ΗΠΑ: Οριστικό τέλος στην πολιτική επαναπροώθησης των αιτούντων ασύλου στο Μεξικό

Ουσιαστικά ελατώμματα εντοπίζονταν στην συγκεκριμένη πολιτική της περιόδου ηγεσίας του Τραμπ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας
Paul Morigi via Getty Images

Τo βράδυ της Δευτέρας, 9 Αυγούστου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ότι τερματίζει μια από τις πολιτικές της περιόδου ηγεσίας του Τραμπ, η οποία απαιτούσε από τους αιτούντες άσυλο, να παραμένουν στο Μεξικό για ακροάσεις στο δικαστήριο μετανάστευσης των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφού ο δικαστής ήρε την εντολή που εμπόδιζε την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ακυρώσει τα «Πρωτόκολλα Προστασίας των Μεταναστών», μία ρύθμιση που ονομάστηκε «Παραμονή στο Μεξικό».

Η ρύθμιση, η οποία επικρίθηκε σφοδρά από τις ενώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τέθηκε σε ισχύ το 2019, υπό την προεδρία Τραμπ, για την οποία η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αποτέλεσε σημαία της πολιτικής της.

«Το μέτρο θα καταργηθεί κατά ταχύ και συντεταγμένο τρόπο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

.
.
Associated Press

Τις εν λόγω ρυθμίσεις προσπάθησε να καταργήσει, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Τζο Μπάιντεν, υιοθετώντας ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο απέναντη στην μετανάστευση. Ωστόσο, οι υπό ρεπουμπλικανική διακυβέρνηση πολιτείες, αμφισβήτησαν την απόφαση ενώπιον της δικαιοσύνης και κέρδισαν.

Τότε, η κυβέρνηση προχώρησε στην εκ νέου επεξεργασία του νομοσχεδίου, για να προσφύγει στις 30 Ιουνίου στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποία τελικά επικύρωσε την ακύρωση του διατάγματος για την μετανάστευση.

Από την έναρξη της ισχύος της συγκεκριμένης πολιτικής τον Ιανουάριο 2019, μέχρι την αρχική της αναίρεση, τουλάχιστον 70.000 άτομα επαναπροωθήθηκαν στο Μεξικό, σύμφωνα με το American Immigration Council.

Κατά την διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ συλλαμβάνονταν στα σύνορα κάθε μήνα και επαναπροωθούνταν, είτε βάσει των Πρωτοκόλλων Προστασίας των Μεταναστών είτε με βάση άλλη ρύθμιση που συνδέεται με την πανδημία του Covid-19, που περιορίζει στα σύνορα τους μετανάστες.

«Στη συγκεκριμένη πρακτική εντοπίζονταν ελαττώματα. Επιβάλλει αδικαιολόγητο ανθρώπινο κόστος και απομακρύνει πόρους και προσωπικό από άλλες ενέργειες, που έχουν προτεραιότητα για την ασφάλεια των συνόρων μας», ανέφερε το υπουργείο.

Ανοιχτά ωστόσο παραμένουν πολλά ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του εάν σε εκείνους των οποίων οι αξιώσεις έχουν απορριφθεί θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία ή εάν εκείνοι των οποίων οι επόμενες ημερομηνίες δικαστηρίων απέχουν μήνες, θα επιτραπεί να επιστρέψουν στις ΗΠΑ νωρίτερα. Η Εσωτερική Ασφάλεια εγγυήθηκε ότι θα παράσχει πρόσθετες πληροφορίες τις επόμενες ημέρες.