Συγκαλείται και διαλύεται η «24ωρη Βουλή»

Επανεξελέγη πρόεδρος ο Κ.Τασούλας.
.
.
Eurokinissi

Συνέρχεται σήμερα Δευτέρα η νέα Βουλή, που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, για να ακολουθήσει το απόγευμα η διάλυσή της.

Ο Κώστας Τασούλας επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής με 270 ψήφους υπέρ και 26 «παρών» και ευχαρίστησε το Σώμα για την επανεκλογή του.

Υπέρ του κ. Τασούλα ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν ”παρών”.

Έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία και επί 296 ψηφισάντων βουλευτών, 270 βουλευτές ψήφισαν «ναι» ενώ 26 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Ζεϊμπέκ Χουσείν, ενώ δεν ψήφισαν οι Α. Σαμαράς (ΝΔ) και Όθων Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς δεν πρόλαβαν να ορκιστούν, χθες, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό.Απουσίαζαν, επίσης, αλλά είχαν στείλει επιστολική ψήφο υπέρ του κ. Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν.

Ο κ. Τασούλας εκλέχθηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος της Βουλής στις 18 Ιουλίου 2019, με την ευρύτερη μεταπολιτευτικά πλειοψηφία (283 ναι, 15 «παρών»).

Τα επόμενα βήματα

Έπειτα από μικρή χρονική διακοπή, η Ολομέλεια συνέρχεται εκ νέου σε συνεδρίαση προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ονομαστική ψηφοφορία η εκλογή των Αντιπροέδρων, των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής.
Οι τρεις πρώτοι Αντιπρόεδροι της Βουλής θα εκλεγούν από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ενώ ο τρίτος, τέταρτος και πέμπτος Αντιπρόεδρος θα εκλεγούν αντίστοιχα από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση στο Προεδρείο.

Για τις θέσεις των τριών πρώτων Αντιπροέδρων της Βουλής, η ΝΔ προτείνει τους βουλευτές Νικήτα Κακλαμάνη, Χαράλαμπο Αθανασίου και Αθανάσιο Μπούρα, που ήταν Αντιπρόεδροι και στην προηγούμενη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ την βουλευτή Μερόπη Τζούφη. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πάλι τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, όπως και το ΚΚΕ τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη. Η Ελληνική Λύση θα προτείνει για τη θέση του Αντιπροέδρου που δικαιούται τον Κωνσταντίνο Χήτα.

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του Προεδρείου της Βουλής , ο νέος Πρόεδρος της Βουλής θα περαιώσει τη συνεδρίαση. Η λήξη της συνεδρίασης, ταυτόχρονα σημαίνει και την ολοκλήρωση της θητείας της πρώτης και μόνης Συνόδου της ΙΘ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Είναι η δεύτερη φορά που έχουμε “εφήμερη” Βουλή στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Η προηγούμενη φορά ήταν η Βουλή του Μαΐου του 2012, της ΙΔ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου, καθώς και τότε από τις εκλογές που είχαν προηγηθεί, δεν είχε προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Η Βουλή ορκίστηκε την Κυριακή ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας. Τη διάλυσή της θα ακολουθήσουν οι νέες εκλογές, στις 25 Ιουνίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με ενισχυμένη αναλογική, καθώς δεν αναδείχτηκε κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, που έγιναν με απλή αναλογική. Υπενθυμίζεται πως στη Βουλή εισήλθαν πέντε κόμματα: Η ΝΔ, με 40,79%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 20,07%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11,46%, το ΚΚΕ με 7,23% και η Ελληνική Λύση με 4,45%.

Με τη διάλυση της Βουλής αρχίζει τυπικά η προεκλογική περίοδος.