Σουδάν: Πυρά στο Χαρτούμ, παρά την κήρυξη κατάπαυσης πυρός

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης είπαν ότι είχαν συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός 72 ωρών.
via Associated Press

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν είπαν ότι είχαν συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός 72 ωρών από τις 6 πμ της Παρασκευής, μα κάτοικοι του Χαρτούμ και της αδελφής πόλης Μπάχρι ανέφεραν πυρά, καθώς δυνάμεις του σουδανικού στρατού αναπτύσσοντας στις πόλεις.

Οι RSF νωρίς την Παρασκευή ανακοίνωσαν κατάπαυση πυρός μετά από έξι ημέρες μαχών ώστε να συμπέσει με την έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής του Έιντ αλ Φιτρ και να επιτρέψει σε κατοίκους να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Δεν υπήρξαν άμεσα σχόλια από τον στρατό και τον επικεφαλής του, στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο οποίος δεν αναφέρθηκε σε κατάπαυση πυρός σε ηχογραφημένη ομιλία του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του στρατού στο Facebook.

To Χαρτούμ, πρωτεύουσα της χώρας, συγκλονίστηκε από βομβαρδισμούς πριν την ανακοίνωση της κατάπαυσης πυρός και μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς ενώ ήταν να αρχίσει η κατάπαυση πυρός και οι πρωινές προσευχές για το Έιντ.

Κάτοικοι είπαν πως στρατιώτες αναπτύσσονταν πεζοί σε κάποιες γειτονιές, κάτι που φαίνεται να δείχνει πως ο στρατός προετοιμαζόταν για περισσότερες συγκρούσεις.

Στο Μπάχρι, στην άλλη πλευρά του Νείλου, κάτοικοι είπαν ότι ο στρατός είχε αναπτύξει μεγάλο αριθμό στρατιωτών και ότι μπορούσαν να ακούσουν μάχες καθώς μονάδες των RSF και του στρατού αντάλλασσαν πυρά.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των RSF και του στρατού άρχισαν το Σάββατο, εκτροχιάζοντας ένα σχέδιο με διεθνή στήριξη σχετικά με τη μετάβαση σε δημοκρατικό πολίτευμα τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του ισλαμιστή Ομάρ αλ Μπασίρ κατόπιν μαζικών διαδηλώσεων και δύο χρόνια μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι RSF είπαν ότι χρειάστηκε να ενεργήσουν σε «αυτοάμυνα» για να αντιμετωπίσουν αυτό που χαρακτήρισαν ως απόπειρα πραξικοπήματος, αν και πρόσθεσαν ότι δεσμεύονταν για «πλήρη κατάπαυση πυρός» κατά τη διάρκεια της ανακωχής.

Τουλάχιστον 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην αντιπαράθεση μεταξύ δύο ηγετών, προηγουμένως συμμάχων, της στρατιωτικής χούντας που κυβερνούσε- του Μπουτχάν, αρχηγού του στρατού, και του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, επικεφαλής των RSF, ο οποίος είναι γνωστός ευρύτερα ως Χεμέντι.

Οι RSF είχαν νωρίτερα αποδοκιμάσει τις ένοπλες δυνάμεις για αυτές που χαρακτήρισαν ως νέες επιθέσεις. «Αυτή τη στιγμή, που πολίτες προετοιμάζονται να υποδεχτούν την πρώτη ημέρα του Έιντ αλ Φιτρ, οι γειτονιές του Χαρτούμ ξυπνούν με τους βομβαρδισμούς αεροσκαφών και βαρέος πυροβολικού σε μια σαρωτική επίθεση που στοχεύει ευθέως κατοικημένες γειτονιές» υποστήριξαν νωρίς την Παρασκευή.

O γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη για κατάπαυση πυρός ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να καταφύγουν σε ασφαλείς περιοχές. Χιλιάδες ήταν οι άμαχοι που εγκατέλειπαν το Χαρτούμ, ενώ ακούγονταν πυρά και εκρήξεις την Πέμπτη. Πολλοί πέρασαν επίσης στο Τσαντ για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στο Νταρφούρ.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή