ΔΙΕΘΝΕΣ
28/04/2020 10:40 EEST | Updated 28/04/2020 14:48 EEST

Τα δύο από τα συνολικά τρία εκατομμύρια ασθενών με κορονοϊό δεν έχουν ακόμη αναρρώσει

Περισσότεροι από 56.000 άνθρωποι μάλιστα είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση ενώ περισσότεροι από 920.000 κέρδισαν τη μάχη.

Noam Galai via Getty Images
Νέα Υόρκη

Στα σχεδόν 2.000.000 ανέρχονται σήμερα οι ασθενείς που έχει επιβεβαιωθεί πως νοσούν λόγω κορονοϊού και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη τους κατά της είτε παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα είτε η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται σοβαρή ή και κρίσιμη. Πρακτικά, τέσσερις μήνες μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Κίνα, ένας 2 στους 3 καταγεγραμμένους ασθενείς συνεχίζει να νοσεί, αφού ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 3.000.000. 

Αναλυτικότερα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.081.497 και των νεκρών σε 212.337. Ο δε αριθμός των αθρώπων που έχουν αναρρώσει φτάνει τους 931.848 και ο αριθμός των ανοιχτών υποθέσεων ασθενών ανέρχεται σε 1.937.212 εκ των οποίων ένα 3% (56.255) είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. 

Η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει - Εντονη ανησυχία για τα παιδιά

Κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε από κρέας; Προβλήματα σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Καναδά προκαλούν ανησυχία για παγκόσμιες ελλείψεις  

 

GIORGOS MOUTAFIS/REUTERS
Νοσοκομείο "Σωτηρία", Ελλάδα.

 

ΗΠΑ - 56.803 νεκροί, 1.010.507 ασθενείς

Και επισήμως οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το 1εκατ. επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ενώ το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των νεκρών παρουσίασε και πάλι αύξηση φθάνοντας τους 1.384 ενώ μείωση καταγράφηκε στον αριθμό των ασθενών καθώς αναφέρθηκαν 23. 196 νέες περιπτώσεις. 

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερωθεί επανειλημμένα από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για τους κινδύνους της επιδημίας του κορονοϊού ήδη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ανέφερε σε άρθρο της χθες Δευτέρα η εφημερίδα Washington Post. Οι προειδοποιήσεις αυτές, περισσότερες από δώδεκα συνολικά, περιλαμβάνονταν στα απόρρητα έγγραφα που παραδίδουν καθημερινά προς ενημέρωση στον Αμερικανό πρόεδρο οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας. Ο ίδιος ο Τραμπ όμως υποβάθμιζε την επιδημία. Μάλιστα τον Ιανουάριο είχε δηλώσει ότι η εξάπλωση του ιού είναι “υπό έλεγχο”, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα μειώνονται καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και η ζέστη. “Μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα θα μειωθούν σχεδόν στο μηδέν”, είχε πει στις 26 Φεβρουαρίου. Η Washington Post επικαλείται ως πηγές της, χωρις να τους κατονομάζει, νυν και πρώην μέλη της κυβέρνησης.

  • Ο Τραμπ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να απαιτήσει από το Πεκίνο να καταβάλλει δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις για τη ζημία που προκαλεί στις ΗΠΑ η πανδημία του κορονοϊού. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι» που η Κίνα μπορεί να «λογοδοτήσει, διεξάγουμε πολύ σοβαρή έρευνα» για το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Τραμπ. Επίσης δήλωσε πως θα ήθελε να δει τα σχολεία να ανοίγουν έστω και για ένα μικρό διάστημα πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς ενώ υποστήριξε πως ουδέποτε εξέτασε το ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Επίσης δήλωσε πως ”δεν μπορεί να φανταστεί για ποιο λόγο” έχουν αυξηθεί οι κλήσεις που γίνονται σε γραμμές βοήθειας σχετικά με τις ενέσεις με απολυμαντικά για την αντιμετώπιση του ιού!

  • Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις τάξεις του πληρώματος του USS Theodore Roosevelt έφθασε τα 969 ενώ το σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Από τα μέλη του πληρώματος  14 έχουν αναρρώσει ενώ η όλη υπόθεση μετατράπηκε μείζον πολιτικό θέμα αφού αποκαλύφθηκε πως ο κυβερνήτης του ζητούσε με επείγουσα επιστολή του βοήθεια και ”αποζημιώθηκε” με την απαλλαγή από τα καθήκοντά του. 

