Τα επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες απώλειες σε θέσεις εργασίας έως το 2031

16 από τις 20 δουλειές με τις μεγαλύτερες απώλειες θα 'ναι από 3 επαγγελματικές ομάδες. Σταδιακά μάλλον θα εξαφανισθούν όπως τα "ανθρώπινα ξυπνητήρια" και οι "άνθρωποι υπολογιστές"
fotostorm via Getty Images

Πολύ πριν από την εμφάνιση του ChatGPT και άλλων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που απειλούν θέσεις εργασίας, οι τεχνολογικές εξελίξεις ήδη άλλαζαν τον τρόπο παραγωγής εργασίας των ανθρώπων, οδηγώντας ορισμένα επαγγέλματα και ειδικότητες σε εξαφάνιση ενώ παράλληλα εμφανίστηκαν νέα.

Κάποτε οι άνθρωποι συνήθιζαν να λειτουργούν ως ”ζωντανά ξυπνητήρια” αφού όταν δεν υπήρχαν άλλα μέσα αφύπνισης κάποιοι έπρεπε να ξυπνήσουν τους εργάτες για να πάνε να πιάσουν δουλειά στα εργοστάσια. Στην βιομηχανική Αγγλία οι “knocker uppers”, όπως αποκαλούσαν εκείνους που έκαναν αυτή τη δουλειά, περπατούσαν στα στενά των εργατουπόλεων και με ένα μακρύ ραβδί χτυπούσαν τις πόρτες των εργαζομένων για να τους ξυπνήσουν.

Υπήρχαν επίσης ”άνθρωποι υπολογιστές” πολύ πριν την ανακάλυψη των υπολογιστών που όλοι πλέον διαθέτουμε και χειριζόμαστε. Ήταν άτομα που εκτελούσαν μαθηματικούς υπολογισμούς, μια υπηρεσία που δεν απαιτείται πλέον σήμερα.

Ποιες δουλειές μπορεί λοιπόν να είναι οι επόμενες που εξαφανιστούν και θα μαθαίνουμε πλέον για αυτές από βιβλία;

Η αμερικανική Υπηρεσίας Στατιστικής της Εργασίας δημοσίευσε μια έκθεση πέρυσι σχετικά με τα επίπεδα απασχόλησης το 2031 αποκαλύπτοντας ποιες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν περισσότερο από την αυτοματοποίηση ή άλλες τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές.

Βάσει αυτής, σε τρεις επαγγελματικές ομάδες – επαγγέλματα γραφείου και διοικητικής υποστήριξης, επαγγέλματα παραγωγής και πωλήσεων και συναφή επαγγέλματα – αναμένεται να καταγραφεί μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας.

Τα 16 από τα 20 επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες αναμενόμενες μειώσεις στα επίπεδα απασχόλησης έως το 2031 προέρχονται από αυτές τις τρεις ομάδες.

Infographic: Services No Longer Required: The Fastest-Shrinking Jobs | Statista You will find more infographics at Statista

Όπως φαίνεται και στο γράφημα του Statista που ακολουθεί οι ταμίες, οι οποίοι κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από μηχανήματα αυτοεξυπηρέτησης, αναμένεται να πληγούν περσότερο με απώλεια περίπου 335.000 θέσεων εργασίας το 2031 σε σχέση με το 2021.

Άλλες θέσεις εργασίας ψηλά στη λίστα είναι γραμματείς (207.000 θέσεις εργασίας), υπάλληλοι γραφείου (σχεδόν 131.000) και εκπρόσωποι εξυπηρέτησης πελατών (105.000 θέσεις εργασίας). Περισσότερες δηλαδή από 443.000 θέσεις εργασίας μόνο από αυτά τα επαγγέλματα θα χαθούν έως το 2031.

Και ακολουθούν με απώλειες θέσεων εργασίας που κυμαίνονται από 96.400 έως 69.100 σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την συναρμολόγηση, διάφορες κατασκευές, προϊστάμενοι εργαζόμενων στην λιανική πώληση, απασχολούμενοι στον τομέα της λογιστικής, μάγειρες σε εστιατόρια fast food.

Άλλα επαγγέλματα αρκετά ψηλά στην λίστα είναι οι δακτυλογράφοι, επεξεργαστές κειμένου κ.α.

Και φυσικά, αν και τα στοιχεία αυτά αφορούν την αμερικανική αγορά εργασίας, δεδομένης της διάχυσης της τεχνολογίας και των παγκόσμιων τάσεων που σχετίζονται με τις αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και απασχόλησης, αυτά τα επαγγέλματα αναμένεται πληγούν σταδιακά σε όλες τις χώρες της Δύσης και σε πολλές της Ασίας.

Δημοφιλή