Σπάνια πάθηση: Άνδρας είχε απώλεια μνήμης δέκα λεπτά μετά το σεξ

Τι είναι η παροδική σφαιρική αμνησία και τι το προκαλεί;
.
.
GETTY

Πέντε γιατροί από το Λίμερικ της Ιρλανδίας, δημοσίευσαν πρόσφατα μια αναφορά περιστατικού στο Irish Medical Journal (IMJ) που περιγράφει την περιπέτεια ενός 66χρονου ασθενή από την Ιρλανδία, ο οποίος μετά το σεξ και είχε απώλεια μνήμης για λίγη ώρα.

Ο εν λόγω άντρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με παροδική σφαιρική αμνησία, μετά από μια όμορφη απογευματινή περιπέτεια με τη σύζυγό του.

Το ασυνήθιστο περιστατικό αναλύθηκε στο τεύχος Μαΐου του Irish Medical Journal, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη (25/5) , με τους γιατρούς να δηλώνουν ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους βραχυπρόθεσμη αμνησία, επίσημα γνωστή ως Transient Global Amnesia (TGA), παροδική σφαιρική αμνησία.

Στην περίπτωση του Ιρλανδού, το ιατρικό περιοδικό αναφέρει ότι έχασε βραχυπρόθεσμα τη μνήμη του «μέσα σε 10 λεπτά από τη σεξουαλική επαφή». Μετά το σεξ, ο άνδρας παρατήρησε την ημερομηνία στο τηλέφωνό του και «ανησύχησε πως είχε ξεχάσει την επέτειο του γάμου του την προηγούμενη μέρα». Καμία επαφή με το ρομαντικό περιβάλλον με λίγα λόγια.

Ωστόσο, ο άντρας είχε γιορτάσει την ειδική περίσταση το προηγούμενο βράδυ, αλλά δεν το θυμόταν τίποτα από αυτή. «Ρωτούσε επανειλημμένα τη γυναίκα του και την κόρη του για τα γεγονότα εκείνου του πρωινού και της προηγούμενης ημέρας», έγραψε το περιοδικό. Η σπάνια πάθηση συνήθως επηρεάζει άτομα μεταξύ 50 και 70 ετών και την ικανότητά τους να ανακαλούν πρόσφατα γεγονότα που «απλά εξαφανίζονται».

Οι γιατροί δεν βρήκαν τίποτα κακό στη νευρολογική του εξέταση εκτός από συμπτώματα που συνάδουν με οπισθοδρομική αμνησία. Αμνησία είναι όταν χάνεις τις αναμνήσεις σου. Η ανάδρομη αμνησία είναι όταν δεν μπορείτε να ανακτήσετε μνήμες που μπορεί να έχουν αποθηκευτεί πριν από ένα δεδομένο χρονικό σημείο, σε αντίθεση με την προοδευτική αμνησία, η οποία είναι όταν δεν μπορείτε να δημιουργήσετε νέες μνήμες στο μέλλον.

Με την ανάδρομη αμνησία, συνήθως χάνονται μόνο οι πρόσφατα αποθηκευμένες μνήμες παρά αυτές που σχηματίστηκαν στο πιο μακρινό παρελθόν. Πράγματι, αυτός ο άνθρωπος δεν είχε κανένα πρόβλημα να θυμηθεί ποιος ήταν ή ποιο ήταν το παρελθόν του πριν από την προηγούμενη μέρα.

.
.
Getty

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, η Mayo Clinic ορίζει το TGA ως ένα «ξαφνικό, προσωρινό επεισόδιο απώλειας μνήμης που δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια πιο κοινή νευρολογική πάθηση, όπως η επιληψία ή το εγκεφαλικό επεισόδιο». Κοινώς, κάνεις ακροβατικά, προκαταρκτικά, σεξ και στο τέλος δεν θυμάσαι τίποτα.

Μερικοί άνθρωποι που παρουσιάζουν TGA μπορεί να μην θυμούνται πράγματα που συνέβησαν έως και ένα χρόνο πριν. Κακό, θα πούμε εμείς. Οι πάσχοντες συνήθως ανακτούν τη μνήμη τους μέσα σε λίγες ώρες. Σε αυτήν την περίπτωση, η μακροπρόθεσμη μνήμη του άνδρα παρέμεινε άθικτη και ήταν σε θέση να θυμηθεί το όνομά του, την ηλικία του και άλλα βασικά βιογραφικά του στοιχεία.

Ο Ιρλανδός είχε βιώσει προηγουμένως TGA το 2015, με αυτό το επεισόδιο να εμφανίζεται επίσης λίγο μετά τη σεξουαλική επαφή. Αργότερα, όπως και αυτή τη φορά, ανέκτησε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη του. Αναγνωρίζοντας ότι πιθανότατα έπασχε από ένα άλλο επεισόδιο TGA, ο άνδρας πήγε στα επείγοντα, όπου μια νευρολογική εξέταση έκανε γνωστό ότι όλα είναι καλά. Η μνήμη του επανήλθε ξανά λίγο αργότερα.

Οι συντάκτες του άρθρου του Irish Medical Journal, που εργάζονται στο Τμήμα Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Limerick, είπαν ότι έως και το 10% των ατόμων που πάσχουν από TGA θα υποστούν ένα επόμενο επεισόδιο.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν επίσης ότι «η εμφάνιση του TGA έχει συνδεθεί με διάφορες δραστηριότητες, όπως σωματική δραστηριότητα, βύθιση σε κρύο ή ζεστό νερό, συναισθηματικό στρες, πόνο… και σεξουαλική επαφή».

Πηγή: Forbes