Συναγερμός: Οι παραλίες της Χαβάης απειλούνται με εξαφάνιση

Το ύψος των ωκεανών θα αυξηθεί κατά περίπου ένα μέτρο.
voshadhi via Getty Images

Η πασίγνωστη παραλία Γουαϊκίκι στην Χαβάη είναι πιθανό, πολύ σύντομα, να καλυφθεί από την θάλασσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις, η πρωτεύουσα της Χαβάη, η Χονολούλου, θα έρθει άμεσα αντιμέτωπη με πλημμύρες στα επόμενα 15 με 20 χρόνια, με τις αρχές να ανησυχούν και να ετοιμάζονται να ζητήσουν από τους νομοθέτες να επενδύσουν εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα που θα προστατεύσουν την πόλη από παλιρροϊκές πλημμύρες, με τις κατασκευές να περιορίζονται σημαντικά στην παράκτια ζώνη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πως το ύψος του νερού έχει ανέβει σημαντικά και κατά την διάρκεια παλίρροιας οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια εξαφανίζονται με τους διαδραστικούς χάρτες να κάνουν λόγο για σοβαρότατα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στο σύνολο της η Χαβάη με εκτενής πλημμύρες, παράκτια διάβρωση και κυρίως απώλεια υποδομών.

Σενάριο ιδιαίτερα τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για ένα νησί που η βαριά του βιομηχανία είναι ο τουρισμός, ο οποίος βασίζεται, στο μεγαλύτερο του μέρος, στις παραλίες που διαθέτει.

Ο Δημοκρατικός Κρις Λι, εκπρόσωπος της πολιτείας της Χαβάι στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι, «τα τελευταία στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά και η ταχύτητα με την οποία αυξάνεται η επιφάνεια της θάλασσας είναι μεγαλύτερη απ′ ότι μπορούσαμε ποτέ να περιμένουμε».

Μάλιστα ξεκαθαρίζει πως παρά το γεγονός πως η Χαβάη δεν είναι από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους τυφώνες, αυτό με την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη πρόκειται να αλλάξει, με το νησί να έρχεται αντιμέτωπο με σφοδρότατα καιρικά φαινόμενα ικανά να δημιουργήσουν ζημιές τεράστιου οικονομικού κόστους.

Οι έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με την αμερικάνικη έκδοση της HuffPost US, αναφέρουν πως το ύψος των ωκεανών θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του αιώνα στο ένα μέτρο περίπου (0.9) και προβλέπουν πως 6.000 κτήρια και 20.000 άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν χρόνιες πλημμύρες. Την ίδια ώρα πολλά χιλιόμετρα δρόμων, υποδομές κοινής ωφέλειας αλλά και παραλίες θα εξαφανιστούν, με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Με την έρευνα να επανεξετάζεται τον Σεπτέμβριο του 2018 και νέα στοιχεία να την συμπληρώνουν, το πόρισμα έρχεται να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αναφέρει πως, οι προηγούμενες προβλέψεις για πλημμυρισμένες περιοχές είχαν υποτιμηθεί κατά 35% με 45%.

Η υπεύθυνη της μελέτης, ερευνήτρια Τίφανη Αντερσον από το Πανεπιστήμιο της Χαβάη μιλώντας για τα αποτελέσματα της δουλειάς της ξεκαθαρίζει πως, «περιμέναμε εδώ και καιρό να έχουμε διάβρωση των ακτών και πλημμύρες αλλά όχι σε τέτοιο μεγάλο βαθμό».

Πηγή: HuffPost US

Δημοφιλή