Τα πέντε χαρακτηριστικότερα σημάδια ότι έχουμε υποστεί μίνι εγκεφαλικό - και δεν το γνωρίζουμε

Σχεδόν 1 στα 5 άτομα που υποψιάζονται ένα μικρό εγκεφαλικό θα έχουν ένα πλήρες εγκεφαλικό εντός 90 ημερών. Εδώ είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε.
.
Fiordaliso via Getty Images
.

Συχνά, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αυτό που συνήθως ονομάζεται «μίνι εγκεφαλικό» ή «προειδοποιητικό εγκεφαλικό επεισόδιο» πριν βιώσουν ένα επόμενο εγκεφαλικό. Κλινικά, αυτό είναι γνωστό ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (Transient Ischemic Attack, TIA).

Ορισμένοι ειδικοί διαφωνούν με αυτή τη φράση, κυρίως επειδή ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο είναι εξίσου σοβαρό με ένα εγκεφαλικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, σχεδόν 1 στους 5 ανθρώπους που υποπτεύονται ότι έχουν παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο θα υποστούν εγκεφαλικό εντός 90 ημερών.

«Τα συμπτώματα του παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου είναι συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου που γενικά διαρκούν λίγα λεπτά λόγω διακοπής της παροχής αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου», δηλώνει ο δρ Λάρι Γκόλντσταϊν, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του Κεντάκι.

Ενώ ο παραδοσιακός ορισμός των συμπτωμάτων αναφέρει ότι υποχωρούν μέσα σε 24 ώρες, η πλειονότητά τους είναι σύντομα και διαρκούν λιγότερο από μία ώρα, είπε.

Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου και τι πρέπει να κάνετε εάν παρουσιαστούν:

Δυσκολία στην ισορροπία και αδυναμία

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια του παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου είναι η δυσκολία στην ισορροπία και η αδυναμία. Συνήθως αυτό μπορεί να συμβεί στη μία πλευρά του σώματός μας, λέει ο δρ Χάρντικ Αμίν, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και ιατρικών εγκεφαλικών επεισοδίων στο Νοσοκομείο Yale New Haven.

Απώλεια όρασης

Τα άτομα μπορεί επίσης να εμφανίσουν «απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια ή διπλωπία», λέει ο δρ Γκόλντσταϊν (Η διπλωπία, κοινώς γνωστή ως διπλή όραση, είναι η ταυτόχρονη αντίληψη δύο εικόνων ενός αντικειμένου που μπορεί να μετακινούνται οριζόντια, κάθετα, διαγώνια - δηλαδή, τόσο κάθετα όσο και οριζόντια -, ή περιστροφικά σε σχέση με κάθε άλλη).

Πρόσωπο που έχει κρεμάσει ή μουδιάσει

Ένα άλλο σύμπτωμα είναι πρόσωπο που έχει κρεμάσει ή η απώλεια του ελέγχου των μυών στη μία πλευρά του προσώπου μας. Μπορεί να αισθανθούμε μούδιασμα και μπορεί να είναι δύσκολο να χαμογελάσουμε ή να κινήσουμε μέρη του στόματός μας. Αυτό μπορεί να μοιάζει με την παράλυση του Bell, μια κατάσταση που προκαλεί τον ίδιο τύπο παράλυσης του προσώπου. Αν και ένα εγκεφαλικό συνήθως οδηγεί σε άλλα συμπτώματα επίσης, είναι σημαντικό να ελεγχόμαστε αμέσως ακόμα κι αν αυτό είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Αδυναμία στους βραχίονες

Σύμφωνα με τον Γκόλνσταϊν, η αδυναμία του βραχίονα είναι ένα άλλο πιθανό προειδοποιητικό σημάδι παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου. Το να σηκώνουμε αντικείμενα και να κρατάμε ψηλά τα χέρια μας μπορεί να μας φαίνονται δύσκολες εργασίες, ειδικά σε περίπτωση που δεν είχαμε πρόβλημα να κάνουμε αυτά τα πράγματα στο παρελθόν. Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται επίσης συνήθως στη μία πλευρά του σώματος.

Ανωμαλίες στην ομιλία

Οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στην παραγωγή ομιλίας ή στην εύρεση των σωστών λέξεων, λέει δρ Αμίν. Οι λέξεις μπορεί να βγαίνουν ακατάληπτες ή μπερδεμένες, προς έκπληξη του ομιλητή και των αγαπημένων τους.

Σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:

Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο αποτελεί είναι μια επείγουσα κατάσταση και όποιος το βιώσει θα πρέπει να λάβει ιατρική φροντίδα αμέσως. Τα καλά νέα είναι ότι «ο κίνδυνος εγκεφαλικού μπορεί να μειωθεί δραματικά με στοχευμένη θεραπεία», όπως λέει ο δρ Γκόλντσταϊν.

Οι γιατροί μπορούν να κάνουν σαρώσεις του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων, να αξιολογήσουν τη λειτουργία της καρδιάς και να ελέγξουν για καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με τον Αμίν.

«Η θεραπεία παθήσεων όπως η πλάκα στις αρτηρίες, οι καρδιακές αρρυθμίες, η υπέρταση, ο διαβήτης και άλλες μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αναπηρία ή ακόμα και θάνατο», καταλήγει.