Συγκλονίζει ξανά τη Γαλλία η υπόθεση βιασμού ανήλικης από 20 πυροσβέστες επί δύο συναπτά έτη

Δεν ασκήθηκαν διώξεις για βιασμό καθώς δεν αποδείχθηκε άσκηση βίας και σε ηλικία 13-15 ετών μπορούσε να συναινέσει.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Τζούλι, Νοέμβριος 2020.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Τζούλι, Νοέμβριος 2020.
THOMAS SAMSON via Getty Images

Φορτισμένο είναι το κλίμα στη Γαλλία και κυρίως στο Παρίσι, καθώς αυτή την εβδομάδα εξετάζεται από το Εφετείο η υπόθεση 20 πυροσβεστών που σύμφωνα με μια νεαρή γυναίκα τη βίαζαν ακόμη και ομαδικά, επί δύο χρόνια και ενώ ήταν 13 έως 15 ετών και με εύθραυστη ψυχική υγεία.

Η υπόθεση της νεαρής κοπέλας που την αποκαλούν με το όνομα Τζούλι, αποκαλύφθηκε πριν από 10 χρόνια και όμως ακόμη σέρνεται στις δικαστικές αίθουσες ενώ προκαλεί οργή σε μεγάλη μερίδα των Γάλλων. Πολλοί μάλιστα ζητούν με αφορμή και την υπόθεση αυτή, να υιοθετήσει και στη Γαλλία νόμος που θα καθορίζει συγκεκριμένη ηλικία συναίνεσης στη σεξουαλική επαφή.

Σύμφωνα με τα όσα έχει καταγγείλει η Τζούλι, επί δύο χρόνια ήταν το θύμα βιασμού πυροσβεστών που υπηρετούσαν στο Παρίσι και όλα άρχισαν το 2008 όταν η ίδια ήταν μόλις 13 ετών και ένας πυροσβέστης, με το όνομα Πιέρ, την βοήθησε να περάσει μια σοβαρή κρίση πανικού. Αυτός, ήταν σύμφωνα με την νεαρή γυναίκα, και το πρόσωπο που την αποπλάνησε αρχικά ενώ ακολούθησαν οι βιασμοί.

Τρεις δε από τους κατηγορούμενους πυροσβέστες παραδέχθηκαν πως ”έκαναν σεξ” με την ανήλικη τότε Τζούλι αλλά υποστηρίζουν πως η πράξη ήταν συναινετική.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Τζούλι, Νοέμβριος 2020.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Τζούλι, Νοέμβριος 2020.
THOMAS SAMSON via Getty Images

Ένας άλλος παραδέχτηκε την τέλεση ”σεξουαλικής πράξη σε μια τουαλέτα” νοσοκομείου όπου η Τζούλι είχε εισαχθεί κάποια στιγμή αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν παρατήρησε ότι το παιδί ήταν ευάλωτο.

Στο ημερολόγιο της όμως, η Τζούλιο γράφει πως ήταν ”τρομοκρατημένη” και είχε ”παραλύσει από τον φόβο”.

Σύμφωνα με τα όσο έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ο πυροσβέστης Πιέρ πήρε τον αριθμό του τηλεφώνου της Τζούλι από τα στοιχεία που αναφέρονταν στον ιατρικό της φάκελο στον οποίο επίσης αναφερόταν και η ηλικία της.

Άρχισε να της στέλνει ”τρυφερά” μηνύματα και κάποια στιγμή της ζήτησε γδυθεί μπροστά σε μια web camera. H μικρή που έβλεπε τον πυροσβέστη ως κάποιον που την είχε βοηθήσει και μπορούσε να τον εμπιστευτεί, το έκανε.

Στη συνέχεια ο Πιέρ, έδωσε τον αριθμό του τηλεφώνου της σε άλλον πυροσβέστη ο οποίος της ζήτησε να κάνει το ίδιο και η ιστορία επαναλήφθηκε και με αυτούς, σύμφωνα με τις καταγγέλλει της Τζούλι, μέχρι που έπεσε θύμα βιασμού κατά συρροή και κατ′ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές, η ψυχική και σωματική υγεία της Τζούλι άρχισε να επιδεινώνεται μετά τις επιθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση περισσότερων κρίσεων.

Οι δε πυροσβέστες φέρονται να ”επισκέφθηκαν” το σπίτι της τότε ανήλικης περί τις 130 φορές μέσα σε δύο χρόνια ενώ η Τζούλι άρχισε να φοβάται να βγει από το σπίτι και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση του άγχους.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Τζούλι, Νοέμβριος 2020.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Τζούλι, Νοέμβριος 2020.
THOMAS SAMSON via Getty Images

Η μητέρα της, είπε στις αρχές πως τον πρώτο καιρό ήταν ευτυχής που η Πιέρ καλούσε στο σπίτι για να ρωτήσει για την υγεία της Τζούλι μετά την αρχική βοήθεια που της παρείχε. ”Έφτιαξα ακόμη και ένα κέικ για τους πυροσβέστες”, είπε η γυναίκα. ”Ήμασταν ευγνώμονες που είχαν φροντίσει τη Τζούλι όταν ήταν άρρωστη”.

Τον Ιανουάριο του 2009, ο Πιέρ επισκέφθηκε την Τζούλι και η μητέρα της πήγε τον σκύλο της μια βόλτα. Τότε, όπως υποστηρίζει και η η μητέρα της Τζούλι, η κόρη της βιάστηκε.

″Νόμιζα ότι ήταν το τελευταίο άτομο που θα έκανε κάτι τέτοιο επειδή την είχε βοηθήσει πολλές φορές και είχε δει πόσο ευάλωτη ήταν”.

