Στον οργιώδη, ερωτικό, βαθιά ανθρώπινο κόσμο του ζωγράφου Νίκου Κυριακόπουλου

«Ο καθένας θα βρει εκεί μέσα κάτι δικό του, ανάλογα με τη στάση μπροστά στη ζωή και τις παραστάσεις του», όπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.
Νίκος Κυριακόπουλος, Dive bar, λαδοπαστέλ σε χαρτί, 35εκ x 50εκ
Νίκος Κυριακόπουλος, Dive bar, λαδοπαστέλ σε χαρτί, 35εκ x 50εκ

Ένας κόσμος χαοτικός, οργιώδης, ερωτικός και σκανταλιάρικος μα πρωτίστως βαθιά ανθρώπινος, όπου συνυπάρχουν μεγάλοι ζωγράφοι από την Ιστορία της Τέχνης με κυρίαρχη φιγούρα αυτή του Λοτρέκ, ζευγάρια που ερωτοτροπούν, conquistadors, Κένταυροι, λουόμενοι, θαμώνες των Αμερικανικών dive bars, ο Δον Κιχώτης.

Περίπου τετρακόσια έργα, συγκομιδή της εργασίας του ζωγράφου Νίκου Κυριακόπουλου τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσιάζονται από την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στον χώρο «16 Φωκίωνος Νέγρη», υπό την μορφή μιας εγκατάστασης που προσομοιάζει σε ένα γιγάντιο τετράδιο σχεδίων.

Κοινός άξονας των έργων της έκθεσης «The Drawing Project - Works On Paper - Complete Series» δεν είναι άλλος παρά το σχέδιο ως αυτοτελές μέσο έκφρασης.

Ο Κυριακόπουλος συνειδητά επιλέγει τα πλέον απλά υλικά, μολύβια, μελάνια, λαδοπαστέλ και την επιφάνεια του χαρτιού, προτείνοντας ζωγραφικές εικόνες λιτές και απέριττες, μένοντας μακριά από κάθε καλολογική επίδειξη.

Νίκος Κυριακόπουλος, Paribaba, νερομπογιά σε χαρτί, 24εκ x 32εκ
Νίκος Κυριακόπουλος, Paribaba, νερομπογιά σε χαρτί, 24εκ x 32εκ
Νίκος Κυριακόπουλος, Ο Έρωτας, ο Lautrec και η Χορεύτρια, μελάνι και κολάζ σε χαρτί, 35εκ x 50εκ.
Νίκος Κυριακόπουλος, Ο Έρωτας, ο Lautrec και η Χορεύτρια, μελάνι και κολάζ σε χαρτί, 35εκ x 50εκ.

Ο ιστορικός Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, μεταξύ άλλων, σημειώνει για το έργο του: «Οι φιγούρες του Νίκου Κυριακόπουλου έχουν μια ζωντάνια, μια αμεσότητα αίσθησης, διατηρούν μια συγκίνηση από τον άνθρωπο που είναι και ο θεματογραφικός πυρήνας της έκθεσης. Ειδικά στα έργα που απεικονίζεται ο ζωγράφος μπροστά στο μοντέλο, μεταγράφει το δικό του ψυχικό κλίμα· ένα κλείσιμο του ματιού στην ιστορία της τέχνης, όπου ο δημιουργός και το αντικείμενο του πόθου, μπολιάζονται με μια βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση η οποία μπορεί να συγκριθεί με το ερωτικό πάθος. Ο κόσμος του Ν.Κ είναι ένας κόσμος πραγματικός, ακόμη κι όταν πηγαίνει πίσω στο χρόνο, σάρκινος. Δεν γνωρίζει την πολυτέλεια της μοναξιάς, μα ούτε και τις άδειες ώρες της πλήξης και της ονειροπόλησης. Ο κόσμος του είν′ αυτός που γνωρίζουμε το πρωί στην παραλία, το βράδυ στο μπαρ, ένας κόσμος σε κοινωνία.

Η σύνθεσή του, το χρώμα του, η φιγούρα του, είναι αίσθηση, όπως κι αυτή η αμεσότητα στο αίσθημα είναι που καταξιώνει τα ζωγραφικά του στοιχεία. Ο Κυριακόπουλος έχει αυτό το ιδιαίτερο: κάνει γνήσια ζωγραφική που σε συγκινεί απλά και αβίαστα, χωρίς ν′ απαιτεί πολύπλοκους αναβαθμούς μύησης. Ο καθένας θα βρει εκεί μέσα κάτι δικό του, ανάλογα με τη στάση μπροστά στη ζωή και τις παραστάσεις του. Μα θα βρει οπωσδήποτε κάτι. Κι αυτό είναι μεγάλη περιουσία για τον καλλιτέχνη, μα και συνολικά για το προχώρημα της ζωγραφικής στον τόπο».

Info

Ατομική έκθεση Νίκου Κυριακόπουλου

«The Drawing Project - Works On Paper - Complete Series»

Εγκαίνια: Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, στις 18.00 - 21.00

Διάρκεια έκθεσης: Έως 30 Δεκεμβρίου 2022.

Ωράριο λειτουργίας:

Τετάρτη - Παρασκευή 16:00 – 20:00

Σάββατο 12:00 – 17:00

Κλειστά 24, 25, 26 Δεκεμβρίου

Είσοδος ελεύθερη.

Δημοφιλή