Τα νησιά που έκλεισαν «λόγω επισκευής»

Παρά τον αυξανόμενο τουρισμό, αποφασίστηκε να κλείσουν μέρη των νησιών και να επισκευαστούν από τουρίστες – εθελοντές.
miroslav_1 via Getty Images

Το πρώτο πράγμα που ανακαλύπτει κανείς για αυτά τα νησιά, που βρίσκονται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στην Σκωτία, την Νορβηγία και την Ισλανδία, είναι ο καιρός.

Οι τρομακτικοί δυνατοί άνεμοι «καλωσορίζουν» τα αεροπλάνα που καταφθάνουν στο γραφικό αεροδρόμιο του Βάγκαρ, στο τρίτο μεγαλύτερο νησί των νήσων Φερόε.

Όταν οι αρχές των νησιών δήλωσαν ότι έκλειναν 11 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για δύο μέρες τον περασμένο μήνα, σκέφτηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια εθελοντών για τις επισκευές.

Reuters

«Κλειστά λόγω συντήρησης, ανοιχτά για εθελοντισμό», ανέφεραν στο σχετικό βίντεο.

Μετά από χιλιάδες αιτήσεις, επιλέχθηκαν 100 άτομα. Οι ηλικίες τους ποικίλουν, από 18 έως και 75 ετών, ταξίδεψαν από 25 χώρες στα νησιά Φερόε.

House Beautiful

Αυτοί οι «τουρίστες-εθελοντές» συμφώνησαν να καλύψουν μόνοι τους τα αεροπορικά εισιτήρια και να εργαστούν για δύο ημέρες σε επιλεγμένες τοποθεσίες των νησιών. Σε αντάλλαγμα, τους κάλυπταν το φαγητό και τη διαμονή τους.

Reuters

Κατά την άφιξή τους, χωρίστηκαν σε ομάδες (που κατηγοριοποιήθηκαν με χρώματα) και εργάστηκαν μαζί με τους ντόπιους σε διάφορα σημεία από όλα τα 18 νησιά.

Reuters

Η καφέ ομάδα πήγε στην πιο σημαντική ιστορικά περιοχή των νήσων, στο χωριό Kirkjubour, το οποίο κατοικείται από περίπου 50 άτομα, στο μεγαλύτερο νησί Στρέιμοϊ. Κανείς από τους εθελοντές δεν ήξεραν τι θα κάνουν εκεί. Τελικά τους περίμενε ένα πέτρινο μονοπάτι, μήκους 7 χιλιομέτρων, που έχριζε επισκευής.

Reuters

Η επισκευή του απαιτούσε να κουβαλήσουν και τεράστιες πέτρες, και μέχρι το τέλος της ημέρας οι εθελοντές, εξουθενωμένοι , ανακάλυπταν τον πόνο σε μύες που δεν ήξεραν ότι υπάρχουν. Όμως ήταν ικανοποιημένοι που έβαλαν και εκείνοι το λιθαράκι τους –στην κυριολεξία- για να φτιαχτεί ξανά αυτό το μονοπάτι.

Η πράσινη ομάδα ήταν σε διπλανό νησί, το Σαντόι. Αυτοί έπρεπε να επιδιορθώσουν και εδώ ένα παλιό μονοπάτι, να φτιάξουν φράχτες και σκαλιά όπου χρειαζόταν.

Reuters

Άλλες ομάδες εθελοντών είναι απασχολημένες σε μια σειρά έργων, όπως η κατασκευή ειδικών θέσεων για να απολαμβάνουν οι τουρίστες τη θέα, χωρίς να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον και τα άγρια πτηνά.

House Beautiful

Γιατί στόχος των νησιών Φερόε είναι να διατηρήσουν τον τουρισμό τους, χωρίς να αλλοιωθεί η παραδοσιακή εικόνα των νησιών.

Reuters

Το επόμενο κάλεσμα για επισκευές έχει ανακοινωθεί για το 2020 (για όποιον ενδιαφέρεται).

Reuters
Reuters
Getty Commercial
Reuters
Posnov via Getty Images
© Marco Bottigelli via Getty Images
Janne Kahila via Getty Images

Πηγή: BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα