Γκρέτα Θάνμπεργκ στο Λονδίνο: «Ποτέ δεν είναι αργά για να παλέψουμε» για το περιβάλλον

Η ομάδα ακτιβιστών Extinction Rebellion σταματάει τις διαδηλώσεις.
TOLGA AKMEN via Getty Images

Η γνωστή 16χρονη ακτιβίστρια, Γκρέτα Θάνμπεργκ, μιλώντας στους οπαδούς της οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος Extinction Rebellion, στο Λονδίνο την Κυριακή, έστειλε το πιο δυνατό μήνυμα όταν είπε: « Δεν είναι ποτέ αργά».

Ανεβαίνοντας στη σκηνή, που είχε στηθεί στην αψίδα της Μάρμπλ Αρτς, η Γκρέτα Θάνμπεργκ μίλησε μπροστά σε εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες, έκανε το συναίσθημά της έκφραση και μοιράστηκε τις αγωνίες μίας εφήβου για τις κλιματικές αλλαγές και την επιρροή τους στον πλανήτη μας.

«Τίποτα δεν έχει γίνει για να σταματήσει η οικολογική και κλιματολογική κρίση, παρά τα όμορφα λόγια και τις υποσχέσεις. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν και κυρίως έχουν αγνοηθεί για δεκαετίες. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για τον πλανήτη μας, για ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τα παιδιά μας όσο και για τα εγγόνια μας», δήλωσε η 16χρονη Γκρέτα Θάνμπεργκ.

Απαντώντας λίγο αργότερα σε ερώτηση του Association Press, σχετικά με το πως βλέπει το μέλλον, έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι τώρα άρχισαν να δίνουν σημασία στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον, ύστερα από τις πρόσφατες διαδηλώσεις στο κέντρο του Λονδίνου.

«Ποτέ δεν είναι αργά. Η μάχη μόλις ξεκίνησε. Είναι μόνο η αρχή. Δεν έχει σημασία πως νιώθεις για το πρόβλημα. Δεν έχει σημασία αν σε απασχολεί. Δεν έχει σημασία αν φοβάσαι ή αν ελπίζεις. Σημασία έχει να κάνεις κάτι γι′ αυτό. Ολα εξαρτώνται από εμάς. Μπορούμε ακόμα να τα καταφέρουμε!», ήταν η απάντηση της.

Η έφηβη από την Σουηδία, ταξίδεψε στο Λονδίνο με τραίνο και στόχος της είναι να παραμείνει μέχρι την Τρίτη το απόγευμα. Το πρόγραμμα της, σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της HuffPost UK, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, την αρχηγό των Πράσινων, Κάρολιν Λούκας ενώ θα μιλήσει και στα μέλη του κοινοβουλίου.

Αγνωστο παραμένει ακόμα αν και κατά πόσο θα υπάρξει συνάντηση με την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σε διαπραγματεύσεις με τον Δήμαρχο του Λονδίνου η Extinction Rebellion

Οσο για την οργάνωση Extinction Rebellion, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε τον κόσμο πως, σταματάει τις διαδηλώσεις και θα προσεγγίσει από εδώ και πέρα το θέμα, μέσω διαπραγματεύσεων.

Σκοπός τους είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τον Δήμαρχο του Λονδίνου και την Μητροπολιτική Αστυνομία, ούτως ώστε να επέλθει συμφωνία σχετικά με το σημεία εκείνα στο οποία θα μπορούν οι διαδηλωτές να παραμείνουν.

Τα μέλη της Extinction Rebellion, προτίθενται να σταματήσουν να αναστατώνουν την πρωτεύουσα στο σύνολο της, με αντάλλαγμα, την άμεση εφαρμογή, από τον Δήμαρχο Σαντίκ Καν, της Διακήρυξης του Κλίματος και της Οικολογικής Ενέργειας καθώς και την δημιουργία της Συνέλευσης Πολιτών του Λονδίνου, μίας πολιτικής ομάδας εργασίας, για την προώθηση δημόσιων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που συνεχίζονταν στο κέντρο του Λονδίνου επί 7 μέρες, συνελήφθησαν 1000 άτομα. Στα 40 από αυτά απαγγέλθηκαν κατηγορίες, με την Σκότλαντ Γιάρντ να την χαρακτηρίζει, «μία επιχείρηση χωρίς προηγούμενο».

Πηγή: HuffPost UK

Δημοφιλή