Δεν άντεξε μακριά από τις κάμερες: Ο Τραμπ άλλαξε και πάλι γνώμη για τις συνεντεύξεις Τύπου για τον κορονοϊό

ΗΠΑ: Αμερικανικές πολιτείες «ξανανοίγουν» κόντρα στις προειδοποιήσεις των ειδικών υγείας

Cindy Ord via Getty Images
"Έχετε ελπίδα", Νέα Υόρκη

 

Ισπανία- 23.822 νεκροί, 232.128 ασθενείς

Παραμένει η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (πάντα μετά τις ΗΠΑ) ενώ και τη Δευτέρα ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών κινήθηκε στα  ίδια, σαφώς πιο μειωμένα επίπεδα των τελευταίων ημερών και αναφέρθηκαν 2.793 νέοι ασθενείς και 331 νεκροί. Σήμερα μέχρι στιγμής η χώρα έχει ανακοινώσει ακόμη 2.706 και 301 αντίστοιχα. 

Ιταλία - 26.977 νεκροί, 199.414 ασθενείς

Η Ιταλία πάλι παραμένει η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών (επίσης μετά τις ΗΠΑ) ενώ σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει και αυτή τα 200.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε επιπλέον 1.739 νέους ασθενείς - καταγράφοντας μείωση- και 333 νέους θανάτους. 

Εως και 60% περισσότεροι μπορεί να είναι παγκοσμίως οι νεκροί από τον κορονοϊό

’Ερευνα: Ο κορονοϊός δεν φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του σπέρματος

SOPA Images via Getty Images
Μάλαγα, Ισπανία

 

Γαλλία - 23.293 νεκροί, 165.842 ασθενείς

Σημαντική αύξηση και πάλι τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και των θανάτων κατέγραψε η Γαλλία τη Δευτέρα με 3.742 και 437 αντίστοιχα ενώ ήταν η χώρα που μετά τις ΗΠΑ ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό νεκρών σε μία ημέρα. 

  • Γάλλοι ερευνητές έθεσαν σε λειτουργία ένα φωνητικό προσωπικό ψηφιακό βοηθό που, χάρη στην ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη του, μπορεί να βοηθήσει όσους καλούν μία τηλεφωνική γραμμή και αναφέρουν πιθανά συμπτώματα Covid-19. Ο «έξυπνος» βοηθός με τη γυναικεία φωνή, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που ακούει και αξιολογεί άμεσα, καθώς και τα πιθανά υποκείμενα νοσήματα, κατευθύνει τους καλούντες είτε στα επείγοντα είτε σε κάποιο ειδικό γιατρό.  

Crash test μεταξύ αυτοσχέδιας και χειρουργικής μάσκας

Γερμανία - 6.126 νεκροί, 158.758 ασθενείς

Νέα μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση συνεπής με την γενικότερη τάση που καταγράφεται (με τις αναμενόμενες αυξομειώσεις) από τις 8 Απριλίου. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 988 νέοι ασθενείς ενώ υπήρξε αύξηση το αριθμού των νεκρών σε 150. 

  • «Φέτος δεν θα μπορέσει κανείς να κάνει διακοπές όπως τις ήξερε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να άρει σύντομα την ταξιδιωτική οδηγία που τέθηκε σε ισχύ από τον Μάρτιο και αφορά όλες τις χώρες του κόσμου. Το προσεχές διάστημα, όπως είπε, θα εξεταστεί, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους, το ενδεχόμενο το ζήτημα των ταξιδιωτικών περιορισμών να απαιτεί συνολική ευρωπαϊκή λύση τονίζοντας πως τώρα η κάθε χώρα είναι σε διαφορετικά φάση των μέτρων. Εξήγησε ότι το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν συνομιλίες τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και απευθείας με τις χώρες - προορισμούς των γερμανών τουριστών. Βασικό κριτήριο για οποιαδήποτε απόφαση θα είναι, ανέφερε, η κατάσταση στις ίδιες τις χώρες, το εάν π.χ. θα υπάρχουν ανοιχτές παραλίες ή το εάν θα λειτουργούν οι συγκοινωνίες.

Ο Γερμανός «Τσιόδρας» δέχεται απειλές κατά της ζωής του

picture alliance via Getty Images
Τηρείται τις αποστάσεις, Γερμανία

 

Ηνωμένο Βασίλειο - 21.092 νεκροί, 157.149 ασθενείς

Αν και με σχεδόν ίδιο αριθμό κρουσμάτων με τη Γερμανία ο αριθμός των νεκρών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τρεις και πλέον φορές υψηλότερος ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός στο ίδιο επίπεδο τις τελευταίες ημέρες. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν ακόμη 4.309 νέοι ασθενείς ενώ μειωμένος στους 360 ήταν ο αριθμός των νεκρών. 

