Συρία: Αεροπορικός βομβαρδισμός σε στρατιωτική βάση στη Χάμα

Τα συριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ισραηλινά αεροσκάφη.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αργά την Πέμπτη ότι ισραηλινά αεροσκάφη, πετώντας πάνω από τον Λίβανο, έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Χάμα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές, στην τελευταία κλιμάκωση των ισραηλινών επιδρομών τους τελευταίους μήνες.

Νωρίτερα, κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η συριακή αεράμυνα αναχαίτισε επίθεση πυραύλων άγνωστης προέλευσης σε μια πόλη στη βορειοδυτική επαρχία Χάμα.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι πύραυλοι έπληξαν τα προάστια της πόλης Μασγιάφ. Το Ισραήλ έχει εντείνει τους τελευταίους δύο μήνες τις επιθέσεις σε ύποπτους ιρανικούς στόχους στο έδαφος της Συρίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομές στην κεντρική Συρία, σκοτώνοντας ανθρώπους σε μια περιοχή που ελέγχεται από τον συριακό στρατό και από Ιρανούς. Δεν ανέφερε αριθμό θυμάτων.

Οι επιδρομές είχαν στόχο εργοστάσια όπλων και ένα επιστημονικό κέντρο για την κατασκευή πυραύλων εδάφους - εδάφους μικρού βεληνεκούς στην περιοχή Μασγιάφ στα δυτικά προάστια της επαρχίας Χάμα, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, κάνοντας λόγο για «νεκρούς».

Ερωτηθείσα για την πυραυλική επίθεση, μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δυτικές πηγές πληροφοριών τονίζουν ότι το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τις επιδρομές στη Συρία σε μια περίοδο που η προσοχή του κόσμου βρίσκεται στην πανδημία του κορονοϊού.

Πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εδραιώσει την παρουσία τους κοντά στο Μασγιάφ, όπου διατηρούν βάσεις, στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης παρουσίας σε όλη τη ελεγχόμενη από την κυβέρνηση Συρία, σύμφωνα με τις πηγές.

Το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει ότι έχει πραγματοποιήσει πολλές επιδρομές στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, θεωρώντας την παρουσία του Ιράν στρατηγική απειλή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή