Σκάλα του Μιλάνου: «Αΐντα» του Βέρντι σε σκηνοθεσία Τζεφιρέλι

Online streaming με ελληνικούς υπότιτλους.

Το 2021 συμπληρώνονται 150 χρόνια από την πρώτη πρεμιέρα της διάσημης όπερας του Βέρντι «Αΐντα».

Γιορτάζοντας αυτή την επέτειο, το Christmas Theater μεταδίδει online τη διάσημη όπερα από τη Σκάλα του Μιλάνου, από τις 8 έως τις 10 Ιανουαρίου, με ελληνικούς υπότιτλους.

Η πρεμιέρα του έργου έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 1871 στην Χεδιβική Όπερα του Καΐρου. Με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου, αλλά με το ξύλο ως βασικό υλικό, η Όπερα του Καΐρου, οικοδομήθηκε μέσα σε έξι μήνες το 1869 και εγκαινιάστηκε λίγες μέρες πριν από τη διώρυγα του Σουέζ.

Ο Χεδίβης (αντιβασιλέας) της Αιγύπτου ήθελε καινούργιο μουσικό έργο, μια όπερα αρχαιοαιγυπτικακής θεματολογίας για να εγκαινιάσει το νεόδμητο κτίριο και το είχε ζητήσει από τον Τζουζέπε Βέρντι. Τελικά αυτό συνέβη 2 χρόνια αργότερα με την «Αΐντα».

Αμέσως μετά, στις 8 Φεβρουαρίου 1872, πραγματοποιήθηκε στη Σκάλα του Μιλάνου η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της όπερας.

Σχεδόν 150 χρόνια μετά η Σκάλα του Μιλάνου παρουσιάζει την «Αΐντα» σε μια μεγάλη παραγωγή, με την χορωδία και την ορχήστρα σε πλήρη σύνθεση και με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια σε σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι.

Η ιστορία της Αΐντα

Η δράση εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο, συγκεκριμένα στη Μέμφιδα και στις Θήβες, την εποχή ισχύος των φαραώ. Η Αΐντα, κόρη του Βασιλιά της Αιθιοπίας, είναι σκλάβα της Αμνέριδας, δηλαδή της κόρης του Βασιλιά της Αιγύπτου. Και οι δύο γυναίκες αγαπούν τον Ρανταμές, αρχιστράτηγο των Αιγυπτίων, ο οποίος επιστρέφει νικητής από τον πόλεμο κατά των Αιθιόπων.

Υποκύπτοντας στις πιέσεις του πατέρα της, η Αΐντα εκμαιεύει από τον ερωτευμένο Ρανταμές ένα στρατιωτικό μυστικό. Εξοργισμένη, η Άμνερις τον κατηγορεί για προδοσία. Στη συνέχεια προσπαθεί να τον σώσει, αλλά μάταια: Ο Ρανταμές καταδικάζεται από το ιερατείο να ταφεί ζωντανός σε μία υπόγεια κρύπτη. Εκεί έχει κρυφτεί η Αΐντα, επιθυμώντας να πεθάνει στο πλευρό του αγαπημένου της.

Τζουζέπε Βέρντι

Ο Τζουζέπε Βέρντι, ο διασημότερος συνθέτης του ιταλικού Ρομαντισμού, γεννήθηκε στο Λε Ρόνκολε της βόρειας Ιταλίας το 1813 και πέθανε στο Μιλάνο το 1901. Σπούδασε μουσική στο επαρχιακό Μπουσσέτο και στη συνέχεια στο Μιλάνο. Τα πρώτα του έργα γράφηκαν μέσα στο επαναστατικό κλίμα της εποχής, απηχώντας ιδεολογικά τον αγώνα για την απελευθέρωση των ιταλικών κρατιδίων από τους Αυστριακούς και την ενοποίησή τους σε κυρίαρχη χώρα. Η ενασχόλησή του με την πολιτική τον ανέδειξε σε εθνικό σύμβολο. Το 1861 εξελέγη μέλος του πρώτου ιταλικού κοινοβουλίου.

Διασημότερες όπερές του είναι: Ναμπούκκο (1842), Ριγολέττος (1851), Ο Τροβαδούρος (1853), Η Παραστρατημένη (1853), Η Δύναμη του Πεπρωμένου (1862), Αΐντα (1871), Οθέλλος (1887) και Φάλσταφ (1893).

Τζουζέπε Βέρντι
«Αΐντα» on line streaming
Όπερα σε τέσσερις πράξεις με ελληνικούς υπότιτλους

Ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι βασισμένο σε σενάριο του Ωγκύστ Μαριέτ.
Με την χορωδία το μπαλέτο και την ορχήστρα του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι

Διευθυντής Ορχήστρας: Ρικάρντο Σαϊγ
Διευθυντής Χορωδίας: Μπρούνο Κασάν
Χορογράφος: Βλαντίμιρ Βασίλιεφ
Σκηνικά – κοστούμια: Μαουρίσιο Μιλενότι
Φωτισμοί: Τζιάνι Μαντοβανίνι
Πρωταγωνιστές:
Αΐντα: Βιολέτα Ουρμάν
Άμνερις: Ιλντίκο Κομλόσι
Ρανταμές: Ρομπέρτο Αλάνια
Βασιλιάς: Μάρκο Σπότι
Μπαλέτο: Ρομπέρτο Μπόλε, Λουτσιάνα Σαβινιάνο, Μίρνα Καμάρα
Διάρκεια: 150 λεπτά

Info

Μεταδόσεις
Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021 στις 20.00
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 στις 16.00
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 στις 20.00
Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 στις 16.00
Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 στις 20.00
Τιμή κωδικού: 15 ευρώ
Πληροφορίες 211 77 01 700
Προπώληση κωδικών: 211 77 01 700, www.viva.gr & www.christmastheater.gr

Δημοφιλή