Στο φως νέα υπόθεση θανάτου αφροαμερικανού από ασφυξία - Αστυνομικοί του φόρεσαν σακούλα στο κεφάλι

Η αστυνομία λέει ότι του έβαλαν σακούλα για να μην τους φτύσει.
ASSOCIATED PRESS

Μια νέα υπόθεση αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ σε βάρος αφροαμερικανού ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Ο λόγος για τον θάνατο του 41χρονου Ντάνιελ Προυντ, που πέθανε από ασφυξία στα χέρια αστυνομικών στη Νέα Υόρκη. Οι αστυνομικού του είχαν βάλει μια σακούλα στο κεφάλι.

Ο θάνατός του έλαβε χώρα δύο μήνες πριν από τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ, αλλά τώρα έγινε γνωστός.

Ο 41χρονος είχε επισκεφθεί την οικογένειά του στις 23 Μαρτίου. Λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, βγήκε έξω από το σπίτι γυμνός και έτρεχε στον δρόμο. Ο αδερφός του κάλεσε την αστυνομία. «Πήρα την αστυνομία για να τον βοηθήσουν, όχι για να λιντσαριστεί», είπε αργότερα ο αδερφός του.

Υλικό από κάμερα ασφαλείας δείχνει τον 41χρονο χωρίς ρούχα ξαπλωμένο στο έδαφος και με τρεις αστυνομικούς να του κρατούν τα χέρια πίσω από την πλάτη.

Την ώρα της σύλληψης είναι άοπλος και δεν έφερε αντίσταση όταν οι αστυνομικοί του είπαν να πέσει στο έδαφος. «Βέβαια, βέβαια», ακούγεται να λέει.

Στη συνέχεια αναστατώνεται, κάποιες φορές βρίζει τους αστυνομικούς που βρίσκονται γύρω του και τους φτύνει, αλλά δεν κάνει κάποια σωματική κίνηση που να δείχνει ότι αντιστέκεται. Μετά λέει στους αστυνομικούς ότι έχει κορονοϊό και τότε του βάζουν μια σακούλα στο κεφάλι για να προστατευθούν. Το βίντεο δείχνει τον έναν αστυνομικό να βάζει τα δύο του χέρια στο κεφάλι του θύματος και να τον κρατάει κάθετα στο πεζοδρόμιο, ενώ παράλληλα ένας άλλος τοποθετεί το γόνατό του στην πλάτη του Ντάνιελ.

Λίγο αργότερα σταματά να κουνιέται, και ο ένας αστυνομικός λέει: «είναι κρύος». Οι γιατροί προσπαθούν να τον επαναφέρουν πριν τον μεταφέρουν με το ασθενοφόρο. Μπαίνει σε μηχανική υποστήριξη και μια εβδομάδα αργότερα, στις 30 Μαρτίου πεθαίνει.

Ο δικηγόρος της οικογένειας είπε ότι ο λόγος που η υπόθεση δεν δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα ήταν ότι χρειάστηκαν «μήνες» για να δοθούν τα βίντεο της αστυνομίας.

Σε δήλωση, ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε το θάνατο «τραγωδία» και είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικού δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με νεκροψία που έγινε, ο θάνατος του Προυντ ήταν ανθρωποκτονία που προκλήθηκε από «επιπλοκές από ασφυξία».

Η έκθεση ανέφερε επίσης το PCP, ένα ισχυρό παραισθησιογόνο φάρμακο, ως επιπλοκή.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Πηγή: BBC

Δημοφιλή