Νέο βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή της βίαιης σύλληψης του Τζορτζ Φλόιντ

Από κάμερα ενσωματωμένη στη στολή ενός εκ των αστυνομικών.

Νέο οπτικό υλικό από τη στιγμή της σύλληψης του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος έπεσε θύμα της αστυνομικής ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ πυροδοτώντας κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη, έφερε στη δημοσιότητα η Daily Mail.

Πρόκειται για εικόνες που κατέγραψε μια από τις κάμερες που έφεραν στη στολ’η τους οι - πρώην πλέον - αστυνομικοί της Μινεάπολης που τον συνέλαβαν.

Στο βίντεο - ντοκουμέντο διακρίνεται πανικόβλητος ο Φλόιντ να βιώνει άσχημες στιγμές στο πίσω μέρος του αστυνομικού οχήματος, λίγα λεπτά πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, λέγοντας, «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Λίγες στιγμές αργότερα, ο αξιωματικός Τόμας Λειν ακούγεται να ρωτά τον αξιωματικό Ντέρεκ Σόβιν μήπως πρέπει να γυρίσουν τον αναίσθητο Αφροαμερικανό άνδρα στο πλάι.

Η Daily Mail, με έδρα το Λονδίνο, δεν διευκρινίζει πώς εξασφάλισε το υλικό.

Πλάνα από τις αστυνομικές κάμερες κατατέθηκαν στο δικαστήριο στις 7 Ιουλίου, ως αποδεικτικά στοιχεία από την υπεράσπισή τους, που ζητά την απόρριψη των κατηγοριών εναντίον τους.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στον περιστατικό απολύθηκαν. Ο Σόβιν κατηγορείται για δολοφονία δεύτερου βαθμού. Οι τρεις άλλοι αξιωματικοί που εμπλέκονται στο θάνατο του Φλόιντ - οι Κουένγκ, Λέιν και Τάο - κατηγορούνται για συνέργεια δολοφονίας δεύτερου βαθμού και συνέργεια ανθρωποκτονίας δεύτερου βαθμού .

Ο Μπεν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένειας του Φλόιντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το βίντεο που διέρρευσε αποδεικνύει ότι ο Φλόιντ δεν αποτελούσε απειλή για τους αστυνομικούς.

«Οι αστυνομικοί τον πλησίασαν με όπλα, απλώς και μόνο επειδή ήταν μαύρος. Οπως δείχνει αυτό το βίντεο, δεν έθεσε ποτέ καμία απειλή. Οι αντιφάσεις των αξιωματικών συνεχίζονται. Αν δεν υπήρχαν τα βίντεο, ο κόσμος ίσως να μην γνώριζε ποτέ τα αδικήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του» τόνισε.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή