Στην Αστυπάλαια μαζεύουν για ανακύκλωση τα εγκαταλελειμμένα οχήματα

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα αντικατάστασης και όλων των κυκλοφορούντων, συμβατικών οχημάτων, με ηλεκτρικά.
VW

Ένα από τα πλέον θλιβερά φαινόμενα, την ελληνικής υπαίθρου, αλλά και των αστικών κέντρων, είναι η εγκατάλειψη οχημάτων από τους ιδιοκτήτες, για διάφορους λόγους.

Η εγκατάλειψη των οχημάτων, σε κάθε περίπτωση, είναι ζημιογόνα για το περιβάλλον, καθώς ρυπαίνουν το έδαφος με τα υγρά των μπαταριών, των φρένων, τα λάδια του κινητήρα, ρυπαίνουν με τα μέταλλα που σκουριάζουν, αλλά και αισθητικά, προσβάλλουν το περιβάλλον.

Ορισμένοι δήμοι καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια συγκέντρωσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, ωστόσο σε κάποιες περιοχές, γίνεται επιτακτική η ανάγκη περισσυλογής αυτών των οχημάτων.

Για παράδειγμα στην Αστυπάλαια, που έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αντικατάστασης όλων των συμβατικών οχημάτων του νησιού, με αμιγώς ηλεκτρικά, υπόπ τον τίτλο «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί», ξεκινά μια σημαντική δράση αποκομιδής των πάνω από 50 εγκαταλελειμμένων οχημάτων που είναι διάσπαρτα στο νησί, ώστε να συνάδει το πρόγραμμα με τη νέα, πιο «πράσινη» και φιλική προς το περιβάλλον καθημερινότητα που διαμορφώνεται για κατοίκους και επισκέπτες της Αστυπάλαιας.

Με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή, εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων και την αρωγή της Kosmocar-Volkswagen, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα θα καταγραφούν, θα μεταφερθούν και θα συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένο χώρο. Στη συνέχεια, θα προωθηθούν δια θαλάσσης σε ειδική μονάδα διαχείρισης ανακύκλωσης στην Αττική. Έχουν προγραμματιστεί τρεις τέτοιες μεταφορές, που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου.

Επίσης, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την ανακύκλωση των υλικών, θα χρησιμοποιηθούν για την προμήθεια μίας πρέσας συμπίεσης ανακυκλώσιμων υλικών. Η μέθοδος αυτή θα συμβάλλει άμεσα στη δραστική μείωση του κόστους μεταφοράς πλαστικών απορριμμάτων και στο μέλλον τη μείωση του όγκου – άρα και το κόστος μεταφοράς – όλων των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνονται στο νησί.

Η δράση ανακύκλωση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων της Αστυπάλαιας, σε ένα πολύ όμορφο animated video https://youtu.be/GR_me0G8Ye0