Τον Νοέμβριο του 2009, ο Πιέρ, φορώντας τη στολή του πήρε τη 14χρονη Τζούλι στο διαμέρισμά του και σύμφωνα με την ίδια, την βίασε ξανά.

Δύο συνάδελφοι ήρθαν επίσης και η Τζούλι λέει ότι βιάστηκε ομαδικά ενώ οι άντρες παρακολούθησαν πορνό.

Η Τζούλι σταμάτησε την φαρμακευτική αγωγή τον Ιούλιο του 2010 στο πλαίσιο μιας επαναξιολόγησης της κατάστασής της. Έχοντας πιο καθαρά μυαλό, βρήκε το κουράγιο να αποκαλύψει την κατ′ επανάληψη κακοποίησή της στη μητέρα της.

Εκείνη ακολούθως, υπέβαλλε επίσημη καταγγελία στις αρχές και κατά το στάδιο της ανάκρισης δύο από τους κατηγορούμενους παραδέχτηκαν ότι είχαν κάνει ”ομαδικό σεξ” με τη Τζούλι ενώ ήταν εν ώρα υπηρεσίας και φορούσαν τις στολές τους.

Τον Μάρτιο του 2011, διορίστηκε δικαστής για να διερευνήσει την υπόθεση σχετικά με τους κατηγορούμενους για βιασμό.

Η έρευνα διήρκεσε οκτώ χρόνια, και τον Ιούλιο του 2019, ο δικαστής αποφάσισε να απορρίψει τις κατηγορίες για βιασμό και να αντικαταστήσει αυτές με κατηγορίες περί ”συναινετικού διεισδυτικού σεξ με ανήλικο κάτω των 15 ετών”.

Στα αρχικά στάδια της έρευνας, τέσσερις ακόμη πυροσβέστες που ήταν παρόντες σε έναν από τους φερόμενους βιασμούς κατηγορήθηκαν πως δεν προστάτεψαν τη μικρή αλλά τελικά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν.

Στο άκουσμα της έκβαση της υπόθεσης, η Τζούλι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στην προσπάθεια αυτή.

Η οικογένεια προσέφυγε κατά της απόφασης του δικαστή και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο εφετείο των Βερσαλλιών.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Τζούλι, Νοέμβριος 2020.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Τζούλι, Νοέμβριος 2020.
THOMAS SAMSON via Getty Images

Τον περασμένο Νοέμβριο, η έφεση απορρίφθηκε επειδή το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Τζούλι είχε συναινέσει στις σεξουαλικές πράξεις.

Η υπόθεση εξετάζεται τώρα ξανά από το Εφετείο και το ερώτημα είναι εάν οι πυροσβέστες θα πρέπει να κατηγορηθούν για βιασμό καθώς μέχρι στιγμής μόνο τρεις κατηγορούνται για παραβίαση της σεξουαλικότητας της.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι αδίκημα για κάποιον που είναι σε θέση ισχύος να κάνει σεξ με άτομο ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Σύμφωνα με το νόμο όμως, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις για βιασμό, η καταγγέλλουσα πρέπει να αποδείξει ότι εξαναγκάστηκε ή πως ασκήθηκε βία σε βάρος της. Διαφορετικά, ο κατηγορούμενος μπορεί να κατηγορηθεί για μικρότερης ποινικής βαρύτητας αδικήματα.

Η μέγιστη ποινή για το αδίκημα που τώρα κατηγορούνται οι πυροσβέστες, είναι επτά χρόνια, σε σύγκριση με 20 χρόνια για βιασμό.

Η Μαρκερίτ Στερν, και η ομάδα για τα δικαιώματα των γυναικών “l’Amazone” διοργανώνουν τώρα δημόσιες συγκεντρώσεις για την υπόθεση της Τζούλι.

″Για 10 χρόνια αγωνίζονταν μόνοι τους, τώρα χιλιάδες φεμινίστριες από όλη τη Γαλλία ενώνουν τις φωνές τους”, σχολίασε η Στερν προσθέτοντας ”Απαιτούμε να δικαστούν οι πυροσβέστες για βιασμό” κάνοντας λόγο για μια κουλτούρα μισογυνισμού στα δικαστήρια της Γαλλίας, που πρέπει να τελειώσει.

Ο εισαγγελέας στην υπόθεση της Τζούλι ελπίζει ότι, εάν επιτύχει τον στόχο να δικαστούν οι πυροσβέστες για βιασμό θα θεσπίσει νέα νομολογία για να αφαιρεθεί η αναγκαιότητα απόδειξης χρήσης βίας για την καταδίκη ενός βιαστή ανηλίκου κάτω των 15 ετών.

Η Μαρζολίν Βινολά. δικηγόρος της Τζούλι σχολιάζει: ”Κάθε στερεότυπο σχετικά με τον βιασμό το συναντάμε σε αυτή την υπόθση: οι δικαστές και ο ψυχίατρος λένε ότι η Τζούλι λέει ψέματα, ότι συμφώνησε να κάνει σεξ με όλους αυτούς τους άντρες και ότι λέει ψέματα για τον βιασμό επειδή ντρέπεται”.

Το θέμα της θέσπισης ηλικίας συγκατάθεσης για σεξουαλική πράξη απασχολεί πολύ τη Γαλλία τα τελευταία χρόνια με όλο και περισσότερους να τάσσονται υπέρ.

Τον περασμένο μήνα, η γερουσία υποστήριξε ένα νομοσχέδιο για να ορίσει ως ηλικία συγκατάθεσης τα 13 έτη, αλλά οι οργανώσεις για την προστασία των παιδιών εκτιμούν πως θα έπρεπε οριστεί σε μεγαλύτερη ηλικία.

Δημοφιλή