ΔΙΕΘΝΕΣ
16/09/2020 12:37 EEST | Updated 16/09/2020 12:38 EEST

Σλοβενία: Φωτογραφίες από το νέο άγαλμα της Μελάνια Τραμπ - To προηγούμενο είχε καεί

Για το προηγούμενο υπήρχαν αντιδράσεις ότι έμοιαζε με την Στρουμφίτα, αλλά και αυτό δεν πάει πίσω.

ASSOCIATED PRESS

Ένα νέο μπρούτζινο άγαλμα της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ παρουσιάστηκε κοντά στην πατρίδα της στη Σλοβενία.

Αντικατέστησε ένα ξύλινο γλυπτό που ανεγέρθηκε πέρυσι, το οποίο κάηκε μερικές ημέρες μετά από άγνωστους εμπρηστές. Μερικοί περιέγραψαν το πρωτότυπο ως «ντροπιαστικό» ή «ότι μοιάζει με την Στρουμφίτα», λέγοντας ότι δεν μοιάζει με την κυρία Τραμπ.

Το νέο άγαλμα διαθέτει μια πλάκα που αφιερώνει το γλυπτό στην «αιώνια μνήμη του μνημείου για τη Μελάνια που βρισκόταν σε αυτήν την τοποθεσία».Η κ. Τραμπ γεννήθηκε στο Νόβο Μέστο το 1970, αλλά μεγάλωσε στην πόλη Σεβίνικα, όταν η Σλοβενία ​​ήταν μέρος του κομμουνιστικού έθνους της Γιουγκοσλαβίας.

JURE MAKOVEC via Getty Images

Ο αμερικανός καλλιτέχνης Μπράντ Ντάουνι ανέλαβε το αρχικό άγαλμα και το έβαλε εκτός Σεβίνικα το 2019.

 

Σκαλίστηκε από έναν κορμό δέντρου από τον τοπικό τεχνίτη  Άλες Ζουπέβτς και την απεικόνιζε με ένα μπλε παλτό σαν αυτό που φορούσε την πρώτη ημέρα του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά οριακά έμοιαζε με την ίδια. 

JURE MAKOVEC via Getty Images

Παρουσιάστηκε στις 4 Ιουλίου - Ημέρα Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ - αλλά ο κ. Ντάουνι έκτοτε έχει εκθέσει το καμένο άγαλμα στη Σλοβενία, λέγοντας ότι «αντιπροσωπεύει μια οπτική αναπαράσταση των πολιτικών εντάσεων που ξέσπασαν στη χώρα μου». 

Anadolu Agency via Getty Images

Το νέο άγαλμα, κατασκευασμένο από χαλκό, αποκαλύφθηκε στο κοινό την Τρίτη και είναι αντίγραφο του πρωτότυπου.

Από την εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2016, οι τουρίστες έχουν έρθει στη Σεβίνικα για να μάθουν περισσότερα για την προέλευση της Πρώτης Κυρίας.

Anadolu Agency via Getty Images

Οι κάτοικοι έχουν παρουσιάσει σειρές προϊόντων εμπορικής επωνυμίας της Μελάνια, όπως παντόφλες, κέικ και μπιφτέκια τύπου Trump με ”μαλλιά” από τυρί.

 

Πηγή: BBC