Ανησυχία στην Βρετανία: Περισσότερα παιδιά στην εντατική με σύνδρομο που σχετίζεται με τον κορονοϊό

Τουρκία - 2.900 νεκροί, 112.261 ασθενείς

Νέα μείωση σε αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων εμφανίζουν τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρές τη Δευτέρα, αφού ανήλθαν σε 2.31 και 95 αντίστοιχα. 

Ερντογάν: «Η Τουρκία καλύτερη σε όλη την Ευρώπη από άποψη θνησιμότητας»

ASSOCIATED PRESS
Κωνσταντινούπολη

 

Ιράν - 5.877 νεκροί, 92.584 ασθενείς

Σταθερή η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων όσο και των νεκρών, τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα. Σήμερα η χώρα κατέγραψε 1.112 νέα κρούσματα, αριθμός σχετικά αυξημένος και ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε σε 71.  

Ρωσία - 867 νεκροί, 93.558 ασθενείς

Ήταν και πάλι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων τη Δευτέρα (πάντα με τις ΗΠΑ) ενώ σήμερα ανακοίνωσε ακόμη 6.411 και 73 θανάτους, που είναι και αριθμοί ρεκόρ για τη χώρα μέχρι σήμερα.

Βραζιλία - 4.603 νεκροί, 67.446 ασθενείς

Χωρίς μεγάλες αλλαγές στο αριθμό των νέων κρουσμάτων και των θανάτων η Βραζιλία ανέφερε 945 και 60 αντίστοιχα. 

Η Βραζιλία κινδυνεύει να γίνει το επόμενο επίκεντρο της πανδημίας

Η γυναίκα που ευθύνεται για την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους

 

Yuri Smityuk via Getty Images
Μέλος του υγειονομικού προσωπικού σε νοσοκομείο του Βλαδιβοστόκ, Ρωσία

 

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Κίνα: Ανακοίνωσε έξι νέα κρούσματα -εκ των οποίων τα τρία εισαγόμενα- με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 82.836. Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.633 νεκρούς, κατά τα επίσημα δεδομένα. Εντοπίστηκαν επίσης 40 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων. 

ASSOCIATED PRESS
Παραλία Μπόντι στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας

 

Αίγυπτος:  Ο πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι αποφάσισε να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες  η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί «λόγω των επικίνδυνων συνθηκών ασφάλειας και υγείας» στη χώρα, όπως καταγράφηκε χθες στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης. «Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους από την τρομοκρατία, να διατηρήσουν την ασφάλεια σε όλα τα μέρη της χώρας, να προστατεύσουν τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία και να σώσουν τις ζωές των πολιτών», αναφέρει το κείμενο της απόφασης, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αιγυπτιακό Τύπο.

Αυστραλία:  Η Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας θα προχωρήσει στη χαλάρωση ορισμένων περιορισμών στις μετακινήσεις, καθώς οι παραλίες άνοιξαν και πάλι εν μέσω ελπίδων ότι η εφαρμογή μιας πολιτικής ευρείας διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ θα βοηθήσει στη διατήρηση της μείωσης των νέων περιστατικών μόλυνσης από τον κορονοϊό. Η Παραλία Μποντάι, αλλά και δύο άλλες παραλίες κοντά στο Σίδνεϊ επαναλειτουργούν από σήμερα για τους κατοίκους της περιοχής, αφού είχαν κλείσει πριν από έναν μήνα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που πήγαιναν εκεί παραβιάζοντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. 

Αυστρία:  Λήγουν από την ερχόμενη Παρασκευή 1η Μαίου στην Αυστρία οι ”περιορισμοί εξόδου”, αλλά παραμένει ο κανόνας της διατήρησης απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των ατόμων, ενώ θα είναι δυνατή η συγκέντρωση έως και δέκα ατόμων σε δημόσιο χώρο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα στη Βιέννη οι υπουργοί Υγείας Ρούντολφ ’Ανσομπερ και Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ. Η χαλάρωση γίνεται βάσει της μείωσης του αριθμού των λοιμώξεων, καθώς για πρώτη φορά ο αριθμός αναπαραγωγής (RO) ήταν κάτω από 0,6 (δηλαδή 0,59), ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος επαίνεσε τον πληθυσμό που με την στάση του συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη. Όμως, όπως σημείωσε, η κατάσταση εξακολουθεί να εξαρτάται από τον καθένα, ”δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμα”, ενώ τα μέτρα αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη και ”μπορούμε να πούμε να σταματήσουμε ανά πάσα στιγμή”.