Γιατί ολοένα και περισσότερες γυναίκες λένε όχι στο περιστασιακό σεξ σύμφωνα με νέα έρευνα

Τι σχέση έχουν τα νέα ευρήματα με την κατανάλωση αλκοόλ.
FilippoBacci via Getty Images

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers-New Brunswick, αποδεικνύει ότι το περιστασιακό σεξ τα τελευταία χρόνια σημειώνει σταθερή πτώση. Και ενώ πολλοί θα υποψιαζόμασταν ότι αυτό οφείλεται στην πανδημία, στην πραγματικότητα η καθοδική αυτή τάση προϋπήρχε της καραντίνας.

Oι λόγοι πίσω από τη μείωση των περιστασιακών επαφών διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ενώ παράγοντες όπως το ενδεχόμενο της παραμονής στο ίδιο σπίτι με τους γονείς, καθώς και της συχνότατης χρήσης βιντεοπαιχνιδιών, κατατάσσονται στους λόγους για τους οποίους οι νεαροί άνδρες κάνουν λιγότερο περιστασιακό σεξ, υπάρχει μια ακόμη πιο ισχυρή αιτία που εξηγεί το γιατί οι νεαρές γυναίκες, ενδίδουν ακόμη πιο σπάνια στην εν λόγω «ένοχη απόλαυση».

Και αυτή δεν είναι άλλη από την πιο ήπια κατανάλωση αλκοόλ.

Η ευρεία αποδοχή εννοιών όπως αυτή του «Dry January», δηλαδή η αποχή από το αλκοόλ τον πρώτο μήνα του έτους, καθώς και η δημοτικότητα των μοκτέιλ (των γευστικών κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ), σχετίζονται με μια πολιτισμική αλλαγή στον τρόπο που καταναλώνουμε αλκοόλ, εξηγεί ο Τζωρτζ Φ. Κουμπ, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου καταπολέμησης της Κατάχρησης Αλκοόλ και του Αλκοολισμού.

Με απλά λόγια, αφού η νέα γενιά πίνει λιγότερο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει και λιγότερο περιστασιακό σεξ. Και εκείνες που καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ, βάσει ερευνών, είναι οι γυναίκες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά και τη θλίψη τους, μετά από μια βραδιά με έναν άνδρα με τον οποίον δεν διατηρούν δεσμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν πως το περιστασιακό σεξ και η μέθη συχνά πάνε χέρι-χέρι, ειδικά για τις νεαρές γυναίκες. Όταν είναι νηφάλιες, οι περισσότερες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να εξαναγκαστούν ή να πιεστούν να πάρουν αποφάσεις που δεν ευθυγραμμίζονται με τις πραγματικές τους επιθυμίες.

Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με μελέτη του 2022 που εξέτασε τις συναισθηματικές συνέπειες μετά από μια βραδιά με έναν/μία άγνωστο/η, το 46% των γυναικών βίωσαν τύψεις, με τους άντρες να βιώνουν παρόμοια συναισθήματα μόνο στο 23% των περιπτώσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, παρά τα μέτρα που έχουν λάβει οι κοινωνίες ανά τον κόσμο για ασφαλέστερο σεξ, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα πιο συχνά σε σχέση με τους άντρες, κυρίως λόγω της ανατομίας τους.

Γιατί το περιστασιακό σεξ δεν είναι πάντα το καλύτερο

Παρά τις υψηλές προσδοκίες και τις διάφορες φαντασιώσεις που πάνε πακέτο με το περιστασιακό σεξ, τα στατιστικά στοιχεία, θέλουν τα ποσοστά οργασμού που προκύπτει κατά τη διάρκεια του περιστασιακού σεξ να είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι και οι δύο σύντροφοι θα φτάσουν στον οργασμό είναι η ουσιαστική επικοινωνία, πράγμα δύσκολο να επιτευχθεί μεταξύ αγνώστων.

Πηγή: usatoday