Στο +38,8% κινούνται οι πωλήσεις νέων ΙΧ το 2023

Μεγάλη αύξηση τόσο στα καινούργια φορτηγά, ελαφρά και βαρέα, όσο και στα λεωφορεία.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Με τον Απρίλιο να «τρέχει» στο +10,3% στις ταξινομήσεις (αυτοκίνητα που έβγαλαν πινακίδες κυκλοφορίας) νέων ΙΧ, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς είναι εκρηκτικό.

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, είχαμε το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 44.014 ταξινομήσεις νέων ΙΧ, ήτοι +38,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022, ενώ με 3.818 νέα φορτηγά, η αύξηση ήταν 24,1% και με 77 λεωφορεία, στο +28,3%.

Το κοινό, ιδιώτες και εταιρείες, χρειάζεται να ανανεώσει τα αυτοκίνητά του, γεγονός που αποτυπώνεται στην αύξηση των πωλήσεων.

Επίσης, τα SUV – Crossover κατέχουν το 53,7% των πωλήσεων της αγοράς, ελαφρώς μικρότερο από πέρυσι, με τα supermini αμαξώματα να έχουν το 55,1% της αγοράς, τα μικρομεσαία το 29,5% και τα μικρά πόλης το 7,5%. Η τελευταία κατηγορία, που ήταν ανθηρή τα προηγούμενα χρόνια, φθίνει, καθώς τα μικρά αυτοκίνητα πόλης γίνονται, πλέον, αμιγώς ηλεκτρικά.

Εξάλλου, ως προς το καύσιμο, το πρώτο τετράμηνο έχουμε αύξηση των επαναφορτιζόμενων (BEV αμιγώς ηλεκτρικών και PHEV Plug-in hybrid) με 9,2% σύνολο, τα αμιγώς βενζίνης κατέχουν το 44,8%, τα πετρελαίου το 15,5%, τα υβριδικά το 27,7%, τα φυσικού αερίου (διπλού καυσίμου με βενζίνη) το 0,3% και τα υγραερίου (διπλού καυσίμου με βενζίνη), το 2,5%.

Στην Ευρώπη, η αύξηση των πωλήσεων (στο πρώτο τρίμηνο) είναι στο +17,3%, πολύ κάτω συγκριτικά με την Ελλάδα, όμως μη ξεχνάμε ότι στη χώρα μας οι πωλήσεις είχαν πέσει στο ναδίρ.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα