Σολομοί με αλλοιώσεις και μύκητες από τις θανατηφόρες θερμοκρασίες των ποταμών

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι σολομοί στην κυριολεξία ψήνονται ζωντανοί.

Ένα νέο ανησυχητικό βίντεο αναδεικνύει τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του καύσωνα στους σολομούς του βορειοδυτικού Ειρηνικού, οι οποίοι υποφέρουν από αλλοιώσεις και μύκητες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού.

Το υποβρύχιο βίντεο που ανέβασε η μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται για την προστασία των υδάτινων οδών, Columbia Riverkeeper δείχνει πολλούς σολομούς με μεγάλα σημάδια και ανοιχτές πληγές να κολυμπούν στον ποταμό Little White Salmon της πολιτείας Ουάσινγκτον κοντά στο φαράγγι του ποταμού Κολούμπια στις 16 Ιουλίου.

«Πεθαίνουν αυτή τη στιγμή επειδή οι ποταμοί Κολούμπια και Σνέικ είναι πολύ ζεστοί», δήλωσε ο Brett VandenHeuvel, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης. «Ελπίζω ότι αυτή η τραγωδία θα κινητοποιήσει τους ηγέτες μας ώστε να αναλάβουν δράση για την αποκατάσταση των ποταμών μας πριν να είναι πολύ αργά».

Columbia Riverkeeper/YouTube

Οι θερμοκρασίες στον ποταμό Κολούμπια, ο οποίος έρχεται από τον Καναδά και αποτελεί μέρος των συνόρων Ουάσινγκτον-Όρεγκον, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 68℉ (20℃), θερμοκρασία στην οποία ο σολομός αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο στρες, ασθενειών και θνησιμότητας, σύμφωνα με το Columbia Riverkeeper.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα δεκαετιών», δήλωσε η Michelle Dennehy του Τμήματος Αλιείας και Άγριας Ζωής του Όρεγκον στη HuffPost σχολιάζοντας το βίντεο. «Καταγράφεται θνησιμότητα κάθε χρόνο, αλλά αναμένουμε ότι φέτος θα είναι χειρότερη, επειδή έχουμε ξηρασία ρεκόρ και ζέστη».

Ο σολομός Sockeye προστατεύεται από τον νόμο περί απειλούμενων ειδών και το Όρεγκον, μεταξύ άλλων πολιτειών, εργάζεται για τη βελτίωση της μεταναστευτικής διέλευσης των ψαριών και για τον εντοπισμό και την προστασία καταφυγίων ψαριών με δροσερά νερά. Η πολιτεία επέβαλε επίσης πρόσφατα έκτακτους περιορισμούς αλιείας για ορισμένες περιοχές του ποταμού μετά τις 2 μ.μ., όταν οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν τα ψάρια ιδιαίτερα ευάλωτα στο στρες, λέει η Dennehy.

Το Όρεγκον, η Ουάσινγκτον και η φυλή Nez Perce ζήτησαν να απελευθερώνεται κρύο νερό για να μειωθεί η θερμοκρασία των νερών στον ποταμό Snake, ο οποίος διέρχεται από το Άινταχο και κατά μήκος των συνόρων με το Όρεγκον πριν εισέλθει στην Ουάσινγκτον. Το κρύο νερό απελευθερώθηκε τον Ιούνιο για να βοηθήσει τους σολομούς και τις πέστροφες - αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα λόγω της ακραίας ζέστης - αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να το ξανακάνει, με το σκεπτικό ότι θα οδηγούσε υπήρχε κίνδυνος για τις βάρκες, ανέφερε η εφημερίδα Moscow-Pullman Daily News του Αϊντάχο.

Νεκρός σολομός.
Νεκρός σολομός.
via Associated Press

Ο σολομός sockeye αντιμετωπίζει ήδη πολλούς κινδύνους κατά την αναπαραγωγή του σε ρυάκια γλυκού νερού, ποτάμια και λίμνες, αφού μεταναστεύσει στην ενδοχώρα από τον ωκεανό.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, οι ενήλικοι σολομοί γεννούν τα αυγά τους σε αυτές τις υδάτινες οδούς και ένα έως τρία χρόνια αργότερα, τα μικρά ψάρια, προσπαθούν να μεταφερθούν στον ωκεανό.

«Μπορεί να μην καταφέρουν ποτέ να φτάσουν στον ωκεανό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των κακών συνθηκών κατά μήκος της διαδρομής», λέει η Dennehy. «Οι κακές συνθήκες μετανάστευσης που σχετίζονται με τη θερμοκρασία μπορεί επίσης να προκαλέσουν τον θάνατο των σολομών και των χαλκόγλωσσων που επιστρέφουν πριν φτάσουν στις περιοχές αναπαραγωγής, γεγονός που θα επηρεάσει την επόμενη γενιά σολομών».

«Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού είναι ένα τεράστιο ζήτημα», δήλωσε η Dennehy. «Δυστυχώς, με την κλιματική αλλαγή, αναμένουμε ότι αυτές οι ξηρασίες και οι καύσωνες θα γίνουν πιο συχνές και θα είναι θανατηφόρες για τα ψάρια».

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη κατηγορηθεί για μαζικούς θανάτους και ασθένειες σολομών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, σολομοί στη Βόρεια Καλιφόρνια πέθαναν από την άνοδο της θερμοκρασίας του νερού. Το 2015, περίπου το 90% του σολομού που εισήλθε στον ποταμό Κολούμπια πέθανε από έναν συνδυασμό χαμηλής στάθμης νερού και παρατεταμένης ακραίας ζέστης που είχε να παρατηρηθεί τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950, ανέφερε το Associated Press.

Τα φετινά κύματα καύσωνα ήταν επίσης ιδιαίτερα έντονα, με έναν θαλάσσιο βιολόγο να εκτιμά ότι 1 δισεκατομμύριο θαλάσσια ζώα ψήθηκαν στην κυριολεξία, στα ανοικτά των ακτών του Καναδά.

Δημοφιλή