 ετών, παρέμεινε ”ζωντανός” στο παιχνίδι της υποψηφιότητας παρά το γεγονός ότι παραπέμφθηκε δύο φορές και του ασκήθηκε εκτεταμένη έρευνα για τους δεσμούς του με τη Ρωσία ενόσω ήταν πρόεδρος. Οι έρευνες για τις οικονομικές του συναλλαγές με τη Μόσχα και την πιθανή παρέμβαση στις εκλογές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η έφοδος του FBI καταγγέλθηκε από μια ομάδα Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου, κυβερνητών και υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, οι οποίοι επίσης υποστήριξαν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ενήργησε με πολιτικά κίνητρα.

DAVID DEE DELGADO via REUTERS

Πολιτική εργαλειοποίηση

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις χαρακτήρισε την επιδρομή «άλλη μια κλιμάκωση στον πόλεμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Ντε σάντις θεωρείται εδώ και καιρό ως ένας πιθανός Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του Τραμπ για την προεδρική υποψηφιότητα του 2024, αλλά διεκδικεί ταυτόχρονα την επανεκλογή του ως κυβερνήτης φέτος και βασίζεται στην υποστήριξη των σκληροπυρηνικών οπαδών του Τραμπ για να τον βοηθήσουν να πετύχει τον στόχο του.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί εξέφρασαν ανοικτά τις ανησυχίες τους για τις πιθανές συνέπειες της εφόδου.

Ο Δημοκρατικός Άντριου Κουόμο, πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξηγήσει αμέσως το σκεπτικό της εφόδου.

«Πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια αναζήτηση για ασήμαντα αρχεία, διαφορετικά θα θεωρηθεί πολιτική τακτική», έγραψε στο Twitter ο Κουόμο, ο οποίος παραιτήθηκε από κυβερνήτης πριν από ένα χρόνο αφού πολλές γυναίκες τον κατηγόρησαν για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τις οποίες αρνήθηκε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι οι ψηφοφόροι τους έχουν περισσότερα κίνητρα να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοέμβριου, όπου διακυβεύεται ο έλεγχος του Κογκρέσου. Αλλά οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να έχουν κλείσει την ψαλίδα αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε τη συνταγματική προστασία για τις αμβλώσεις και πέτυχαν μια σειρά από μεγάλες νομοθετικές νίκες στο Κογκρέσο.

Πλέον οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να προσβλέπουν στην επιδρομή του FBI για την κινητοποίηση της εκλογικής τους βάσης για άλλη μια φορά.

Υποψήφιοι όπως ο Χέρσελ Γουόκερ, ο οποίος είναι υποψήφιος για τη Γερουσία στη Τζόρτζια και ο Κάρι Λέικ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την θέση του κυβερνήτη της Αριζόνα, καταδίκασαν την επιδρομή με αυστηρούς όρους.

«Η κυβέρνησή μας είναι σάπια μέχρι τον πυρήνα», είπε ο Λέικ, αποκαλώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν «τυραννική» και «διεφθαρμένη».

Η ρητορική του Λέικ αντηχούσε εν μέρει αυτούς που συμμετείχαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, και τα φιλικά προς τον Τραμπ κανάλια που βούιζαν μετά την επιδρομή με συζητήσεις περί «εμφυλίου πολέμου».

Ο Τραμπ πέρασε το καλοκαίρι ενώπιον μιας έρευνας της επιτροπής του Κογκρέσου για τα γεγονότα τις 6ης Ιανουαρίου που υπαινίσσεται ότι φταίει για την επίθεση στο Καπιτώλιο. Αν κατηγορηθεί ποινικά παραμένει ανοιχτό.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την απήχηση του Τραμπ στα μάτια ορισμένων Ρεπουμπλικανών να πέφτει. Μια δημοσκόπηση των New York Times/Siena College που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι που συμμετείχαν στις προκριματικές εκλογές επιθυμούσαν κάποιον προεδρικό υποψήφιο εκτός του Τραμπ.

Ακόμη και αν ο Τραμπ καταφέρει να κερδίσει τους περισσότερους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει ξανά την ευρεία υποστήριξη που είχε κατά την επιτυχημένη εκστρατεία του το 2016 – και γεγονότα όπως η έφοδος του FBI θα μπορούσαν να τον βλάψουν περαιτέρω από αυτή την άποψη.